Ragde Indoor Challenge – fail

Team Ragde indoor challenge

Team Ragde indoor challenge

11 november testade jag det norska långloppslaget Team Ragdes höstutmaning. Då gick det så här.

  • 5 km löpband med 10 procent lutning: 4.45 min/km-fart hela vägen. 23.45 min.
  • 17 s paus. Jag ställde in monitorn själv. Där finns tid att spara.
  • 5000 m SkiErg motstånd 7. Jag var supersvettig om händerna efter löpningen och tyckte mest jag halkade i början och fick krama handtagen allt vad jag orkade. Gick lite bättre andra halvan, men det hade nog blivit bättre om jag tog på mig handskar efter löpningen. 1:50.9-fart. 18.29 min.
  • 23 s paus. Jag ställde in monitorn själv. Där finns tid att spara.
  • 2000 m rodd. Jag körde motstånd 7 på min Concept med PM3. Gick sådär. Tyckte inte jag fick ut all kraft. Skulle nog ha kört lägre motstånd. 1:50.6-fart. 7.22 min.
  • Totaltid 50.18 min.

I måndags för det dags för ett nytt test. Sista dagen för testet var igår och jag kände att jag ville ge det en chans till. Sedan ska syrran åter få låna vår roddmaskin.

Förra gången hade jag inga handskar på SkiErgen, vilken gjorde att det blev oerhört halt med de gröna handtagen. Det var framförallt där jag kände att jag kunde prestera mycket bättre. Denna gång lade jag handskarna på löpbandet så jag kunde ta på dem i farten sista kilometern.

Ajaj, ingen höjdare

Ajaj, ingen höjdare

Även löpningen kände jag att jag kunde utveckla. Jag har sprungit jättelite på bandet (ett Cybex), framförallt uppför så tiden jag satte upp sist var en chansning på utgångsfart.

Gick ut för hårt
Men ibland vill det sig inte. Jag satte bandet på 4.41 min/km (12,8 km/h). 4 s snabbare per kilometer är inte så stor skillnad tänkte jag (men så här i efterhand inser jag att det är stor skillnad på 10 procents lutning). Och formen är ju ungefär den samma. Efter 2 km kände jag att det var rejält jobbigt, men jag tänkte att jag springer 3 km och sedan sänker farten.

Det gjorde jag.  Jag sänkte farten successivt till 4.55 min/km-fart, så efter 5 km landade tiden återigen på 23.45 min (4.45-fart i snitt). Men jag var helt färdig. Redan efter 3,5 km var jag oerhört sugen på att kliva av, men jag lockades över att dra en bättre SkiErg-tid med hjälp av handskarna.

Bröt efter 1000 m
Efter ett snabbt byte på 15 s var jag igång på stakmaskinen. Men det fanns ingen kraft överhuvudtaget. Jag var sopslut. Jag orkade inte ens ta mig under 1.53-fart. Så efter 1000 m klev jag av.

Men jag drog även 1000 m rodd eftersom jag hade haft roddmaskinen hemma några veckor extra bara för detta. Även där var det kört. Klarade knappt sub 2-fart på motstånd 5.

Senaste dagarna har jag spelat in några poddar med Visma Ski Classics. Jag och Simen Østensen har varit "experter" när det kommer till att prata om lagen, åkarna, favoriterna etc inför långloppssäsongeny.

Senaste dagarna har jag spelat in några poddar med Visma Ski Classics. Jag och Simen Østensen har varit “experter” när det kommer till att prata om lagen, åkarna, favoriterna etc inför långloppssäsongen.

Aldrig brutit ett lopp
Jag har aldrig brutit ett lopp. Jag hade inte heller brutit detta om det var mitt enda försök på denna utmaning. Men detta var ett andra försök och inget nyckelpass, så jag kände inte att det var det bästa för mig att fortsätta. Det blev ju ändå ett saftigt pass med 23.45 min löpning med skyhög puls.

Två dygn för kort vila
Jag har haft, med mina mått mätt, ett fantastiskt träningsår sedan i mars. Jag har tränat bra och eftersom jag har lite mindre att göra på jobbet pga corona har jag också sovit mer (förutom de nätter Stig är vaken).

Anledningen till denna fail var kanske att jag gick ut för hårt på bandet. Men det kan också vara pga ett långt och stenhårt rullskidpass bara två dagar tidigare. Jag brukar alltid ta två heldagar utan högpulsträning efter pass eller tävlingar som både är långa och hårda. Exempelvis kör jag aldrig intervaller måndag eller tisdag om jag har kört ett seedningslopp på söndagen.

Men nu har jag känt mig “odödlig” i träningen ett tag. Jag har kört betydligt mer både mängd och intensitet än vad jag är van vid. Det är lätt att gå i den fällan när allt känns bra.

Man ska hålla band på sig själv när man är i bra form och inte chansa, vilket jag gjorde nu. Det är en svår avvägning som jag försöker lära mina adepter, framförallt de med ambitioner på elitledet.

Nu blir det ingen grejer med hög puls under tisdag, onsdag eller torsdag. I helgen ska jag springa ett virtuellt 27 km-lopp i Borås. Får se hur jag känner mig då. Hoppas det vänder snabbt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.