DN:s valkompass – sosse

Jag har aldrig röstat till höger och det blir nog inte så i år heller.

Många svåra frågor i DN:s valkompass. Jag känner att jag behöver läsa på mer inom ett antal områden för att verkligen veta vad jag tycker. Men det ger väl i alla fall en fingervisning om det partiet jag troligtvis kommer att rösta på – Socialdemokraterna. Trots att inte deras partiledare är min favorit. Jag går nog mest på ideologi. Och självklart röstar jag inte utifrån vad som gynnar mig mest, utan vad jag tror är bäst för samhället. Det önskar jag alla gjorde.

Däremot tycker jag att rangordningen bland övriga partier inte stämmer överens med min politiska uppfattning.

Många svåra frågor. Känner att jag behöver läsa på mer inom ett antal områden. Men det ger väl i alla fall en fingervisning om det partiet jag troligtvis kommer att rösta på.

DN:s valkompass

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

20 svar på DN:s valkompass – sosse

  1. Sussi skriver:

    Hmmm… den här bloggen handlar ju aldrig om politik annars. Är det här ett sponsrat inlägg? Aftonbladet avslöjade ju i dag att unga influencers erbjuds ersättning för inlägg om sossarna. (Vilket förstås kan vara ok, men bra att det står i så fall!)
    https://www.aftonbladet.se/a/ngjP6n

  2. Nils-Erik skriver:

    Näe, känns inte alls bra med det här inlägget. Jag vill läsa om träning och bli inspirerad. Uppdateringar om diverse familje-jippon hoppar jag över, och politik vill jag verkligen inte läsa om på en konditions-blogg.

  3. Stefan Ekman skriver:

    Intressant,på många sätt! Nu har jag inga vetenskapliga studier på det här om än just statsvetenskapliga studier tidigare i mitt liv. Jag har genom åren noterat att (framgångsrika)längdskidåkare i Sverige tenderar att nämna Moderaterna om dom blivit tillfrågade vad dom röstar på. Lika så om dom pratat om politik men inte explicit om röstande har deras åsikter hamnat nära en rätt högerborgerlig ståndpunkt.

    Jag har tolkat det dels som att man vill identifiera sig med ett parti för framgångsrika människor (vilket M var tidigare iaf) dels att man i händelse av att tjäna en massa pengar inte vill betala så mycket skatt på dessa. Självklart finns det en genuin politisk övertygelse liksom en hyfsat priviligerad bakgrund med i ekvationen. Men kanske befinner sig skidåkare rätt brett över det politiska spektrat ändå? Om än förhoppningsvis en bra bit från dom rasistiska partierna.

    Att rösta på sossarna däremot lär inte handla om att identifiera sig med något framgångsrikt (i allmän mening, i historisk mening är det ju en extremt framgångsrik rörelse).

  4. Erik Wickström skriver:

    Kul med diskussion!

    Sussi: Självklart har jag inte fått betalt av Socialdemokraterna för att skriva något sådant. Jag får f ö erbjudande på mejl om sponsrade inlägg (typ pokersidor, kosttillskott, casinon etc) varje vecka som jag tackar nej till. De mycket få gånger jag tar betalt för enskilda blogginlägg skriver jag det uttryckligen. Exempelvis när jag skrev om några skidlopp förra hösten.

    Nils-Erik: Jag håller med om att det borde vara mer konditionsidrott, ska bättra mig. Skyller på att familjelivet är så väldigt mycket viktigare och tar så väldigt mycket mer plats än idrottslivet. Men jag håller såklart med om att som läsare vill man hellre bli inspirerad av tuffa träningspass än Lisebergsbesök.

    Stefan: Välformulerat inlägg. Jag gissade att det var du innan jag såg vem som skrivit det 🙂 Det precis därför jag skrev det här inlägget. Min uppfattning är också att det är mycket moderater i skidåkarsverige, åtminstone i b-eliten där du och jag befinner oss (kan man kanske säga). Det är även flera som säger att de röstar på SD. Jag kände att det behövdes en motvikt, därför detta blogginlägg.

  5. Stefan Ekman skriver:

    Jag tror det i grunden är bra (för samhället) att kunna skriva om både konditionsidrott och politik. Och att kunna prata eller läsa om båda sakerna.

    Nu ska man ärligt säga att det finns inte så mycket politiskt (kapital)kunskap generellt bland svenska skidåkare. Tyvärr skulle jag säga för dåliga kontakter mellan längdskidåkningen och partipolitiken (exempelvis) resulterar ju konkret i att det offentliga hellre investerar i konstgräsplaner än konstsnöspår. Eller att folk i skidsverige blir väldigt förvirrade när man driver jämställdhetsfrågor.

    Men det går väl framåt, Johannes Andersson exempelvis vågar ju både ägna sig åt partipolitik och skidåkning.

    • Erik Wickström skriver:

      Det vore spännande att se om idrottare i allmänhet och skidåkare i synnerhet är mindre partipolitiskt intresserade än personer som t ex jobbar med kultur. Det är inte säkert.

      Ska bli kul att se hur det går för Johannes!

      • Stefan Ekman skriver:

        Nu skiljer ju inte jag nödvändigtvis mellan partipolitik och politik generellt, men som skrivet ser jag en stor fördel i att även längdskidåkare engagerar sig partipolitiskt både för att det handlar om resursfördelning och att föra in kunskap från vår lilla längdskidvärld till politiken.

        Johannes skrev ju en synnerligt kunnig analys på sin blogg kring avgiftsbeläggandet för nyttjande av rullskidbanan i Ösd. Oavsett vad man anser om beslutet så hade ju han en sådan kunskap som man hoppas fanns med som bakgrund till beslutet.

        Ja längdskidåkare är ju en rätt bra avgränsad grupp medan kulturarbetare en mycket vidare så jämförelsen blir svår. Men jag utgår från att din poäng är att inte döma längdskidåkarna utan att göra en jämförelse, och det är ju viktigt att komma ihåg.

        Angående den samtida vurmen för sd, speciellt på internt så handlar det uppenbarligen för många om lika delar opportunism, bekräftelsebehov samt en önskan att tillhöra någonting. Mer sällan om kunskap kring politik (kunskap eller forskning är ju oftast föraktat tyvärr). Men så mycket viktigare att andra perspektiv (sosse eller whatever) kommer fram. Jag pratade lite med Brit Stakton (mediastrateg,kanske statsvetare,googla om du inte stött på henne) när hon föreläste om digitala medier med Schibbye i Avesta i våras. Hon var väldigt övertygad om vikten att delta i det offentliga samtalet på internet så att det inte distorderas av sd-wannabes. Jag är benägen att hålla med henne. Frågan är hur man ska ha tid.

      • Erik Wickström skriver:

        Många bra poänger. Särskilt den sista: Det är viktigt att delta i debatten, men det är utmanande att avsätta tid för det.

  6. blåmesen skriver:

    Skriv du lite om politik och familjeliv. Personligen tycker jag att det är trevligt. De som bara är intresserade av träningstips får väl scrolla lite bara?

  7. Stefan skriver:

    Det intressanta är tycker jag att samtliga elitåkare har haft nytta av den mest socialdemokratiska företeelsen som finns nämligen den ideella föreningen, som ju är en förutsättning för att utvecklas till en hyllad skidstjärna. Det glömmer man dock ofta bort så fort sponsorpengarna börjar komma in.

  8. Vilgot skriver:

    Läser bloggen för att den har en bra blandning av träning, jobb och övrigt livspussel. Jag tycker det är jättebra att du tar upp valet och din åsikt, det är viktigt!

  9. Isak Ahlbom skriver:

    Undrar vilket parti som är mest pro-skidåkning? Om det är MP med tanke på klimathotet, S för föreningslivet, C för småföretagare eller något på högerkanten för att sänka skatter för elitidrottare.

    • Erik Wickström skriver:

      Bra fråga. Känns som det snackas ganska lite om idrott och folkhälsa bland politiker, jämfört med vad det borde. Coltings Folkhälsopartiet kanske ska göra entré.

  10. Joakim Isendahl skriver:

    Samhället behöver människor som är engagerade i demokratin, det är förutsättningen för den. Mer politik på bloggen, Erik! 😉

  11. Robin skriver:

    Ouch nu blev det väldigt fel i bloggen.
    Hade jag velat läsa om Sveriges ökande kriminalitet , ökade våldtäkter, bilbränder, skjutningar, försämringar i vården, skolan , minskad bnp per capita , smygdevalvering av valutan, obefintlig integration osv osv så hade jag inte sökt den informationen på en träningsblogg.
    Att dessutom försvara den utförsbacke som Sverige i dagsläget befinner sig i gör att du tappar all trovärdighet för mig.
    Lycka till men jag väljer andra träningsforum utan politiska åsikter framöver.

Kommentarer är stängda.