Träningsdagbok på nätet istället för Funbeat

Nyligen kom beskedet att den nätbaserade träningsdagboken Funbeat lägger ner i vår. Jag skrev träningsdagbok på Funbeat våren 2013 till våren 2014, så all min träning finns där att läsa i detalj den säsongen jag kom 25:a i Vasaloppet och vann Engelbrektsloppet.

Tack för allt Funbeat! Jag fick den äran att träffa grundarna i Stockholm några gånger och även designa några träningspass i samband med att de skulle släppa sin app för ett gäng år sedan.

Tack för allt Funbeat! Jag fick den äran att träffa grundarna i Stockholm några gånger och även designa några träningspass i samband med att de skulle släppa sin app för ett gäng år sedan.

Senaste åren har i princip alla mina adepter jag coachat haft Funbeat på min rekommendation (flera hade det även sedan tidigare). Det är inte den snyggaste, inte den mest moderna och inte den flashigaste träningsdagboken. Men den gör jobbet! Jag tycker överskådligheten och möjligheterna till att t ex snabbt se hur många rullskidmil man åkte i augusti förra året är svårslagen. Där tycker jag t ex Strava ligger efter, som annars är en kul app för cykling.

Exportera träning från Funbeat
De tre stora sportklockstillverkarna Polar, Garmin och Suuntos tjänster Flow, Movescount och Connect är alla bra. Men nackdelen där är om man byter märke eller kanske har en Garmindator på cykeln och en Polar på armen när man springer.

Jag själv har Polar där jag bara importerar all träning för mig själv utan att skriva anteckningar. Men jag funderar på att byta till skid.se (samma som jogg.se). Jag testade att importera min data dit från Funbeat och det fungerade kanon att importera vartenda pass på ett bräde i en excelfil.

Lördagens skidtur på skid.se. Var är totalstigningen?

Lördagens skidtur på skid.se importerad från Polar Flow. Var är totalstigningen? Prövade med både gpx och tcx.

min/km vs km/h
Från Polar Flow har jag än så länge bara lyckats exportera pass för pass till skid.se, men det det verkade vara en funktion som ska fungera på sikt.

Det jag saknade men skid.se var totalstigning på passen. På de passen jag importerade från Polar kunde jag se höjdprofilen, men inte totalstigning. Någon som vet något om det? Det vill man ju ha!

[Uppdaterad 30 april 2018: Jag mejlade skid.se om totalstigning för Polar-importer och de har nu fixat det.]

En annan sak jag inte gillade var att fart för träningsformen längdskidåkning var angiven i min/km. Jag tycker det ska vara km/h. Hur som helst skaffade jag en stjärna för 250 kr för ett år, någon slags premiumtjänst för fler funktioner.

Jag ska testa lite mer först, men jag funderar på att rekommendera denna tjänst för alla som tidigare haft Funbeat! Kom gärna med mothugg, för det lär det finnas gott om i den här frågan!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Träningsdagbok på nätet istället för Funbeat

 1. loveljungstrom skriver:

  Kom in i matchen och börja använda Strava… allt du behöver finns där! Och det är trots allt 2018

  • Babblarna skriver:

   Nja..Strava är väl inte så intresserade av vintersporter. Svårt att överblicka utan känns mer som en tränings-facebook. Eller så har jag missat något.

  • jag använder strava men det är helt underutvecklat när de gäller att presterna träningsdata och statistik. visualiseringar av historik osv. Dessutom extremt specialiserat mot löpning och cykel. andra pass som tex styrka, bollsport, etc visas inte ens upp i veckosammanfatntingen över träningsvolymen. Så strava har mycket att önska särskilt om man blandar träning. Jag har tidigare använt funbeat också, just för möjligheten att rapportera träningsdata. Men funderar nu på att kompletera strava med veloviewer, då får man lite mer möjligheter.

 2. Tomas skriver:

  Jag kör med sporttracks, tycker det funkar riktigt bra. Värt ett (gratis) test.

 3. Niklas Solsjö skriver:

  Du ställer in km/h eller min/km i inställningar på jogg.se/Skid.se

 4. Pierre skriver:

  Jag får med totalstigning när jag loggar från Garmin Connect..Men kollade ett par gamla pass som var loggat via Polar där hade jag inte totalstigning med.
  Nu kollade jag bara två pass av vardera så det kan ju vara en tillfällighet.

 5. Erika Gren skriver:

  Jag behöver hjälp här känner jag. Jag har all min träning sedan 2008 i Funbeat. Vart ska jag flytta? Tycker om Funbeat eftersom jag tränar så mycket olika saker. Typ löpning, simning, innebandy, styrka, balans osv. Finns det någon annan sida som kan täcka in all typ av träning?

 6. Stefan skriver:

  Försökte exportera datan från Funbeat (2007-2018) till Strava men det gick inte alt jag kunde inte. Sen är Strava bra som en kompis grej typ Facebook men som träningsdagbok inte så bra. Tror jag ska testa Skid.se och se om det kan va nåt.

  • Ta en titt på veloviewer som är ett tillägg til lstrava, där får man rätt bra datahantering tror jag.

   • Erik Wickström skriver:

    Jag tittade på Veloviewer och det ger ju lite mer än Strava. Men problemet kvarstår. Det är inte samma överskådlighet som med en kalender. Och jag kan inte på ett snabbt och enkelt sett se hur många mil rullskidor jag åkt i september eller hur många timmar stakmaskin jag tränat totalt under september, oktober och november månad.

 7. Stefan skriver:

  Uppdatering: Tydligen ska det finnas intressenter som vill driva Funbeta vidare, så kanske kan man fortsätta spara träningen där.

 8. Erik Wickström skriver:

  Tack för bra och värdfull input alla! Ska kika på det ni nämner.

 9. Erik skriver:

  Om man kan tänka sig att betala så är TrainingPeaks mycket bra. Bra summeringar, kvantifierar träningsbelastningen med TSS (tycker dock att hög belastning undervärderas), träningsbelastningen kan kvantifieras olika för olika sporter (zoner/puls/tempo/hastighet). Visar fatigue och form både bakåt och kommande. Bättre indata ger bättre utdata.

  Finns som gratisversion också men jag vet inte hur mycket funktioner man får då.

  • slaentbjorn skriver:

   Använder också Trainingpeaks, dyrt men bäst. Jag motiveras väldigt mycket av siffror och statistik och är därför beredd att betala för det jag vill ha. Gratisversionen är obrukbar.

   • Erik Wickström skriver:

    Jag har använt Trainingspeaks för längesedan och glömt det mesta. Men jag startade ett nytt konto med 7 dagars fri premium och det ser ju jättebra ut. Bl a gillar jag högsta puls/hastighet i 10 s, 30 s, 1 min, 30 min etc. Men jag lyckades inte importera min Funbeat-data med excelfilen. Någon annan som vet något om det?

 10. Elitbloggen skriver:

  Ofta är det begränsat till 25MB per *.tcx/gpx-fil när man ska importera. Jag gjorde precis överföring från gamla garmin trainingcenter till connect, med den begränsningen. Åtminstone Strava har samma.
  Stravas statistikfunktion suger!

 11. Stefan S skriver:

  Tja,
  https://www.stravastats.com/ funkar om man vill kunna se mer statistik som t.ex hur mycket man kört av en viss aktivitetstyp under en vald period.

 12. David Holmberg skriver:

  Finns sjukt många alternativ när man nu måste titta runt, funbeat har ju haft sina begränsningar. Själv prövar jag nu sportlyzer, tror mkt beror på vad man tycker är viktigast att åskådliggöra

Kommentarer är stängda.