Löpning på Visningsö (bl a i Nike Vaporfly) – och rullskidåkning

Vrixlösa på Visingsö. 5 km i Löparsko Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Vrixlösa på Visingsö. 5 km i Löparsko Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Solnedgång på Visingsö

Solnedgång på Visingsö

2 km elljusspår på Visingsö

2 km elljusspår på Visingsö

Ida springer på elljusspår (i Trumpet-tröja) med mig och Stig som sällskap.

Ida springer på elljusspåret (i Trumpet-tröja) med mig och Stig som sällskap.

Visingsborg slottsruin på Visingsö

Visingsborg slottsruin på Visingsö

Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

Cykling med barn på Visingsö

Cykling med barn på Visingsö

Så cyklade vi

Så cyklade vi

Majs scott

Majs scott

Ett besök i Gränna blev det också såklart

Ett besök i Gränna blev det också såklart

Under Kristi himmelfärdshelgen var vi på Visningsö. Både Ida och jag var där i sexan senast (oberoende av varandra eftersom vi inter kände varandra då). Mitt enda minne från den resan var att jag tappade bort min plånbok på färjan. Jag tittade efter den nu, men såg inte ett spår.

På vägen till Gränna där man tar färjan hittade vi en 24-tums MTB till Maj efter tips från en podlyssnare. Bra det med tanke på att de verkar helt slut överallt. “Augusti 2022 får vi in nya 24-tummare”, sade de på vår lokala cykelbutik Henrikssons. Det var en Scott som såldes begagnad av en privatperson i Tenhult söder om Jönköping. Han hade också ett passande takcykelställ till salu. Bra tajmning.

Remmalag på Visingsö. Här viker vi av från "Sveriges vackraste grusväg"

Remmalag på Visingsö. Här viker vi av från “Sveriges vackraste grusväg”

Remmalag och cykling
Första dagen på Visningsö åkte vi Remmalag, som är typ häst och vagn. Ordet “rem” kommer från att fulla människor bands fast med remmar på sådana förr.

Andra dagen cyklade vi större delen av dagen (Stig i vagnen) med stopp vid bl a Näs vid södra udden där det fanns en borgruin. Astrid, Maj och jag badade faktiskt där. Oerhört kallt. Det blev också cykling på sträckan som utsetts till Sveriges vackraste grusväg (oklar jury) och en titt på slottsruinen Visingsborg.

Bra förutsättningar
Turen vi cyklade var nästan enbart på asfalt, så det hade funkat fint även på rullskidor. Söderut från Tunnersta på en väg väster om stora vägen och upp igen på östra sidan om stora vägen. Hela rundan var 18 km och det hade varit en platt och fin tur på rullskidor. Sparsamt med trafik och fina trädgårdar.

Rullskidåkning på Visingsö

Rullskidåkning på Visingsö

På eftermiddagen när vi kom tillbaka tog jag en rullskidtur norrut på ca 1 timme. Det funkade också fint, men där var de asfalterade alternativen till huvudvägen mer begränsade än södra sidan av ön. Längden på hela Visingsö är f ö ca 14 km.

Summering rullskidåkning: Superfint för en långtur på 2-3 timmar. Ont om intervallbackar och ont om variation på långpass om man stannar flera dagar.

Racefox virtuella lopp i Nike-skor
På morgonen dagen vi skulle åka hem tog jag en löptur före frukost. Jag sprang Racefox virtuella 5 km-lopp på flack asfalt. 2,5 km bortåt, 2,5 km hemåt. Jag sprang runt elljusspåret på ca 2 km på uppvärmningen. Precis som allt annat på ön mycket flack. Bred grusad stig som underlag.

Jag sprang på i ganska bra tempo på “loppet”, men jag maxade inte. Som jämförelse hade jag en snittpuls på 156, till skillnad från Skogsloppet och Avloppet då jag hade 168 respektive 165.

Snittfarten blev 3.27 min/km på klockan och 3.30 min/km på telefonen.

För första gången testade jag Nikes “supersko” (är jag den sista?). Modellen heter Nike ZoomX Vaporfly NEXT% och jag tror det finns ytterligare än nyare version nu. Den var helt annorlunda att springa på jämfört med vad jag tidigare har haft på fötterna. Och då har jag ändå sprungit i kolfiberskor med tjock mellansula förr. Eftersom jag inte maxade och att jag inte har så bra koll på mina tempon på flack asfalt för närvarande är det svårt för mig att uttala mig om dess prestanda. Återkommer troligtvis  i ärendet.

Summering löpning: Bra om man vill springa jättelångt på flack asfalt eller flacka grusvägar. Begränsat med skogslöpning mysiga, “trailiga” stigar (eventuellt letade jag för dåligt), men en hel del möjligheter i området nära färjeläget.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

3 svar på Löpning på Visningsö (bl a i Nike Vaporfly) – och rullskidåkning

  1. Tobbe skriver:

    Kanske den sista som provar, men troligen den första i Intersport-sockar?

Kommentarer är stängda.