Därför startade Ski Classics

Utan David Nilsson hade inte Visma Ski Classics existerat. David har alltid varit den överläget största spelaren. Både i uppstarten och i utvecklingen genom åren. Ingen person har nog betytt så mycket för långloppsskidåkningen som denna passionerade utanför boxen-tänkaren.

Hans Svelander jobbar idag på Silver Spring Media, som han startade tillsammans med Jose Davalos och Torsten ”Totte” Billing.

Hans Svelander jobbar idag på Silver Spring Media, som han startade tillsammans med Jose Davalos och Torsten ”Totte” Billing.

David formulerade idéer om en internationell långloppscup som sedan förverkligades tack vare stenhårt arbete.

TV-rättigheter för Vasaloppet
Men vad många inte känner till är hur det första fröet planterades. Svaret är att en person vid namn Hans Svelander ville komma i ett bättre startled i sitt Vasalopp.

På Davids svensexa i fredags berättade Hans, eller Svea som han också kallas, om när han skulle åka Vasaloppet och inte gillade tanken på att stå i startled 10. Hans jobbade då med TV-rättigheter på IEC, som senare blev uppköpta av Lagardère (IEC stod bakom Ski Classics första åren innan W Sportsmedia knoppades av). På den tiden sändes inte Vasaloppet i andra länder så han tänkte att det bästa sättet att komma fram i leden var att börja förhandla med TV-rättigheter med Vasaloppet.

Intressant väg att gå att dra igång ett mångmiljonprojekt för att få en bättre startposition. Men det lyckades! Han fick starta i led 5 och i vinter är det dags för nionde säsongen av Visma Ski Classics.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.