Test av Inski XC Trainer stakmaskin

Inski XC Trainer stakmaskin i dörrpost

Inski XC Trainer stakmaskin i dörrpost

Inski XC Trainer stakmaskin kommer i ett ganska litet paket och väger 6,5 kg.

Inski XC Trainer stakmaskin kommer i ett ganska litet paket och väger 6,5 kg.

Inski XC Trainer stakmaskin på en chinsstång i en dörrpost.

Inski XC Trainer stakmaskin på en chinsstång i en dörrpost.

Inski XC Trainer stakmaskin handtag och handremmar.

Inski XC Trainer stakmaskin handtag och handremmar.

Inski XC Trainer stakmaskin rep.

Inski XC Trainer stakmaskin rep.

Inski XC Trainer stakmaskin motståndet på det lättaste

Inski XC Trainer stakmaskin motståndet på det lättaste

Inski XC Trainer stakmaskin motståndet på det tyngsta

Inski XC Trainer stakmaskin motståndet på det tyngsta

I samarbete med Inski håller jag på att testa deras stakmaskin Inski XC Trainer.

Jag har testat många stakmaskiner och vid första anblick så undrar jag ju hur bra en stakmaskin för 2 975 kr utan display kan vara. Men hittills är jag mycket positiv.

Det tog mig 25 minuter från att jag öppnade den lilla lådan till att jag drog de första staktagen. Det gick smidigt. Se uppsnabbad film på 24 s överst i inlägget. Har man tummen på andra ställen än mitt i handen som jag har går det nog på 15 min.

Inski XC Trainer stakmaskin i dörrpost.

Inski XC Trainer stakmaskin i dörrpost.

Prisvärd
USParna med Inski är priset och storleken. Med obegränsat med pengar och utrymme skulle jag rekommendera en SkiErg framför en Inski. Motståndet är något “skönare” när man drar på SkiErgen (i likhet med att SkiErgen fick ett finare motstånd med andra generationen jämfört med första), som också har en display som gör att man har tider, distanser och farter att relatera till.

Men det är skillnad på 12 975 kr (ungefärligt pris på en SkiErg) och 2 975 kr. Dessutom tar Inski minimalt med plats genom att den hängs upp på en dörrpost med “normala mått”.

Jag har inte kört något helt pass på Inski än, utan testdrog bara lite vid monteringen. Jag gillar den. Det lättaste motståndet är lättare än SkiErgens lättaste och det tyngsta är tyngre än SkiErgen tyngsta (vilket det också är på stakmaskinen Ercolina).

Att kunna dra riktigt tungt är något jag uppskattar. Då simulerar man stakning i branta uppförsbackar, som t ex branta delen av startbacken i Vasaloppet, vilket är svårt att komma åt på SkiErgen. Det biter fint i magen.

Steglöst motstånd
Det magnetiska motståndet regleras genom att du att du skruvar en stark magnet upp och ner med en vingmutter. Steglöst. Skulle jag kört ett intervallpass som t ex 5 st 3 min med 1 min vila gissar jag vilt att jag hade kört på ungefär mittenmotstånd.

De tre filmerna nedan visar i tur och ordning lättaste motståndet, medelmotstånd respektive tyngsta motståndet (texten fortsätter under de tre filmerna).

Något som jag inte riktigt gillade är att det är lite väl tungt precis i startögonblicket av staktaget. Det i kombination med min längd och att snörena var ganska långa gjorde att om jag började lite högre upp med staktaget, vilket jag vill, så blev det ett ryck efter några centimeter då magnetmotståndet slog till. Det syns eventuellt på filmen nedan.

Det hade kan man delvis kunnat lösa genom att korta ner snörena, vilket jag nog kan göra själv utan problem. Men jag tycker att tillverkaren borde haft de kortare från början. 187 cm är inte att vara skitlång och det hade inte varit någon nackdel för kortare personer att staka med (texten fortsätter under de tre filmerna).

Sammanfattningen efter att ha testat maskinen i ca 7 minuter är att jag gillar den hittills. Jag tror det går att lösa avsaknaden av display genom att köra tidsbaserade intervaller. Och för alla som bor i lägenhet eller har en sommarstuga kan det vara en fin grej. Men jag behöver testa mer för att verkligen kunna uttala mig. Jag ser fram emot att lägga in en hel del av högsta motstånd för ordentlig magträning.

Pufftexten nedan är från Inskis hemsida.

Inski XC Trainer Stakmaskin
2,975.00 kr

Inski XC Trainer är en prisvärd stakmaskin för hemmabruk som gör att du lätt kan komma igång inför längdskidsäsongen. Inski XC Trainer är det perfekta träningsredskapet för motionären eller entusiasten som vill träna stakning inomhus. Inski XC Trainer kräver varken mycket plats eller en fast installation, endast en dörrkarm behövs för att snabbt kunna vara igång med stakträning. Maskinen ger dig möjligheten att träna utan snö och med mindre tidsåtgång, så du kan komma igång med din träning inför Vasaloppet redan nu.

Inski XC Trainer är anpassad för en dörrkarm som är 61-81 cm bred och 12 cm-16 cm djup.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Test av Inski XC Trainer stakmaskin

 1. Mats skriver:

  Det blir spännande att läsa din vidare utvärdering. Jag har precis skaffat en. Tyvärr så brände ett snöre av efter knappt 45min. Fram till det lilla debaclet så gillade jag den.

 2. Peter skriver:

  Hej,
  Jag har haft min i drygt ett halvår och är väldigt nöjd så här långt. Tycker precis som du att det är något skönare motstånd i SkiErg, men jag värderar skillnaden till 500:- snarare än 10,000:- om det blir begripligt formulerat.

  Det funkar bra både att staka och diagonala, och jag brukar även göra en slags “skejt” där jag rör mig från sida till sida för att få lite variation.

  Jag har väggmonterat min stakmaskin för att slippa ha den i en dörröppning. Svänghjulet sticker ut en del bakåt men det löste jag genom att montera maskinen på kanten av ett platsbyggt skåp där hjulet sticker ut på sidan. Det hade gått lika bra att lösa med hyllkonsoller eller liknande om man vill ha den mitt på en vanlig vägg, men detta var den bästa placeringen för mig…

 3. Tobias skriver:

  Går det att säga något om minsta monteringshöjd? För min del är nog bara källaren ett alternativ och där är det inte mer än 206 cm högt som bäst. Skierg funkar därför inte t.ex.

  • Mats skriver:

   Hej Tobias. Jag har lågt i takhöjd i min källare med, skulle så här på rak arm gissa att det är i trakterna kring dina 206 cm. Jag monterade en regel i taket och har i den skruvat två stycken horisontella reglar (ca 40cm långa). Det fungerade väldigt bra att hänga Inskin i dessa, på samma sätt som i en dörrpost, och trycka den dikt an mot taket.
   Vill du kan jag gärna skicka några bilder.

   • Tobias skriver:

    Det låter som en smart lösning.
    Men jag funderar faktiskt istället på om den går att hiva upp i mitt äppelträd 🙂
    Jag gillar skarpt att vara utomhus i den mån det är möjligt. Kanske går att få till med ett par enkla spännband och lite tur med hur grenarna är utformade.

Kommentarer är stängda.