Coxa R5 test och recension

Sedan augusti har jag haft uppdraget att testa ryggsäcken Coxa R5 och nu har jag en hyfsad bild av produkten.

Jag har använt ryggsäcken för löpning, cykling och rullskidåkning i de flesta väder och med varierande längd och intensitet på passen.

Coxa R5

Coxa R5

Patent 2012
Coxa är ett svenskt företag med bas i skånska Åhus. Claes Bergkvist är innovatören bakom det ergonomiska bärsystemet som förflyttar vikten från axlar till höften för att kunna skapa ”full rörelsefrihet utan skav och tryck”.

Bärsystemet patenterades 2012, men jag tror det dröjde några år innan de hade en färdig produkt. Första gången jag hörde talas om Coxa var i samband med en produktutveckling 2014 och första gången jag testade en ryggsäck var 2016.

Vikten vid höften
Det som skiljer Coxa mot andra ryggsäckar är alltså bärsystemet, som är konstruerat för att lägga vikten på höften istället för på axlarna, samt för att få mer rörlighet för överkroppen. Jag tycker den delen är kanon. Det är en superskön ryggsäck att träna med. Du känner knappt att du har den på dig. Det är som en del av kroppen. Jag har testat ett tjugotal sportryggsäckar genom åren och det helt klart den skönaste jag hittills använt.

Att de i sin kommunikation säger att 100 procent av vikten sitter på höfterna stämmer väl inte riktigt, men det är nog mer än 90 procent i alla fall. Även de passen då jag packade tungt kände jag inte något skav på axlarna.

Spännena vid höften får pluspoäng, då de är låsbara. Det gör att du inte riskerar att remmarna glider och blir större under ett långt träningspass. Generellt var remmarna ganska långa, så jag klippte av dem lite grann och eldade i ändarna så de inte skulle fransa sig.

Coxa R5

Coxa R5

Vätskeblåsa och regnskydd som tillbehör
Bland funktionerna på Coxa R5 finns bland annat plats för två vätskeblåsor á 1,5 liter. Det är såklart en fråga om pris, men jag hade önskat att man höjde priset en aning så att själva blåsan ingick. Nu får du köpa till separat.

Jag sprang ett pass på en timme i regn med träningskläder i ryggsäcken och när jag kom tillbaka var kläderna blöta, så det är välkommet att ett regnskydd som du trär utanpå ingår vid köpet för tillfället. Jag tycker inte ryggsäcken behöver vara helt vattentät, men gärna viss vattenbeständighet.

Bra med stort fack
Idag har Coxa två modeller, Coxa M10 och Coxa R5. Den jag testade förra året hette då bara Coxa Carry och jag gissar att det är en variant av den som idag heter M10. Min upplevelse då var samma fina komfort, men jag klagade på att det var för plottrigt med fack på den modellen.

Coxa R5 är ett stort lyft på den fronten. Här är det färre fack och det största facket är större. Utan vätskeblåsa får du plats med en uppsättning lätta träningskläder och skor, men ska du också få plats med lunchlådan får inte skorna och kläderna vara för stora. Jag tycker storleken på 5 liter känns perfekt för Birkebeinerrennet eller Nattvasan, där man behöver ha med sig viss vätska och packning. Hade jag idag valt en ryggsäck att ha för ett lopp i skidåkning, löpning eller cykling hade det blivit denna.

De övriga facken är väl avvägda, exempelvis plats för mobilen i topplocket.

Coxa R5

Coxa R5

Bra synlighet
För ökad säkerhet i trafiken är ryggsäcken utrustad med reflexmaterial, vilket såklart är välkommet. Det finns också en led-lampa på ryggen som lyser eller blinkar rött ljus, för ökad synlighet. Tanken är god, men jag tycker gott lampan kunde lysa mer. Dessutom sitter den inte bra förankrat i ryggsäcken och med lite oflyt kan man tappa den när man gräver i nätfickan på utsidan.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis tycker jag Coxa har lyckats riktigt bra med sin R5. Det är mitt val för lopp som Birkebeinerrennet och Nattvasan. Komforten och rörelsefriheten för överkroppen är svårslagen. Till nästa version skulle jag gärna se en bättre lösning för led-lampan bak och bättre vattenbeständighet i materialet så man inte alltid behöver regnskydd i blött väder. Jag tycker också att man hade kunnat höja priset marginellt och skickat med en vätskeblåsa.

Pris: 1 295 kr
Läs mer: www.coxacarry.com

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Coxa R5 test och recension

  1. Peter Ask skriver:

    Det märkliga är att det på Coxacarrys hemsida inte finns någon information om tillbehören. Kan man köpa en speciell vätskeblåsa som är anpassad efter ryggsäckarna? Hur ser den ut, och vad kostar den? Likaså regnskydd, kan man köpa det löst? Finns det fler tillbehör?

Kommentarsfältet är stängt.