Träningssviten bruten pga halsont och nya avsnitt av Lagom Kondition

Niklas Bergh och Erik Wickström från podcasten Lagom Kondition. Foto: Anders Neuman.

Niklas Bergh och Erik Wickström från podcasten Lagom Kondition. Foto: Anders Neuman.

Jag tränade minst 20 min varje dag från 15 juli till 6 okt. Med största säkerhet min längsta träningsstreak någonsin. Fick ont i halsen i måndags. Har inte tränat sedan dess. Hoppas bli frisk till lördagens Rya Åsar Trail Run, där jag blivit 3:a i båda upplagorna.

Sista veckan av denna streak persade jag på min löprunda, persade nästan på rullskidintervallerna i Tullenbacken i onsdags (endast 3 s från pers trots betydligt sämre väder) och lyfte 77 kg i bänkpress när jag var själv i gymet (80 kg är mitt pers).

Rya Åsar Trail Run 2018 målgång Erik Wickström. Foto: Masaya.

Rya Åsar Trail Run 2018 målgång Erik Wickström. Foto: Masaya.

Bra resultat i allt utom SkiErg
Totalt sett skulle jag säga att formen förra veckan var i paritet med när jag var som allra bäst tränad kring 2014-2015. Åtminstone på kortare grejer på löpning och rullskidor, samt styrka. Däremot ligger jag fortfarande lite efter på SkiErgen.

Detta experiment att undvika vilodagar stärker helt klart min tes att jag inte behöver vilodagar. (Skrev f ö en kort text med namnet “Behövs vilodagar?” i somras.)

Ungefär samma mängd som förra året
Träningen har legat på ca 7 timmar per vecka eller något lägre på sistone. Jämfört med förra året har jag inte direkt tränat mer, men bättre. T ex större andel på de trögaste hjulen (har nog kört mer än två tredjedelar på Swenor-4:or), fler intervallpass både i löpning och på rullskidor samt lite mer och tyngre styrketräning.

Rya Åsar Trail Run 2018 målgång Erik Wickström. Foto: Masaya.

Rya Åsar Trail Run 2018 målgång Erik Wickström. Foto: Masaya.

Bara för att det känns bra nu (med undantag från halsontet) behöver det inte gå bra i vinter. Men tro mig, det är förbannat kul att träna när man är i bättre slag än på många år!

Adam Steen lyssnar på podden
En nyhet för Lagom Kondition är att bloggkollegan Adam Steen äntligen börjat lyssna på podden. Stort. En annan är OS-guldmedaljören Østein “Pølsa” Pettersen. Vi har nu över 10 000 lyssnare varje vecka och det är kul att kunna locka både nybörjare och de som åker snabbt som blixten.

I avsnitt 89 ger Niklas Bergh sin race report från Lidingöloppet och i avsnitt 90 besvarar vi lyssnarfrågor. Och så redovisar vi som vanligt veckans träning samt pratar en massa strunt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.