Sommarlov, KBT, Brainforest och företagsledare i konditionsidrott

Brainforests vd Peter Algebäck i mitten och Johannes Glans till höger. Johannes och jag gjorde tillsammans den legendariska resan till Ramsau sommaren 2013. Sex dagar för att filma och fota för Längdskidåkning för dig. 15 timmars jobb per dag och ibland utan lunch. Det var hårt på glaciären, på rullskidbanan och i Schladmings störtloppsbacke.

Brainforests vd Peter Algebäck i mitten och Johannes Glans till höger. Johannes och jag gjorde tillsammans den legendariska resan till Ramsau sommaren 2013. Sex dagar för att filma och fota för Längdskidåkning för dig. 15 timmars jobb per dag och ibland utan lunch. Det var hårt på glaciären, på rullskidbanan och i Schladmings störtloppsbacke.

Magnus Wallmark och Richard Almqvist som jag satt jämte under ett par år

Magnus Wallmark och Richard Almqvist som jag satt jämte under ett par år

17 personer fick jag den äran att bjuda på frukost på Brainforest idag. Några var borta för skolavslutningar.

17 personer fick jag den äran att bjuda på frukost på Brainforest idag. Några var borta för skolavslutningar.

Carl Bengtsson och Björn Jansfelt på Brainforest

Carl Bengtsson och Björn Jansfelt på Brainforest

 • Det är inte ofta jag lägger ut mjukporr, så jag hoppas ni kan stå ut med den här bilden på Ida och mig

  Det är inte ofta jag lägger ut mjukporr, så jag hoppas ni kan stå ut med den här bilden på Ida och mig

  Idag börjar barnen sitt 8 veckor långa sommarlov. Ida och jag har 6 veckor var varav fyra veckor ihop. Det blir bl a några veckor i Vejbystrand och fjällvandring i Grövelsjön. Som egenföretagare är det en utmaning att ta sex raka veckor ledigt på sommaren, men jag gör vad jag kan för att vara en så bra pappa och make som möjligt. Målsättningen är att jobba i snitt 30-60 min per dag, främst i gryningen före övriga familjen vaknar.

 • I onsdags blev Ida klar med sin KBT-utbildning inom jobbet som hon och hennes kollega Regina gått under två år. 1-3 dagar i Stockholm nästan varje vecka under fyra terminer. Det har blivit mer ansvar på hemmaplan för mig, vilket har varit roligt. Mitt eget betyg på mig själv är att jag har varit bra på ta hand om barnen och göra trevliga och nyttiga saker med dem, men usel på att ta hand om sysslor i hemmet.
 • Idag bjöd jag på frukost på kommunikationsbyrån Brainforest (tidigare Rekyl). Jag började att jobba med dem i samband med Längdskidåkning för dig 2013 och sedan hade jag en plats där som kontor från 2014. Men senaste halvåret har jag inte varit där för jag känner att jag lika gärna kan ha kontoret hemma. Det har varit några otroligt roliga år med trevligt folk. Jag har också känt att min närvaro varit uppskattad och fick många fina ord idag. Sök jobb där om ni gillar att koda eller pilla med InDesign!
 • För en tid sedan blev jag intervjuad om näringslivsfolks relation till konditionidrott. Nu är examensarbetet av Joakim Lindholm och Philip Lejon färdigt. Se sammanfattning nedan. Läs hela rapporten här.
Jag prövade att åka rullskidor utan handskar, men mina datafingrar klarar inte det

Jag prövade att åka rullskidor utan handskar, men mina datafingrar klarar inte det

Träning har många positiva effekter förutom de uppenbara fysiologiska. Bl.a. är det möjligt att få en högre output i arbetet genom att träning fungerar som en periodisering i vardagen. Det är svårt att dra ut på arbetet och bli ineffektiv om man har planerad träning som måste genomföras. Träning kan fungera som en buffert mellan arbetsliv och familjeliv. Dessutom är träning ett utmärkt sätt att koppla av mentalt och känslomässigt som soffa och tv inte kan erbjuda.
 
Vår studie är baserad på institutionell teori, vilken beskriver hur vi och våra organisationer måste agera för att uppfattas som trovärdiga och legitima i olika sammanhang. Utifrån teorin argumenterar vi för att rollen som ”VD” och identiteten ”uthållighetsidrottare” ställer olika krav som ibland är i konflikt. Detta kan leda till situationer på arbetet som ofta leder till att arbetsinstitutionen måste förändras om ingen, personal eller ledning, ska behöva söka sig vidare.
 
Slutligen, vår mest underbyggda lärdom: Förbättring är den största drivkraften för företagsledare som tränar frekvent. Det gäller även i arbetsrollen. När det kommer till träningen, är ständig förbättring viktigare än att nå målet. Målet fungerar dock som motivator och är passande att mäta sig mot. Just mätbarhet råder det delade meningar om, många av de vi intervjuat säger exempelvis att mätbarheten (jämförbarheten) i traditionella lopp är stressande eftersom det finns en norm kring vad som är ett bra resultat, detta tar bort en del av glädjen. Många söker nya utmaningar med mindre mätbarhet (jämförbarhet), kan det vara anledningen till att vi ser allt fler event med äventyrsinslag likt swimrun, survivalrun och obstacle course racing?

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sommarlov, KBT, Brainforest och företagsledare i konditionsidrott

 1. slaentbjorn skriver:

  Ang utdraget ur rapporten: Jag är en av personerna som drivs och motiveras av att jämföra resultat och träningsstatistik över tid. De nya tävlingsformerna verkar roliga men det är kasst när man inte kan jämföra resultat över tid. Hur vet man om man förbättrat eller försämrat sig när förutsättningarna förändras så mycket från lopp till lopp?

  Igår sprang jag ett 10 km-lopp. Resultatet kan jag direkt jämföra med alla andra lopp jag sprungit sedan jag började delta i motionslopp för 15 år sedan (gårdagens var mitt näst snabbaste millopp någonsin).

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, att jämföra kilometertider mellan olika OCR-lopp eller swimrun-tävlingar är ju irrelevant. Och det är väl också en av anledningarna att vissa gillar dem så mycket, att en själv och andra inte kan relatera till tider. Jag själv är som dig, jag gillar att jämföra.

Kommentarer är stängda.