Moraloppet 2020 the story

Resultat Moraloppet 2020 herrar

Resultat Moraloppet 2020 herrar

Oscar Persson vann Moraloppet 2020

Oscar Persson vann Moraloppet 2020

Jag åt dubbelhawaii på Pizzeria Torino efter loppet...

Jag åt dubbelhawaii på Pizzeria Torino efter loppet…

...med IK Sternarna Samuel Hahnsson och Sebastian Backlund.

…med IK Sternarna Samuel Hahnsson och Sebastian Backlund. Egentligen är reglerna för att äta två Hawaiipizzor tävling på minst 2 h, träning på minst 4 h eller vandring på minst 8 h. Så det var lite fusk eftersom jag kom in på under två timmar.

Hemus skidspår var väl inte direkt i toppskick. Men det är lurigt att ha skidspår i toppskick en vinter som denna. Bra jobbat av arrangören!

Hemus skidspår var väl inte direkt i toppskick. Men det är lurigt att ha skidspår i toppskick en vinter som denna. Bra jobbat av arrangören!

Mitt första skidlopp sedan jag bytte tillbaka till min moderklubb Hestra IF Borås. Mössa, överdrag och tävlingsdräkt är från när jag var ungdom och junior.

Mitt första skidlopp sedan jag bytte tillbaka till min moderklubb Hestra IF Borås. Mössa, överdrag och tävlingsdräkt är från när jag var ungdom och junior.

En motionär vid start

En motionär vid start

3 min till starten av Moraloppet 2020

3 min till starten av Moraloppet 2020

Resultat Moraloppet 2020 finns här. Jag blev 15:e, 3.57 min efter segrande Oscar Persson.

Förr om åren tävlade jag en del utomlands. Sedan höll jag mig till Sverige. Och senaste åren har jag med få undantag hållit mig till Västergötland fram till Vasaloppet.

Hemus, Mora skidstadion

Hemus, Mora skidstadion

Kanske enda seedningsloppet
I helgen jobbade jag med Saab i Orsa Grönklitt för tredje året i rad. Tanken var att köra vallning, lektioner etc med dem torsdag kväll till lördag lunch, för att sedan åka Ulricehamnsloppet på söndagen. Men Ulricehamnsloppet blev väldigt inställt.

Jag tvekade länge och pratade några vändor med familjen. Men till slut bestämde jag mig för att lägga lördagens jobb i Orsa på söndagen istället, för att kunna köra Moraloppet på lördagen. Jag älskar ju trots allt att tävla. Och om inte Västgötaloppet 8 februari blir av så kan detta bli mitt enda seedningslopp före Vasaloppet. Så jag valde att vara borta ett extra dygn.

Skönt med eget spår
Jag anmälde mig två dagar innan och fick först ingen seedning. Men på kvällen innan hade de tydligen uppgraderat mig så jag fick ett eget spår i starten, vilket jag inte fick reda på förrän jag kom till startfållan. Så jag hade kunnat komma betydligt senare till start. Jag hade ändå bara ett par skidor uppvallade.

Adam Steen har 9-1 mot mig i möten på seedningslopp om man tittar på skidresultat.se. Men jag har 7-1 mot honom i Vasaloppet.

Adam Steen har 9-1 mot mig i möten på seedningslopp om man tittar på skidresultat.se. Men jag har 7-1 mot honom i Vasaloppet. Men i år rår jag nog inte på honom. Han är helt enkelt för bra.

Det är något jag uppskattar mycket med seedningslopp. Alltså att de främsta i elitledet får ett eget spår så man slipper oroa sig för att få en bra startplats.

Bra start
Jag stod längst till vänster och spåret svängde vänster efter bara ett tjugotal meter, så jag fick en jättebra start. Inga konstigheter.

Även om jag är osnabb på spurter i utvilat tillstånd så brukar jag få helt okej starter. Kanske för att jag är hyfsat reaktionssnabb på startskottet.

Lagom fort i början
Första två milen gick lagom fort för mig. Det var lite halvryckigt ibland, tillräckligt för att klungan skulle reduceras till 20-30 personer. Skönt att klungan inte var större än så. Med fyra spår i bredd hela vägen från Hemus till strax före Hökberg gick det smidigt.

Eftersom Vasaloppsspåret är flackt bort till Hökberg så var det skönt att ha ryggar att hålla sig bakom. Vindskydd. Jag var aldrig nära att släppa på den sträckan, även om jag tyckte det gick betydligt fortare än finåkarna, som efteråt sade att det hade varit en ganska lugnt start.

Bloggkollegan Adam Steen. Vi varvade ner 4 km ihop för att han skulle timjaga ihop 5 mil. Trevligt! Det är nog första gången jag varvar ner efter ett långlopp.

Bloggkollegan Adam Steen. Vi varvade ner 4 km ihop för att han skulle timjaga ihop 5 mil. Trevligt! Det är typ första gången jag varvar ner efter ett långlopp.

Tuff backe upp mot Hökberg
Jag låg ofta långt bak i klungan. Så även när vi äntrade backarna upp mot Hökberg. Där gick spåret bredvid vägen på en smal remsa utan spår med plats för bara 1-2 åkare i bredd. På toppen där skulle jag gissa att vi var ca 15 personer.

Tom Fahlén och Robert Ericsson (om jag minns rätt) krokade ihop lite grann i slutet av backen och jag hamnade lite bakom där och förlorade klungan. Det blev en mindre klunga som jagade bakom.

Flög av efter 2 mil
Sedan gick spåren igenom Hökbergskontrollen ut på en “tarm” på ca 2 km med natursnö och vände. Strax efter vändningen nådde vi huvudklungan. Hela tiden här låg jag nära max. När sedan storåkarna drog på inför spurten vid Hökbergskontrollen flög jag av, ca 2 mil in i loppet. Tätklungan som höll ihop till Mora blev ca 10 personer.

Jag blev ensam, men Wiktor Magnusson Broder (jag tror han bor i Malmö) kom ikapp i nedförsbackarna efter Hökbergskontrollen på väg mot Mora. Jag hängde på han hela vägen till toppen av Krångåsen, alltså i typ 6 km. Han försökte släppa upp mig ibland och någon förning tog jag. Men jag orkade inte hålla fart. Det var precis att jag kunde hänga med.

Jag tappade en hel del på slutet. Ja Robban, jag blev trött, men jag bröt fanimej inte staven.

Jag tappade en hel del på slutet. Ja Robban, jag blev trött, men jag bröt fanimej inte staven.

Fick släppa Wiktor
Vi kom ikapp Anders Böhlmark och Nils Augustsson vid toppen av Krångåsen och då drog Wiktor på i den lätta utförskörningen och då kunde jag inte följa.

Sedan åkte Nils (som jag gissar är son till Monica på Vasaloppet och Joakim som slipar skidor och vallade fäste åt Johan Olsson när han tog guldet på VM-femmilen) och jag ihop resten av loppet.

Det gick inte fort. Båda var ganska slut. Min puls dalade kraftigt.

Lyckades få till en långspurt
Inne på Hemus gick loppet på deras ganska knixiga spår i ca 2 km. Där försökte jag åka ifrån Nils, vilket jag också lyckades med i tre uppförsbackar i rad. Men han kom ikapp i nedförsbackarna.

Slangbälte. Salomon Hydro Belt Set. Funkar perfekt när man som jag var i helgen helt utan någon som langade.

Slangbälte. Salomon Hydro Belt Set. Funkar perfekt när man som jag var i helgen helt utan någon som langade.

Till slut lyckades jag med ett dödsryck sista 300 meterna och kunde komma i mål före honom.

Halvnöjd
Sammanfattningsvis så är jag hyfsat nöjd med premiären. Jag brukar inte åka bättre än så här på seedningslopp, men jag hade hoppats på lite mer med tanke på den goda formen.

STORT TACK alla ni som kommer fram och pratar, tar selfies och säger fina ord om podden, bloggen etc. Det är verkligen uppskattat, även om jag inte allltid har möjlighet att prata så länge.

Moraloppet 2020 enligt Polar Vantage V (hela passet utan puls finns här):
– Sträcka: 38,20 km
– Tid: 1.43.24
– Snittfart: 22.2 km/h
– Höjdmeter: 280 m
– Drop: 275 m (ska vara samma som ovan)

Passet på Strava finns här.

Spåren var ganska snabba på utvägen, men ganska långsamma på hemvägen med plusgraderna. Även smutsen sinkade farten lite grann. Att konstsnön inte var så snabb tror jag inte enbart berodde på alla åkare (ca 700 st i två riktningar), utan också att den lades ut bara ett par dagar tidigare. Gammal konstsnö brukar gå fortare tycker jag.

Data från Racefox nedan. Där syns på pulskurvan att jag kroknade på slutet, därav ganska låg snittpuls på 84 procent.

Racefox Moraloppet 2020. Attack, båltryck, stabilitet, frekvens och ski power.

Racefox Moraloppet 2020. Attack, båltryck, stabilitet, frekvens och ski power.

Snittpuls 157 (84 procent) och maxpuls 178 (95 procent). Orkade inte hålla pulsen på slutet när jag kroknade.

Snittpuls 157 (84 procent) och maxpuls 178 (95 procent). Orkade inte hålla pulsen på slutet när jag kroknade.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.