Kretsloppet 2021 the story

Resultat Kretsloppet 2021 herrar 10 km

Resultat Kretsloppet 2021 herrar 10 km

Starten Kretsloppet 2021

Starten Kretsloppet 2021

Jonatan Fridolfsson i keps från Umara vann Kretsloppet 10 km 2021

Jonatan Fridolfsson i keps från Umara vann Kretsloppet 10 km 2021

Jag skrattade högt när jag hämtade Borås Tidning i brevlådan dagen efter Kretsloppet. Barnens kompis Ines Wing gör en episk tjuvstart i barnlopp. Majs kommentar: "Det var ingen tjuvstart, hon sprang jättesnabbt i början"

Jag skrattade högt när jag hämtade Borås Tidning i brevlådan dagen efter Kretsloppet. Barnens kompis Ines Wing gör en episk tjuvstart i barnloppet. Majs kommentar: “Det var ingen tjuvstart, hon sprang jättesnabbt i början”

Ca 500 m kvar till mål i Kretsloppet. Foto: Adam Augustsson.

Ca 500 m kvar till mål i Kretsloppet. Foto: Adam Augustsson.

Resultat Kretsloppet 2021 finns här. Jag blev 15:e på tiden 34.14 min.

Som skrivit tidigare här på bloggen hade jag ett fantastiskt träningsår 2020 då jag persade på typ allt i löpning, rullskidor, SkiErg och styrka. I år har jag inte tränat lika mycket och formen har inte heller varit lika bra. Sub 33 min på milen kändes fullt rimlig förra året. I år visste jag att sub 35 min skulle vara okej och sub 34 min typ omöjligt. Det var också ungefär så det gick.

Nummerlappsutlämning i Ryahallen

Nummerlappsutlämning i Ryahallen

Jag jobbar en del med Kretsloppet och det var varit pilligt att parera pandemin. Tidigt bestämde vi oss för tävlingscentrum på Ryavallen och en modifierad bana som inte gick så mycket i stan för att undvika folksamlingar.

Ny bana
Med tanke på alla polistillstånd etc var det inte möjligt att återgå till originalbanan när väl restriktionerna släppte. Den nya banan, som jag var med och gjorde, var svår att göra lika snabb som Kretsloppets bana annars är känd för att vara.

Vad vore Kretsloppet utan alla fantastiska funktionärer?

Vad vore Kretsloppet utan alla fantastiska funktionärer?

För att få banan flack blev det en del gruspartier, totalt kanske 3 km. Och det blev lite för många 90-graders-svängar på den korta delen som gick i stan. Med tanke på det blöta underlaget gjorde detta att ingen av startlinjens cirka fem sub 30-löpare nådde under 30.30 min. Storfräsarna sade att banan var typ 45-60 s långsammare än en snabb milbana.

Nästa år går vi troligtvis tillbaka till den gamla banan, men behåller eventuellt start och mål vid Ryavallen, vilket var uppskattat enligt utvärderingarna.

Bra ryggar
Starten gick och jag hittade snabbt en klunga med Simon Evaldsson (drog mest), Robin Greus och Niklas Gunnarsson. Efter 4,5 km (i början av Almenäsvägen) kände jag att det gick lite för fort och släppte, vilket även Robin Greus gjorde.

Topp tre i damer 10 km i Kretsloppet 2021

Topp tre i damer 10 km i Kretsloppet 2021

Jag lade mig i rygg på Greus (kusin till posturalterapeuten Markus Greus) och vi passerade 5 km-markeringen på 17.03 min.

Fram dit (förutom i början) hade jag legat på typ 168-170 i puls, men i rygg på Greus skönk den successivt till typ 163. Så även om jag var trött kände jag att jag kunde ta i så pass mycket att jag skulle kunna ligga på typ 168-170 hela loppet. När jag ökade flög Greus av.

Jakten på Sigurd
När banan svängde höger mot Sjöbovallen i slutet av Almenäsvägen tog jag en mellantid på Fredrik Sigurd, som då var 15 s före.

Fredrik är i 45-års-åldern och har haft sin bästa säsong någonsin. Han har tränat mycket, tränat hårt, tävlat mycket och persat på typ allt. Imponerande jobbat! Men när han öppnade hårt i starten och hela tiden låg ca 5-15 s före vår klunga visste jag att han åtminstone inte kommer att öka. Så stark har han inte blivit än.

Vår granne Martin Clettborn har deltagit i 6 av 7 lopp i Kretsloppscupen. Det är också hans sex träningspass i år. Hans fru Maria har också sprungit 6 lopp, men tränat mer.

Vår granne Martin Clettborn har deltagit i 6 av 7 lopp i Kretsloppscupen. Det är också hans 6 träningspass i år. Hans fru Maria har också sprungit 6 lopp, men också tränat.

Så motivationen att hinna ikapp Fredrik var stor. Minst sagt. En knapp kilometer senare vid en annan sväng var han 12 s före. Redan här hade jag så smått påbörjat min långspurt och det var riktigt jobbigt.

Hann förbi
Med 1 km kvar, då man sprungit färdigt på Trollstigen (grusad stig med mindre höjdskillnader) låg Fredrik 10 s före. Här lade jag i ytterligare en växel och när vi kom in på Ryvallen med 200 m kvar låg jag kanske 2-3 s bakom. Där började jag springa absolut max och hann förbi.

Sista kilometern var snittpulsen 177 och som maxpuls visade klockan 189. Jag tror inte heller det var något felvärde. I så fall högsta pulsen på typ 5 år. Snittet på loppet blev 169.

Starka lopp av Evaldsson och Gunnarsson
I mål på 34.14 min. Jag är supernöjd med genomförandet, även om formen inte är som förra året och inte heller som i våras då jag bl a slog Simon Evaldsson (33.47 min på Kretsloppet) och Daniel Parheden (33.23 min).

Det var flera som slog mig för första gången i Kretsloppet (bl a nämnda Simon samt Niklas Gunnarsson, båda jättetrevliga boråsare) och jag vet att många tycker det är kul. Jag tycker det är väldigt roligt och hedrande att folk vill komma före mig. Det bjuder jag gärna på!

Övriga familjeinsatser

Öron Näsa Hals Specialisterna (i Borås) logo.

Öron Näsa Hals Specialisterna (i Borås) logo.

Syrran Ellen Lindell persade som 42-åring på 47.17 min. Apropå det så har hon med två andra läkare precis startat upp en öron-näsa-halsmottagning i Borås. Öron Näsa Hals Specialisterna heter den. Jag fick den äran att ta bilder för hemsidan.

Maj sprang 2 km och Ida och Astrid sprang/gick 5 km med syrrans äldsta dotter. Stig skulle kunnat springa 300 m-loppet, men vi väntade med det. Det var tillräckligt med familjelogistik den dagen.

Tack alla som hejade! Nästa år ser vi fram emot en mer stadsnära bana igen!

Data enligt Polar Vantage V

Tid: 34:15
Sträcka: 9,88 km
Snittfart: 3.27 km/h
Totalstigning: 20 meter
Totaldrop: 15 meter
Stifa (höjdmeter per kilometer): 2,0
Snittpuls: 169 (tror det stämmer)
Maxpuls: 189

Hela pass på Polar Flow

Hela passet på Strava

Kretsloppet bansträckning 2021

Kretsloppet bansträckning 2021

Kretsloppet pulskurva, höjdkurva, frekvenskurva och effektkurva

Kretsloppet pulskurva, höjdkurva, frekvenskurva och effektkurva

Polarsiffror Kretsloppet. 450 watt. Jag tittar sällan på watt i löpning.

Polarsiffror Kretsloppet. 450 watt. Jag tittar sällan på watt i löpning.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, tävling (sedan juli 2012) och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Kretsloppet 2021 the story

  1. Stefan skriver:

    Racerapporter är verkligen det bästa på bloggen!

Kommentarer är stängda.