Löpning på Hallandsåsen vid Hålehall

Löpning på Hallandsåsen bl a Förslöv, Hålehall och Lyngebjärs knall

Löpning på Hallandsåsen bl a Förslöv, Hålehall och Lyngebjärs knall

Bjärehalvön och Kullahalvön

Bjärehalvön och Kullahalvön

Löpning på Hallandsåsen. Maxpulsen på 182 är ett felvärde.

Löpning på Hallandsåsen. Maxpulsen på 182 är ett felvärde.

Igår cyklade jag till Förslöv och sprang ett pass utan barnvagn på Hallandsåsen. Jag har anmält mig till Bjäre Trail Run 51 km 25 juli och fick lite lätt panik då jag insåg att jag bara sprungit över 2 mil tre gånger i år, varav det senaste passet var det virtuella Göteborgsvarvet 15 maj.

Jag har sprungit många 5-15 km-pass barnvagn, men jag vill ha 1-2 långpass innan det loppet.

Löpningen i Vejbystrand är helt okej för korta turer, men för långpass drar jag mig helst till Hallandsåsen. Vill ha skog och kupering. Jag brukar dra dit med bil eller cykel 1-3 gånger per sommar.

Svårt att hitta den perfekta rundan
Hålehall utanför Förslöv har ett bra milspår som är grönmarkerat, som f ö verkar vara upprustat från förra året. Jag såg både ny dragning, förstärkta markeringar (det kunde vara svårt att hitta tidigare) och nya spänger/broar.

Kämpar på i snår där jag trodde det skulle finnas en stig

Kämpar på i snår där jag trodde det skulle finnas en stig

För att slippa springa 2-3 varv på det har jag kört en del långpass på Hallandsåsen på ca 25 km. Men det går sådär måste jag säga. Ibland hittar jag fina stråk och nya stigar, men ibland måste jag vända pga stigar/grusvägar som försvinner. Jag tappar flyt då jag måste gå igenom ett snår för att nå en ny stig/grusväg eller så jag gör min tredje 180 graders-sväng på kort tid. Jag vill hålla anständig marschfart utan onödiga stopp (helst helt utan stopp) när jag springer. Vad jag inte vill bedriva är ”skidåkardistans”, som många elitskidåkare ägnar sig åt där de lufsar omkring och stannar för att dricka ur sitt termobelt på pricken var 30:e minut. Det kanske gynnar dem som tränar 800-1000 timmar om året, men det känns inte aktuellt för mig.

Retirerar till Hålehalls milspår
Gårdagens tur gick bl a upp på Lyngebjärs knall, en punkt på 200 meter över havet jag tidigare inte har besökt. Men det var ingen utsikt att tala om där uppe. Knappt en vettig stig dit ens. Men åtminstone ett betongfundament på toppen.

Nej, efteråt bestämde jag mig för att snurra på Hålehalls milspår i fortsättningen. Gärna med en pod i lurarna om jag ligger efter bland de jag lyssnar på. Det är fint där, inte minst bokskogen som visar sig på några ställen

. Ganska stor andel grusväg kontra stig för att vara en led och inte jättekuperat (så länge jag slipper asfalt är jag ofta nöjd). Men typisk bra terräng för att hålla fin marschfart. Perfekt ultravasa-träning skulle jag säga för den som är ute efter det. Nu blev jag genast sugen att åka dit! Men det får vänta lite grann.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Löpning på Hallandsåsen vid Hålehall

  1. Jon skriver:

    Hej. Såg dig i Axelstorpsravinen på Bjäre Trail idag. Såg stark ut. Vill du hänga med på en runda mtb för att få lite stigtips så hör bara av dig.

  2. Lars Erik skriver:

    Vad är det för app du använder för att planera dina runder?

Kommentarer är stängda.