10 års-jubileum! Fredagsintervju med Gustaf Berglund

Idag är det 10 år sedan jag skrev min första avlönade artikel. Det var på den tidigare skidsajten skidsport.com. Intervjuobjektet var Gustaf Berglund på telefon, som för övrigt fick den äran att vara med i fredagsintervjun på samma sajt igen två år senare.

Nyheten publicerad 2007-10-05

Fredagsintervjun: Flyktingloppet är Berglunds favorit

Gustaf Berglund har åkt skidor på svensk elitnivå i många år. Han tävlar för klubben Åsarna och har länge kämpat för en landslagsplats. Skisport.com´s reporter Erik Wickström fick en intervju med honom.

Hur går det med försäsongsträningen?
– Både bra och dåligt. Hela sommaren har jag periodvis haft problem med bihålorna. Till slut tröttnade på att vara sjuk så ofta och åkte upp till Norge och fick det ordnat. Tydligen hade min bihåleinflammation från i maj frodats till en svampinfektion. Det kändes lite märkligt dra paralleller mellan snuva och kantareller. I de perioder då jag har varit frisk har det dock känts mycket bra.

Fjolårssäsongen blev framgångsrik med bland annat en 22:a-plats på Slottssprinten i Stockholm. Är det något särskilt du har ändrat inför denna säsong?
– Jag har fokuserat på styrka och intervallträning. Mitt mål denna försäsong har varit att bli starkare i överkroppen och öka min maxhastighet, framförallt på stakning. Då krävs det att man tränar i hög intensitet och gör maxinsatser, både i gymmet och på rullskidbanan.

Har du tävlat i sommar?
– Det har blivit ett tiotal cykelrace här i Östersundstrakten. Tillsammans med många andra skidåkare och skidskyttar är jag med i en nystartad cykelklubb i stan som heter Vertex. Det är riktigt roligt med racer, både träning och tävling. Tävla gör jag delvis för att ha en ursäkt för min flickvän att raka benen (skratt).

Varför tror du inte fler svenska skidåkare tävlar på somrarna?
– Jag tror många längdskidåkare i Sverige är rädda att de måste prestera så bra i alla lägen. I Norge är mentaliteten en helt annan. Där tar alla chansen att tävla när det exempelvis kommer upp en duatlontävling, ett uppförsrace eller ett lokalt rullskidslopp. Om de kommer 1:a eller 15:e spelar ingen roll, så länge de hade roligt och gav allt.

Du har länge varit precis utanför landslaget. Hur känns det att kämpa för att komma med i en organisation som är mycket turbulent just nu?
– Självklart blir det omotiverande. I många år tycker jag att det har saknats en ”röd tråd”, och uttagningarna har varit godtyckliga. Svensk skidåkning har ett Norgekomplex, där vi ska leva upp till resultat och bredd som vi inte har resurser till, varken ekonomiskt eller i antal utövare. Vi måste försöka utveckla det vi har och är bra på. Numera ligger vi långt efter inom organisation, ekonomi och träning. Forskningen däremot ligger långt framme, men den absorberas väl inom organisationen. Jag måste framhålla långloppscirkusen – både den nationella och internationella – som en fantastisk atmosfär. Där är skidåkningen okomplicerad och man har roligt, alltså som den en gång var när jag började. Traditionella tävlingar, såsom Sverigecupen, Scandinaviskacupen och Världscupen är väldigt sterila. Där accepteras inte annat än toppresultat, vilket medför att skidåkningen är mindre rolig. Det blir mindre roligt att följa som åskådare, medieintresset falnar o.s.v.

Låt oss säga att du var motionär och hade Vasaloppet som mål. Hur skulle du lägga upp träningen om du hade 5 timmar att disponera per vecka fördelat på fyra tillfällen?
Tisdag : 15 min uppvärming, 30 min snabbdistans löpning, 15 min nedjoggning
Torsdag: 1 timme på gym med fokus på skidåkarmuskler
Lördag: 4*4 min intervaller med 4 min vila. Varannan vecka skidgång, varannan vecka stakning på rullskidor
Söndag: 2 timmar rullskidor i lugnt tempo

Vilket lopp ska du vinna i vinter?
– Flyktingloppet, vilket är jordens coolaste lopp. Jag låter Jerry vinna Vasan denna gånge men 2009 vinner jag.

Du bor i närheten av Mats Larsson och Peter Larsson. Umgås ni mycket?
– Ja, en hel del. Helst umgås jag med Peter, för då får jag spela Playstation. Kommer man till Mats måste man gå ut med hans hundar, avslutar Gustaf och skrattar.

Besök gärna Gustafs blogg på http://www.xcsports.nu

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.