20.4 km/h i snitt på Swenor-4:or sträckan Sjömarken-Backabo-Sandared-Sjöhagen-Sjömarken

"Sjömarkens rullskidbana": Sjömarken-Backabo-Sandared-Sjöhagen-Sjömarken. 100 höjdmeter på 8,4 km.

“Sjömarkens rullskidbana”: Sjömarken-Backabo-Sandared-Sjöhagen-Sjömarken. 100 höjdmeter på 8,4 km.

Pulskurva stakning på rullskidor. Swenor-4:or.

Pulskurva stakning på rullskidor. Swenor-4:or.

Förutom en sovande Stig tränade hela familjen Wickström nere i atletklubben i källaren igår. Astrid och Maj härmade oss ibland, men satsade mest på BikeErgen (Maj cyklade till Amerika), SkiErgen (fiskspelet) samt att gunga i TRX-banden. Ida och jag körde styrka. Ida har kommit igång bra med träningen efter barnafödandet. Det var många år sedan hon var så motiverad till träning.

Fin kväll igår. Hela familjen Wickström gick till badplatsen i Sjömarken med SUP, flytvästar och Hawaii-pizzor.

Fin kväll igår. Hela familjen Wickström gick till badplatsen i Sjömarken med SUP, flytvästar och Hawaii-pizzor.

Efteråt planerade jag en timme rullskidåkning, men turen blev lite försenad då Astrid ville åka en sväng först. Så vi åkte en dryg kilometer ihop. Det är ganska backigt där vi bor i Sjömarken. Bra för en van åkare, men lite svårt för en 7-åring. Så vi tog av rullskidorna i nedförsbackarna eller att jag bromsade Astrid med armen.

Bra pass på under timmen
Efter det kom jag själv ut på en tur. Jag körde två varv på “Sjömarkens rullskidbana”, som är Sjömarken-Backabo-Sandared-Sjöhagen-Sjömarken. 100 höjdmeter på 8,4 km kanske inte låter så mycket, men rundan innehåller ett par rejäla backar. Mät gärna er nästa rullskidtur så märker ni att rullskidåkning sällan ger lika många höjdmeter som löpning och snöskidåkning.

Swenor-4:or satt på fötterna. Första varvet (17,7 km/h, 124 i snittpuls) stakade jag ganska lugnt, även om pulsen steg en del uppför. Andra varvet körde jag så fort jag kunde (20.4 km/h, 159 i snittpuls). Första hårda passet sedan Ultravasan.

Det var jag riktigt nöjd med. Dels att hålla över 20 km/h i snitt på de skidorna (jag upplever Swenor-4:or trögare än Elpex-4:or, även om mina är mindre tröga nu än när de var nya), dels att snitta 85 procent av maxpuls i nästan 25 min på enbart stakning i blandad terräng på tröga skidor. Jag har ibland svårt för det.

Ska dock sägas att solen och sommarvärmen gjorde att hastigheten och pulsen blev högre än om det varit 12 grader och regn.

21 grader i vattnet sas det. Sjömarkenbadet.

21 grader i vattnet sas det. Sjömarkenbadet.

Jag paddlade inte så mycket själv, utan lät barnen sköta det. För första gången släppte jag iväg Astrid själv (med flytväst på crawlavstånd). Hon tycker det är kul och fattar grejen hur man styr den.

Jag paddlade inte så mycket själv, utan lät barnen sköta det. För första gången släppte jag iväg Astrid själv (med flytväst på crawlavstånd). Hon tycker det är kul och fattar grejen hur man styr den.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.