UT-milen 2020 the story

Resultat UT-milen 2020

Resultat UT-milen 2020

UT-milen 2020

UT-milen 2020

Startområdet UT-milen 2020

Startområdet UT-milen 2020

Målområdet UT-milen 2020

Målområdet UT-milen 2020

Resultat UT-milen 2020 finns här.

UT-milen som Ulricehamns Tidning och Ulricehamns OK står bakom är en hyfsat ny tävling som jag inte sprungit tidigare. De andra åren har loppet gått på asfalt nere i Ulricehamn, men i år flyttades den upp till Lassalyckan. Jag tror beslutet att göra om tävlingen till ett traillopp togs före corona.

Linus Davidsson och jag är lika gamla har åkt många skidtävlingar ihop. Han är för evigt legend efter USM-guldet 1998.

Linus Davidsson och jag är lika gamla har åkt många skidtävlingar ihop. Han är för evigt legend efter USM-guldet 1998.

Däremot ändrades formatet till individuell start med 2 min startmellanrum. Och max 100 deltagare. Det funkade bra så sätt att det var glest i både start- och målområdet. Men jag fick i alla fall chans att prata med flera gamla gymnasiekompisar. Jag gick på skidgymnasiet i Ulricehamn i 2:an och 3:an och gillar orten.

Bra och stabil form utan pangkänsla
Jag har känt mig i bra form hela våren så det kändes skönt att kunna svara “Den är bra” på frågan om hur formen var före loppet. För mig är det inte oviktigt att före lopp kunna säga att jag är i bra form när jag är det.

Även om jag sprungit några pass utan barnvagn på sistone så har jag kört den mesta av träningen i vår med Stig. Det blir jag stark av, men kanske inte så snabb.

Det var ungefär så jag kände det igår. Bra och stabil form. Inga svackor. Jämnt tempo. Men jag saknar trycket på platten. Det var lite segt där. Jag måste anstränga mig för att hålla fart när det blir flack grusväg. Ett gäng intervaller på bana utan vagn skulle suttit fint. Den där riktiga wow-känslan i löpningen fanns inte riktigt där, men jag är ändå jättenöjd med loppet och resultatet.

Banchef Marcus Wadell kör världscup-tävlingar i MTB-orientering. Men vad som är mer meriterande är att vi spelade i samma band på gymnasiet. Han hade artistnamnet Koma och jag Disaster.

Banchef Marcus Wadell kör världscup-tävlingar i MTB-orientering. Men vad som är mer meriterande är att vi spelade i samma band på gymnasiet. Han hade artistnamnet Koma och jag Disaster.

Två olika femmor
Banan var två olika 5 km-loopar som var av helt olika karaktär. Jättefin bana. Båda var rejält kuperade, men den första var främst på breda skidspår och grusvägar, medan den andra innehöll en hel del stig, varav flera sträckor var ordentligt knixiga.

Jag är ingen orienterare och jag springer sällan obanat, men jag är ändå helt okej i stökig terräng. Jag är inte så kvick utför när det blir för mycket stenar och rötter, men jag kan hålla skaplig fart så länge det är flackt eller uppför.

Kunde gå på tider
Strax innan jag startade gick Linus Nygren i mål på 40 min någonting hörde jag speakern Henrik Ericksson säga. Jag blev förresten ganska sen till starten, vilket är lätt hänt när man kommer i onödigt god tid till tävlingen. Det ledde till att jag inte fick igång klockan förrän efter några hundra meter.

Hoka One One Eva Jawz är ett par tunna trailskor som jag gillar skarpt.

Hoka One One Eva Jawz är ett par tunna trailskor som jag gillar skarpt.

Jag visste att hade chans på en bra placering och jag visste att Nygren var en utmanare. Han spurtade ner mig i Kretsloppet i höstas när jag sprang på 33.29 min. Då gjorde jag ett panglopp utifrån min form. Kanske det bästa löplopp jag gjort någonsin utifrån förutsättningarna. Jag har nog aldrig fått ut så mycket av formen för dagen.

Nu är jag bättre tränad än då, men det gäller ju att ha en bra dag också. Och Nygren kan ju också ha förbättrats. Och jag har dålig koll på hur han springer i kupering och stökigt underlag jämfört med platt asfalt.

Slutspurtade
Efter halva loppet hade jag strax under 4 min-fart på klockan. Samtidigt visste jag att andra halvan var långsammare, så jag insåg att det skulle bli tight mot Nygren. I takt med att stigarna blev stökigare tickade snittfarten över 4 min. Jag mindes inte vad speakern sade vad Nygren hade för sekunder, utan bara 40 min någonting. Så det blev en riktigt rusning för att kunna slå honom. Stadig uppförsbacke på slutet också.

Nygren hade 40.57 min och jag kom in på 40.19 min. Kul med individuell start och att jag kunde motiveras och sporras av Nygrens insats.

I damklassen vann Karin Nilsson före Annelie Johansson. Lite lusigt att de två främsta i damklassen och den främsta i herrklassen alla bor i Sjömarken.

Trevligt lopp
Stort tack till arrangören för en trevlig jättetrevlig tävling! Nästa år kanske det blir med masstart. Det borde funka fint eftersom det är ganska brett första halvan.

Passet på Polar Flow.

Passet på Strava.

UT-milen enligt Polar Vantage V med pulsband. Jag fick som sagt på klockan först efter ett par hundra meter.

UT-milen enligt Polar Vantage V med pulsband. Jag fick som sagt på klockan först efter ett par hundra meter.

Martin Henricsson är ett år äldre än mig. På skidgymnasiet kallade vi honom "Doffe", som i Dolph Lundgren, för att han var så muskulös.

Martin Henricsson är ett år äldre än mig. På skidgymnasiet kallade vi honom “Doffe”, som i Dolph Lundgren, för att han var (är) så muskulös.

Annelie Johansson åkte ihop till loppet. Hon gillar kupering, men inte stökiga stigar, så hon tappade tid andra halvan. Men ändå en starkt andraplats.

Annelie Johansson och jag åkte ihop till loppet. Hon gillar kupering, men inte stökiga stigar, så hon tappade tid andra halvan. Men ändå en stark andraplats.

Hundra spänn på en restaurang nere i Ulricehamn ingick i startavgiften. Det blev en närproducerad lammburgare med mixad pommes. Stark fyra.

Hundra spänn på en restaurang nere i Ulricehamn ingick i startavgiften. Det blev en närproducerad lammburgare med mixad pommes. Stark fyra.

Omklädningsrumsselfie efter UT-milen

Omklädningsrumsselfie efter UT-milen

Vi körde till UT-milen i Kretsloppsbilen

Vi körde till UT-milen i Kretsloppsbilen

UT-milen 2020

UT-milen 2020

Mellantider UT-milen. Noterbart att jag låg efter Nygren halvvägs samt att orienteraren/skidåkaren Jesper Nilsson var snabbare än mig på slutet.

Mellantider UT-milen. Noterbart att jag låg efter Nygren halvvägs samt att orienteraren/skidåkaren Jesper Nilsson var snabbare än mig på slutet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.