Stafettvasan 2020 the story

Stafettvasan 2020. I Mångsbodarna efter att ha kört från starten.

Stafettvasan 2020. I Mångsbodarna efter att ha kört från starten.

Före starten av Stafettvasan 2020

Före starten av Stafettvasan 2020

Resultat Stafettvasan 2020 finns här. Jag blev 7:a på startsträckan kl 07.00 på tiden 1:04:47, vilket var 3.14 min efter Karstein Johaug som var först. I andra starten var en person före. Det var Jörgen Brink som bara var 38 s efter Karten Johaug.

Det där gick ju inte helt bra. Men så är det ibland. Jag hoppas att jag är bättre på söndag.

Åkte på Madshus "hybridskidor". Ser ut som skejtskidor, men är gjorda för att staka på.

Åkte på Madshus “hybridskidor”. Ser ut som skejtskidor, men är gjorda för att staka på. Pappa kom ungefär samtidigt som startfållorna öppnade kl 05.30 och då var det ca 10-15 personer före. Jag fick plats längst fram.

Karsten Johaug (såg jag att det var sedan i resultatlistan) körde hårt från startblocken. Tack vare de snabba spåren ligger jag nu f ö delad tvåa på Stravas segment för startrakan. Även flera placeringar runt tionde plats på startbackens olika segment. Coolt.

Spred ut sig i backen
Karsten och en kille till (kanske Petter Myhr om jag kollar listan?) drog iväg ganska tidigt i backen. Bakom bildades en trio med mig och två till jag inte har koll på (kanske Martin Mickels och Elias Andersson?). Kände f ö bara Johan Enander av topp tio. Så är det inte på långloppen hemma, då jag mer eller mindre känner 90 procent av topp 20. John gjorde f ö en kanonsträcka. Han har aldrig varit nära mig och nu var han bara en sekund bakom.

På toppen av backen hade tätduon en lucka på ca 40 s ner till mig och de två andra i andragruppen. Vi växeldrog upp och jag gjorde ganska mycket jobb. Så långt efter täten vid högsta punkten har jag inte ens varit på Vasaloppet senaste 5-10 åren. Vi hade i sin tur en nästan lika stor lucka bakåt.

Hamnade solo
När vi kom ut på myrarna kände jag direkt att det var skulle tufft att gå med de andra två i de flacka partierna. När det sedan kom en nedförsbacke efter 6 km ca 1 km före Völsjön fick jag släppa.

Sedan körde jag själv typ 7 km till jag blev ikappåkt av gruppen bakom ett par kilometer efter Smågan.

Före starten av Stafettvasan 2020

Före starten av Stafettvasan 2020

Lagtempo inte intressant för skidåkare?
Vi blev en grupp på 6-7 personer som höll ihop hela vägen till Mångsbodarna, där jag blev 3:a i spurten och således 7:a på sträckan. Sedan smet Jörgen Brink förbi från 9-starten. Normalt använder de bästa lagen den tidiga starten.

Det var med stor frustration jag åkte i klungan som bildades. Vi skulle alltså åka 1 mil väldigt plattåkt i snabba spår. Eftersom snittfarten är ca 25 km/h på det partiet är ett bra samarbete A och O. För mig är det ganska självklart.

Man tar korta förningar och håller jämn fart. De lite starkare kanske drar i 20-30 s medan de svaga bara går fram 5 s för att sedan vika av, för att lagtempot ska vara väloljat. Förningar på 3 min gynnar ingen, förutom lagen framför.

Team Taxus inför Stafettvasan 2020

Team Taxus inför Stafettvasan 2020.

Jag ropade och skrek en del för att få till det, men de andra verkade inte intresserade. Till slut lade jag mig i klungan och höll tyst. Tråkigt när det hade kunnat bli en sådan kul och gynnsam lagtempokörning. Ursäkta om jag gjorde er i klungan irriterade.

Vi var 3.14 min efter täten. Med ett bra lagtempo är jag helt säker på att vi hade åkt minst en minut snabbare som grupp.

Snabbt före
Vädret var typ -13 grader i starten och lite varmare i Mångsbodarna. Snabba spår. Spår nästan överallt, bara på något ställe var det endast slätpistat. Inte stenigt. En liten avvikelse av originalbanan efter Völsjön (en vänstersväng förbi en myr, tror vi åkte så också i Vasaloppet 2014 och jag tror jag ledde loppet där då). En liten avvikelse även strax före kontrollen i Mångsbodarna då spåren gjorde i liten lov till höger. Lätt medvind.

Jag åkte i klassiska skor för att de är lite varmare än mina kombiskor/skiathlonskor.

Enligt Polar Vantage V (satte på lite före, stängde av lite efter)
Tid:
1:05:21
Sträcka:
23,92 km
Snittfart: 22,0 km/h
Totalstigning: 255 höjdmeter
Totaldrop: 170 höjdmeter

Enligt Racefox hade jag lite bättre värden på attack och båltryck i år än förra året på samma sträcka i liknande förhållanden. Ski power-värdet var idag 737 jämfört med 705 förra året.

Soluppgången på myrarna var f ö magisk. Bör upplevas.

Racefox-värden Stafettvasan 2020. Starten-Mångsbodarna.

Racefox-värden Stafettvasan 2020. Starten-Mångsbodarna.

Racefox-värden Stafettvasan 2019. Starten-Mångsbodarna.

Racefox-värden Stafettvasan 2019. Starten-Mångsbodarna.

John Enander och jag efter Stafettvasan 2020

John Enander och jag efter Stafettvasan 2020

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Stafettvasan 2020 the story

  1. Isak Nilsson skriver:

    Kul rapport.
    Stämmer att det var Elias Andersson (Landsbro skidor men boende i Gnosjö). Han körde otroligt starkt och gav oss andra inspiration att fortsätta ösa på.
    Stort Lycka till på Söndag Erik!!

Kommentarer är stängda.