Moraloppet 2022 the story

Resultat Moraloppet 2022

Resultat Moraloppet 2022

Flankerad av bröderna Adam Steen och Jonathan Steen efter Moraloppet 2022.

Flankerad av bröderna Adam Steen och Jonathan Steen efter Moraloppet 2022.

Berra Berggren bröt sina bambustavar i Moraloppet

Berra Berggren bröt sina bambustavar i Moraloppet

Kul att träffa gott om adepter efter målgång.

Kul att träffa gott om adepter efter målgång.

Resultat Moraloppet finns här. Jag blev 14:e man, 2.09 min efter segrande Gustav Eriksson.

Grötfrukost på vandrarhemmet nere i Orsa

Grötfrukost på vandrarhemmet nere i Orsa

Brasklapp: Det har gått över en månad sedan Moraloppet 22 jan 2022, så det finns risk att minnet har sviktat lite grann i beskrivning.

I flera år har jag coachat ett företag en helg i Orsa Grönklitt i januari. Upplägget har varit torsdag kväll till lördag lunch, men detta är andra gången jag styr om det så jag är ledig på lördag för att åka Moraloppet för att sedan dra tillbaka till Grönklitt och fortsätta med lektionerna på söndagen.

Det känns kul att passa på att åka Moraloppet när jag ändå är norrut. Annars åker jag bara seedningslopp i Västergötland nuförtiden utöver Vasaloppet. Och så brukar det bli en extra utmaning varje vinter, vilket denna säsong utgörs av Jubileumsvasan. Det var f ö ca fem personer som åkte Jubileumsvasan med sin gammelutrustning i år. Bäst tror jag David Erixon blev på typ 3,5 timme eller strax under 4 timmar. Minns inte riktigt. Berra Bergren ledde den klassen innan han bröt sina bambustavar.

Troligtvis första gången i livet jag köar till en startfålla till ett seedningslopp 1,5 h före start. I Oxberg.

Troligtvis första gången i livet jag köar till en startfålla till ett seedningslopp 1,5 h före start. I Oxberg.

Ganska förberedd träningsmässigt
Ingången till Moraloppet var hyfsad. Jag jobbar som vanligt väldigt mycket i januari och februari med skidkurser etc, men innan det drog igång på allvar var vi i Sjusjøen en vecka med familjen för att åka längdskidor (ej utför) och då drog jag ihop hela 15 timmars träning på en vecka (händer ca en gång per år för mig).

Jag får ofta ett eget spår på seedningslopp, alltså någon form av seedning i ledet längst fram så man slipper att lägga ut skidor innan. Nu fick bara de ca 20 första eget spår, så jag kom till starten 1,5 timme innan för att köa och lägga ut skidorna. Starten är ganska bred och jag stod i andra rad.

Thiberg körde bra och fixade led 3. Som vanligt med stålsicklade skidor med Skidpropaganda och utan valla. Bra glid enligt uppgift.

Thiberg körde bra och fixade led 3. Som vanligt med stålsicklade skidor med Skidpropaganda och utan valla. Bra glid enligt uppgift.

Lugnt i början
Starten gick och jag kom iväg hyfsat. Skulle tippa på att jag ofta låg ca 10-20 plats. Det gick ganska lugnt. Ofta tycker jag det är perioder går lugnt på lopp, men så tittar man på pulskruvan efteråt och ser att den inte varit så låg. Lite beror på tävlingsadrenalin, men jag tror också det beror på att man är mentalt beredd på att ta i när det är tävling och att det känns lätt om man inte är nära max.

Efter ca 6 km kommer man till backarna upp mot Vasslan (vägundergången i Vasaloppet). Där trodde jag det skulle bli körning, men även där gick det lugnt. Klungan var gigantisk.

Det var f ö onödigt mycket stenar i spåret tyckte jag, sett till snötillgången. Särskilt i början. I övrigt ett mycket bra arrangemang som jag varmt kan rekommendera.

Farthöjning före Oxberg(h)
Andreas Svensson (tror jag det var) lade på en rökare i backen efter vägundergången och här tror jag klungan splittrades till kanske 20 pers. Sedan gick det hyfsat lugnt till Lundbäcksbackarna där det blev full sula. Där var det första gången jag fick gå för fullt och det var också där jag släppte, vilket alla utom toppkvintetten Gustav Eriksson, Jonas Eriksson, Andreas Svensson, Joel Andersson och Pontus Nordström gjorde.

Jag satt lite för långt bak in i backen för att verkligen ge det en chans, men jag tror inte det hade gått ändå. I samband med att jag åkte om en del folk i backen råkade jag på något sätt fälla Michael Eklöf. Jag tror jag satte staven på hans skida. Det var helt mitt fel och såklart pinsamt. Lyckligtvis bröt han ingen stav och han anslöt till vår klunga direkt, så troligtvis påverkade det inte hans lopp överhuvudtaget. Jag lyckades senare i loppet och även efteråt be om ursäkt och det var inga hard feelings.

Klunga på 12 personer
Sedan från strax före Oxberg hela vägen till Krångåsen gick det ganska lugnt i vår klunga på 12 pers. Jag behövde aldrig gå på rött. Men det var ändå okej marschfart. Det var många i klungan som är mycket bättre skidåkare än mig, så jag kände inte att det var läge att gå upp och ta förningar.

Bästa buffen

Bästa buffen

I Läde kände jag att det fanns två alternativ. 1) Ligga med i klungan och vara pigg och sedan ändå förlora mot de flesta i spurten och inte känna att jag givit allt hela vägen. 2) Köra mig helt slut under sista milen och kanske få några i klungan att släppa, med risk att jag inte ens hänger med klungan till Mora. Alternativ 2) kändes givet.

Gick upp i spets
Så redan i Läde gick jag upp i täten av klungan, där vi var två åkare i bredd. Där märkte jag också vilken stor skillnad det var att ligga först i detta lopp med riktigt snabbt före. In mot Krångåsen tänkte jag attackera om någon annan skulle göra det.

Men istället blev det Jonathan Hedbys som gick upp och drog på. Jag hängde på och tog en rejäl förning trots att jag var typ helt slut och även Adam Steen tog en fin förning där.

Starkt lopp av Catharina

Starkt lopp av Catharina

Bra fart sista milen
Klungan splittrades inte och här med en knapp mil kvar tänkte jag att det tyvärr skulle bli lusåkning in mot mål.

Men till min glädje blev det härifrån fin fart hela vägen in tycker jag och en långspurt på ca 1 km där jag tyvärr inte var lika stark som de andra så jag blev 9 av 12 i vår klunga och således 14:e i loppet.

Nöjd med resultatet
Jag var jättenöjd med loppet och kände att det var ett stabilt och bra resultat som definitivt skulle kunna motsvara topp 100 i Vasaloppet för mig. Känslan var inte helt toppen utan det kändes som något låg och bromsade lite grann, men som sagt ett bra resultat ändå.

Skidorna (“85:orna, anteckning för mig själv) var bra, ungefär som de omkring mig.

Många adepter i Wickström Coaching åkte loppet och det var kul att ses efter loppet. Det är också fantastiskt roligt att se hur adepterna emellan finner varandra och trivs ihop.

Data från Polar Vantage V:
Tid: 1:46:22
Sträcka: 41,6 km
Snittfart: 23,5 km/h
Snittpuls: 155
Maxpuls: 179 (i Lundbäcksbacken där jag släppte)
Totalstigning: 400 meter
Totaldropp: 440 meter
Stifa: 9,6

Enkelhawaii (för dubbelhawaii krävs 2 timmars tävlingstid eller 4 timmar träningstid) på Pizzeria Torino i Mora efter loppet.

Enkelhawaii (för dubbelhawaii krävs 2 timmars tävlingstid eller 4 timmar träningstid) på Pizzeria Torino i Mora efter loppet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.