Första rullskidpasset på tre veckor – tränat ordentligt i helgen

Jag bröt staven och åkte ett par mil så här. Funkar bättre än man tror att åka med olika långa stavar.

Jag bröt staven och åkte ett par mil så här. Funkar bättre än man tror att åka med olika långa stavar.

Anders Engström, ägare och vd på Alewalds. Anders brukar säga att jag och Ola Ravald är de två klart bästa tekniktränare han haft. Det får mig alltid att rodna, men tanke på hur många landslag som Ola jobbar för.

Anders Engström, ägare och vd på Alewalds. Anders brukar säga att jag och Ola Ravald är de två klart bästa tekniktränare han haft. Det får mig alltid att rodna, med tanke på hur många landslag som Ola har jobbar för.

Föreläsning i tempodräkt med matchande Hoka-skor

Föreläsning i tempodräkt med matchande Hoka-skor

Fredrik Erixon och jag efter testrundan på Ekerö

Fredrik Erixon och jag efter testrundan på Ekerö

I lördags hade vi föreläsningar på förmiddagen på Hotel Mornington med CCC1000 fram till lunch. Jag föreläste för första gången i tempodräkt och valde att prata om motivation, styrketräning och stakmaskiner.

Efter lunch körde vi ca 1,5 timme teknikträning med CCC1000 på Ekerö, innan det var dags för testrundan. 4,48 km på 2:or ganska flack terräng. Starten och målet ligger inte exakt på samma ställe, men såpass nära att vindens riktning nog är försumbar. 25 höjdmeter upp, lika många ner. 11.03 min. 24.3 km/h i snitt på Elpex-2:or Wasa 610.

Inget att hänga granen direkt. En klar försämring på 24 sekunder i liknande väder förra året. I år 22 grader, mulet, torr vägbana, 4 m/s sydlig vind. Fredrik Erixon kom ikapp mig och jag var tvungen att ligga bakom honom en stund och för att sedan vinna med 2 s. Visserligen hade han lite snabbare tvåor, men ändå.

Fredrik Erixon och jag igen

Fredrik Erixon och jag igen

Det var ingen sensation att det inte alls kändes bra. Det var första rullskidpasset på tre veckor och senaste tre veckorna har varit under 2 timmar per vecka. Det kändes i ryggen dagen efter.

Styrka och extra rullskidåkning
Efter testrundan körde vi Fredriks styrketest, där man ska göra 1 min av följande övningar med ca 3 min vila mellan varje: korta sit-ups (62 för mig), saxhopp ungefär som ”utfallshopp” (58) sälen för ryggen (58) samt armhävningar med bröstbenen ner till kompisens knytnäve (45).

Därefter var vi några som skarvade på med drygt 50 min rullskidåkning.

Löpintervaller och rullskidor
På söndagsmorgonen körde jag löpintervaller på bandet på Mornington, total tid på bandet 40 min, medan Magnus Nygren och Kay Rung körde styrka.

Löpbandsintervaller på Mornington Hotel Bromma

Löpbandsintervaller på Mornington Hotel Bromma

För mig blev det detta:

  • 5 st 3 min-intervaller på 0 procent lutning i 3.20 min/km-fart med 1 min vila.
  • 2 min i 4 min/km-fart på 5 procents lutning, 2 min vila
  • 2 min i 5 min-fart på 10 procent, 2 min vila.
  • 2 min i 6 min-fart på 15 procent.

På CCC1000-träningen körde vi först en tekniklektion på drygt 1 timme. Därefter ett långpass på drygt 2 timmar som jag också körde, med paus på Troxhammars golfklubb. Fullt blås sista milen. Jag hade fyror så jag fick bita i ordentligt. Jag styrde upp ett bra lagtempo där alla hjälpte till. Och flåsade. Skitkul!

Så tack vare mycket egen åkning i helgen blev det 6,5 timmes träning i veckan. Kände att det behövdes.

Catharina Söderström och Elisabeth Göransson

Catharina Söderström och Elisabeth Göransson

Kay Rung, ny i CCC1000. Kay, Magnus Nygren och jag åt en trevlig middag på Mornington lördags kväll!

Kay Rung, ny i CCC1000. Kay, Magnus Nygren och jag åt en trevlig middag på Mornington i lördags kväll.

Michael Lembke, Fredriks Ö till Ö-partner

Michael Lembke, Fredriks Ö till Ö-partner

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.