Ryggskott efter rullskidspurt?

Ett av veckans träningspass var 5000 m SkiErg direkt följt av en dryg timmes halvhård stakning ut till Aplared.

Ett av veckans träningspass var 5000 m SkiErg direkt följt av en dryg timmes halvhård stakning ut till Aplared.

Det blev en bra träningsvecka både innehållsmässigt och mängdmässigt: 8 h 27 min med två styrkepass, tre högintensiva pass och ett par halvhårda.

Avbröt passet
Men träningsveckan slutade riktigt dåligt. Erik Thiberg, Oscar Eriksson Ekdahl och jag stakade Bredraredsrundan igår med start kl 08.00 från Sjömarken. Jag på Swenor-4:or och de på lite lättare rull. Det blev lite högre fart in mot Bredared och sedan blev det spurt mot den blå Bredaredsskylten.

Mitt i spurten högg det till i min rygg. Först tog vi en paus och sedan skulle jag se om jag kunde åka vidare med hjälp av benen. Inte en chans. Jag fick låna Eriks telefon och ringa Ida, så fick hon hämta mig. Passet blev 48 min istället för knappt två timmar. Det är väldigt sällan jag avbryter ett träningspass, men det gick verkligen inte att fortsätta.

Hugger i vissa lägen
Idas syster Erika med barn har varit här i helgen och jag kunde vara ute och greja och leka med barnen resten av dagen. Byggde bland annat en ”cykelgungbräda” och några försök till ”trädgårdsskidor” (plankor med remmar för stafetter på gräs) med mina tummar som sitter mitt i händerna.

I lördags gick min svåger Nille och jag med tre av barnen till en övernattningsstuga som kommunen nyligen byggt på Sjuhäradsleden. Knappt 2,5 km från oss genom skogen. Astrid ville övernatta, men vi väntar nog med det till nästa sommar.

I lördags gick min svåger Nille och jag med tre av barnen till en övernattningsstuga som kommunen nyligen byggt på Sjuhäradsleden. Knappt 2,5 km från oss genom skogen. Källeberg utanför Sjömarken. Astrid ville övernatta, men vi väntar nog med det till nästa sommar.

Men senare på eftermiddagen/kvällen tilltog smärtan och i natt gjorde det riktigt ont. Det är ok att bara sitta ner, men så fort jag vrider mig i vissa lägen hugger det till som attans i ryggen. För att kunna kliva upp ur sängen måste jag ha en viss position för att det inte ska göra svinont. Kanske är det detta som kallas ryggskott? Jag kan inte riktigt identifiera mig som en ryggskottsperson, men när jag läser om ”Vad är ryggskott?” så känns det nära till hands att det är så.

Ingen träning idag i alla fall. Jag har inga bokade lektioner/företagsevent förrän på lördag denna vecka. Jag tror och hoppas jag är tillräckligt bra till dess för att vara instruktör.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ryggskott efter rullskidspurt?

 1. Niklas Solsjö skriver:

  Åldern tar en😉
  Krya på ryggeländet!

 2. Hans Ten Berg skriver:

  Usch, jag har haft ryggskott många gånger, tyvärr. Det gör ont och man blir väldigt klen och tror att man aldrig kommer komma tillbaka igen. Hoppas det går över fort. Min erfarenhet är att första gången går över relativt lätt, sedan blir återhämtningstiden längre för varje nytt ”skott”. Risken att få nya ryggskott ökar mer och mer om man en gång drabbats en eller flera gånger.

 3. Jonte skriver:

  Titta på det här klippet och gör övningarna,lungt och metodiskt även fast det gör ont,hoppas det hjälper!

Kommentarer är stängda.