Hallux rigidus vid skidåkning

Fick precis detta mejl ang hallux rigidus (alltså inte hallux valgus, som också kan innebära problem i relation till skidskor).

Kom gärna med input alla halluxare!

Hej,

Natursnöspår på Nordtorp

Natursnöspår på Nordtorp

Jag följer din blogg och har även tagit skidlektion av dig för ett par år sedan.

Ett ämne du gärna få ta upp i bloggen om möjligt är pjäxor för längdskidåkning. En utrustningsfråga alltså. Jag har hallux rigidus i en stortå. Det innebär att jag har sämre rörlighet och det gör ont när jag böjer för mycket/för länge. 

Löpning funkar fint. Men där har jag också skor med bra rull. Det är en förutsättning. Men jag har aldrig hittat några sådana pjäxor. Alla modeller jag sett kräver att man går upp på tå och det funkar inte för oss med fot-/tåproblem. Tyvärr har jag inte åkt längdskidor på två säsonger – främst beroende på detta. Jättetråkigt för det är en fantastisk träningsform som jag gärna återkommer till.

Har man tur hittar man breda pjäxor, men inga med rull. Jag förstår att volymerna är mycket mindre än för löpskor, men utvecklingen för pjäxor känns obefintlig?! Du får jättegärna ta upp frågan. Jag är säker på att det finns många med tå-/fotproblem. Kanske finns redan lösning som jag inte känner till, kanske finns det en anledning att tillverkarna gör som de gör. Oavsett hoppas jag kunna åka längdskidor utan smärta igen. Enbart stakning är inte aktuellt.

Trevlig kväll och tack för bra blogg.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hallux rigidus vid skidåkning

 1. Gunnar Winroth skriver:

  Det är rätt att hallux rigidus behöver avlastas med rullsula (metatarsal bar på engelska). I många fall kan man åstadkomma detta genom att slipa på skor / pjäxor men det kräver kunskap och maskiner som ortopedingenjörer har. Om pjäxan /skidskon har dåliga förutsättningar så kan man slipa ner befintlig sula, limma på en ny och sedan slipa denna till önskad form.
  Ett alternativ är att operera hallus valgus”en” och sen åka och springa som vanligt. En ung spänstig person bör få en “stelopererad” stortåled för att fortsätta ha kraft i avstampet. En äldre mår bättre av en “Kellers” operation som också ger smärtfrihet, snabb läkning och god funktion.

 2. David Jacobsson skriver:

  Bra kommentarer. Men verkligen inga enkla lösningar! Operation alternativt egenslipade pjäxor… Enklare vore väl pjäxor med rull (från fabrik). En del annan utrustning har man förbättrat vad gäller ergonomi och funktion. Och kan man fortsätta springa utan operation bör man kunna åka skidor utan operation…?!

 3. Kristian Dahlström skriver:

  Hejsan! Från 2008 till 2011 hade jag stora problem med Hallux Rigidius(båda tårna). Jag var stel i stortån och fick smärta under skidåkning(diagonal), löpning och orientering. Värst var det efter passen. Då kom den en smärta lite från och till. Jag testade att springa med bredare skor. Körde även med en slags hårade karbonsula. Dock blev jag inte av med smärtan. Till slut träffade jag en ortoped. Operation var den enda utvägen.
  Efter operationen blev det mycket rehab, dvs vattenlöpning, styrketräning och rullskidor(stakning) med sönderklippta pjäxor. Efter några veckor kunde jag börja springa. Smärtan var helt borta men stelheten fanns kvar. Nu springer jag med breda skor och åker skidor med en storlek för stora pjäxor.
  Trots att jag fortfarande har dålig rörlighet i stortå-leden var det enligt mig, helt klart värt med en operation. Jag har nu kunnat tävlat orientering, sprungit ultravasan och åkt Vasaloppet utan smärta.

Kommentarer är stängda.