5000 m SkiErg på 17.23 min – slog 6 år gammalt pers

19 december 2014 – mellan 2014 års Vasalopp då jag blev 25:a och 2015 års Vasaloppet då jag blev 37:a – drog jag 5000 m SkiErg på 17.24 min.

Det var första försöket på 5000 m på nya maskinen (PM5) och jag körde på motstånd 10. Den tiden har stått sig. Till i lördags.

5000 m SkiErg på 17:23.9 på motstånd 10 på PM5.

5000 m SkiErg på 17:23.9 på motstånd 10 på PM5.

Nedåtgående kurva
Säsongerna 2014 och 2015 var jag riktigt bra tränad. 2014 hade jag bra skidor i Vasaloppet, vilket jag inte hade 2015, så jag skulle säga att jag även var på ungefär samma nivå i de två Vasaloppen. Säsongen 2016 var jag okej tränad och möjligtvis även 2017.

Men de tre senaste skidsäsongerna har jag varit lite sämre. Jag har inte känt att jag varit bra, vilket främst beror på minskad träningsmängd vilket i sin tur beror på att barnen har växt och blivit fler, en resa som även jobbuppdragen har gjort. Det har varit en svår avvägning, men jag har helt enkelt prioriterat familjen och jobbet väldigt mycket mer än träningen.

Visst har det gått bra på Vasaloppet, som vanligtvis är min klart bästa tävling varje år, med placeringar kring 70. Men jag har ändå tyckt att det varit lite tråkigt att jag inte tränat ordentligt och inte känt mig speciellt bra på träningspass och lopp.

Stor ökning i träning
I år har det varit annorlunda. Från att ha tränat ca 325 timmar från Vasalopp till Vasalopp tre år i rad ligger jag i år på 380 timmar, och då har jag ändå drygt två månader kvar. Så om inget tokigt händer blir det en ökning på drygt 100 timmar.

Detta beror främst på att jag har fått mer tid till träning med tanke på corona. Exempelvis har jag ställt in mina skidläger där jag har folk från hela Sverige som bor i samma stugor. Jag har inte kunnat försvara det med tanke risken för smittspridning i stugorna. Deltagarantalet på dessa läger har varit 50, 20 respektive 30 personer. Det första, som blivit fullbokat, hade nog blivit Sveriges största Vasaloppsläger.

Personbästa på SkiErg. Låg frekvens (hade 52 vid förra perset, också lågt), men jag kan tycka att det är okej att 5000 m-test inte blir de mest skidlika. Det var inte speciellt skidlikt när Andreas Nygaard körde SkiErg i Ragdeutmaningen heller.

Personbästa på SkiErg. Låg frekvens (hade 52 vid förra perset, också lågt), men jag kan tycka att det är okej att 5000 m-test inte blir de mest skidlika. Det var inte speciellt skidlikt när Andreas Nygaard körde SkiErg i Ragdeutmaningen heller.

Skidkurser och skidlektion i Borås kommer jag däremot att köra, men vi tar bort momenten inomhus.

Mycket av träningsökningen beror också på all barnvagnslöpning. Det blir ca 2-3 sådana pass per vecka.

Bättre än någonsin
I år har jag känt mig och presterat bättre än någonsin på rullskidor, styrka och löpning, men inte på 5000 m SkiErg. Jag har kört på motstånd 8 och kommit ner till 17.40 min. Tiden 17.24 min från 2014 körde jag på motstånd 10 och det går nog i mitt fall typ 5 s snabbare jämfört med motstånd 8.

Nu var jag i lite bättre form plus att jag hade en tid att jaga. Jag tog ut det sista och persade med 1 sekund. På dagen 6 år efter förra perset.

Precis som för sex år sedan körde jag de första 3000 m i 1.46-fart, för att sedan öka. Lite väl negativa splits, men jag ville liksom köra samma upplägg som då. Sista 1000 m var vidrigt. Sista 300 m är det obligatorisk långspurt. Sen gammalt. Den var fruktansvärt. Men det gick.

Skönt att slå det perset. Nu kan jag säkerhet säga att jag är i mitt livs form som 38-åring, inte bara på rullskidor, styrka och löpning utan även på SkiErg. Får hoppas det blir några skidtävlingar så man får svar om det goda träningstillståndet även visar sig på snö.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

5 svar på 5000 m SkiErg på 17.23 min – slog 6 år gammalt pers

  1. Gunnar Winroth skriver:

    Verkligen glädjande läsning mitt i all Covid – bedrövelse, Jag håller tummarna att du får ta några pokaler när det närmar sig mars.

  2. Hubes skriver:

    bra kört Erik, Körde du Motstånd 10 denna gång eller vad blev det?

Kommentarer är stängda.