Det hårda långpasset

Seger i Engelbrektsloppet 2014

Efter segern i Engelbrektsloppet 2014. Kul att ha fått vinna ett lopp som ingår i En svensk klassiker. Förutom prispengarna fick jag även välja ytterligare ett pris. Jag tänkte ta badskum och ge till svärmor, men då sade Z. “Men Erik för helvete det är ju en Milwaukee”. Den skruvdragaren har varit kanon. Tack Z.

Hösten 2013 och följande vinter körde jag ett pass på rullskidor/skidor nästan varje vecka som jag VET var en starkt bidragande orsak till att jag blev 25:a i Vasaloppet och vann Engelbrektsloppet 2014, trots betydligt mindre träningsmängd än konkurrenterna.

Det har genom åren också hjälp mina adepter. Det är ett progressivt pass på mellan 2 och 3 timmar. Enkelt upplägg, men du bör ladda mentalt för det är knallhårt. Och glöm inte sportdryck för att kunna hålla uppe intensiteten. I början kommer du kanske inte orka att verkligen öka farten på slutet, men det blir bättre efterhand.

I Wickström Coaching har alla pass ett namn och det här som adepterna premiärkör i nästa vecka heter “FALL OF THE 13 ORIGINAL”. Du lär dig hålla uppe intensiteten på egen hand, du lär dig att ta i när du är trött och du vänjer dig vid att spurta i utmattat tillstånd.

 • 30-90 min lugnt
 • 75 min med en intensitet som motsvarar ett 42 km-lopp
 • 10 min så fort det går med absolut max sista 30 s
 • 5 min nedvarvning

Wickström Coaching består av träningsprogram, instruktionsfilmer, artiklar, frågor & svar, gemensamma kläder, läger, community mm. Anmäl dig på www.wickstromcoaching.com. Nästa träningsprogram startar på måndag.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Det hårda långpasset

 1. Johannes skriver:

  Låter mycket intressent, det passet ska jag testa vid tillfälle. Men jag cyklar ju mest men det lär bita fint även där! Till vintern gör jag ofta min distans på skateskidorna så då passar det ju också bra!

 2. Gabriel skriver:

  Skulle du göra några justeringar i passet om du genomförde det som löpning? Grundtanken påminner ju en del om dina långpass för marathonträning (i boken Smart Konditionsträning), där t.ex. halva passet går lugnt och andra halvan just under mjölksyratröskeln.

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, passet jag beskriver i blogginlägget är lite väl hårt för löpning enligt mig. Därför är det mer som beskrivit i boken. Jag tror man ska vara försiktigare med långa och hårda pass i löpning jämfört med andra konditionsidrotter pga skaderisken.

 3. Gitarrmartin skriver:

  Blev lite inspirerad och testade en löpningsvariant av detta idag. 16km/1h 20 min, följt av 10km i typ 83% av maxpuls följt av 2km i marathonfart. Roligt! Och precis lagom jobbigt:-)

Kommentarer är stängda.