Rullskidåkning på Hallandsåsen inkl Tarrabacken med 19,2 km/h i snitt på gamla Swenor-4:or

Rullskidåkning på Hallandsåsen med banvallen, Båstad, Tarrabacken etc

Rullskidåkning på Hallandsåsen med banvallen, Båstad, Tarrabacken etc

Rundans enda stopp. Där den asfalterade banvallen slutar strax öster om tågstationen i Båstad.

Rundans enda stopp. Där den asfalterade banvallen slutar strax öster om den gamla tågstationen i Båstad.

Fin staktur på Hallandsåsen från Vejbystrand igår. Försökte hålla anständig marschfart. 19.2 km/h blev det.

Se passet här på Strava.

Så här ser det ut på platsen ovan om du vänder dig om.

Så här ser det ut på platsen ovan om du vänder dig om.

Tarrabacken är mustig att staka på gamla Swenor-4:or. Jag körde inte extra fort upp där, men det blir jobbigt ändå för att det är så brant. Särskilt i början. Rullskidssegmentet på Strava är lite längre, inklusive där backen flackar ut lite grann. Ändå blir det 8 procent i snittlutning i 1,91 km med 148 höjdmeter.

Lager 157 körde ett hårt långpass på Hallandsåsen i höstas på Elpex-4:or (lite lättare än mina gamla Swenor-4:or, men å andra sidan var det i oktober), där de avslutade med race uppför Tarravägen. Imponerande tider i slutet av deras pass. Se bild nedan på listan med tider.

Banvallen förlängd
Banvallen som gör att det går att åka över Hallandsåsen utan branta nedförsbackar var ett välkommet tillskott för ett par år sedan. Då gick den mellan Grevie och Lyavägen, vilket gjorde att jag slapp åka bort till gamla E6:an vid Östra Karup för att få en lättare backe ner på norrsidan (södersidans sluttningar är lugna).

Nu är banvallen förlängd i båda änderna. Dels från Grevie till Önnarpsvägen strax norr om Förslöv, dels österut från Lyavägen förbi Båstads gamla tågstation. Totalt blir det ca 12 km banvall. Smidigt. Särskilt sträckan vid Förslöv gynnar mina rundor genom närmare avstånd till åsen och mindre vind (det växer en del träd i kanterna).

Många säger att den nya banvallen är “fin”. Det vet jag inte om jag håller med om. Jag tycker det är både trevligare åkning och bättre terräng (mer växlande mellan platt och brant) på de fina asfalterade småvägarna som är talrika på åsen. Däremot är banvallen “praktisk”. Stort tack till Båstad kommun för det!

Jag säger som jag sagt de senaste två decennierna: Hallandsåsen är Sveriges bästa ställe för landsvägscykling och rullskidåkning.

Tarrabacken på Strava för rullskidåkning.

Tarrabacken på Strava för rullskidåkning.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.