10 km skejt full fart och vinterns tävlingar

Erik Thiberg i förgrunden vid Hestrastugan

Erik Thiberg i förgrunden vid Hestrastugan

Skärmdump Strava

Skärmdump Strava

Drömväder i Borås senaste dagarna

Drömväder i Borås senaste dagarna

Körde Wickström Coaching adeptmästerskap 10 km skejt idag.

Jag hade nog inte vunnit VM direkt, men åkte så fort jag kunde och hade hyfsat hög puls i en halvtimme. Skippade bergen kring femvägskorset för att få ner stifan till 8,5.

2022 var ett bra träningsår för att vara mig, men december var ganska dåligt. Kanske därför formen inte känns så bra. Förra säsongen var december tvärtom en fin träningsmånad så vid den här tiden då kändes det bättre.

Nu hoppas jag få fart på långloppsformen genom dessa lopp (preliminärt) inför Vasaloppet:

 • Craft Ski Marathon
 • Moraloppet
 • Billingens långlopp
 • Hestra skidultra
 • Borås Ski Marathon
 • Linnévasan

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

5 svar på 10 km skejt full fart och vinterns tävlingar

 1. Hans ten Berg skriver:

  Hej, Erik! Såg på Strava att du bytt från vantage v till polar pacer pro? Varför bytte du och varför landade valet på just pacer pro?

 2. Hans ten Berg skriver:

  Kan det vara så att du vill gärna behålla statistiken i Polar Flow? Det är ngt jag uppskattar, inte minst att jämföra träningstid men också tid i zon mellan olika tidsperioder.

  • Erik Wickström skriver:

   Jag har pga mitt jobb som pryltestare/bloggare/poddare genom åren testat många pulsklockor av olika märken, men har de senaste åren hållit mig till Polar (smidigt att slippa byta digital träningsdagbok).

   Deras flaggskepp från typ 2015-2020, som hette V800, tyckte jag var en riktigt bra klocka. Sedan hade jag Vantage i ett par år, men jag var inte nöjd med exaktheten i GPS:en.

   Jag upplyste Polar om det och de ville att jag skulle testa en annan klocka. Jag trodde de skulle skicka Vantage 2, men istället blev det Polar Pacer Pro. Först var jag skeptiskt, inte minst för att den kostar 3000 kr jämfört med 5000 kr för Vantage 2. Men efter att ha sett en fin jämförelse här (https://www.youtube.com/watch?v=gd9Hfs4Qo80) tändes hoppet.

   Och efter någon månads användning är jag riktigt nöjd. Den har det som Vantage har (förutom genväg till alarm, vilket är lite synd då jag använder det ganska ofta pga sällan mobiltelefon i sovrummet) och i jämförelser med en klocka på varje arm har jag märkt att GPS:en är klart bättre i Polar Pacer Pro.

   Den har ingen touch screen, men det ser jag snarare som positivt (jag önskar också att den inte haft haft funktionen med pulsmätning vid handleden).

   Något jag stör mig ganska mycket på med Polar Pacer Pro och Vantage (det kan vara annorlunda på Vantage 2) är att man enbart får tre mätvärden när man tar mellantider: Varvtid, totaltid och antal varv. Jag skulle vilja ha snittpuls, snittfart etc också som det var med Polar V800. Även om man kan se det efteråt vill jag se det under själva intervallpasset.

   Gällande Polar vs Garmin, Suunto, Coros etc så vet jag inte riktigt. Många föredrar ju Garmin. Jag tror säkert de gör lika bra eller bättre modeller än Polar, men jag gillar överlag Polarklockorna och träningsdagboken Polar Flow är ganska bra (där har jag sett en del tillkortakommanden med Garmin Connect när man vill titta på t ex statistik i olika träningsformer mellan olika månader olika år). Dessutom har jag som sagt flera års data hos Polar.

   • Hans ten Berg skriver:

    Hej, Erik! Tack för ditt utförliga svar. Jag är Polaranvändare sedan 2016, då jag fick min brors Polar M400, efter det köpte jag Vantage M och några år senare Polar Grit X och nu Polar Vantage V2. Innan dess ägde jag Suunto T3 och T6.

    Marknaden för träningsklockor har utvecklats snabbt senaste åren. Mycket tyder på att Garmin sprungit ifrån Polar i termer av modeller och funktioner. Numer erbjuder de användaren topografiska kartor i klocan, NFC-betalning och Spotify offline i vissa modeller. De har också fler tränings och hälsoanalyser än Polar. Polar erbjuder mer än traditionell träningsklocka, även om den mäter HRV, sömn och olika fitnesstester och telefonnotiser. Då jag tycker träningsklockor är intressanta och roliga och kryddar träningen lite extra har jag sneglat på andra märken och modeller, inte minst Garmin. Det som fått mig att inte ta steget bort från Polar är, förutom kostnaden, förlusten av flera års träningsdata. Särskil översikten och möjligheten att jämföra tid i de olika pulszonerna mellan olika perioder känns extra värdefulla, trots att jag bara är vanlig motionär och inte elit.

    Intressant att du nämnde begränsningarn vid mellantidtagningar, det har jag faktiskt inte tänkt på. I efterhand vet jag att jag kan se snittpuls, maxpuls, watt, tid och fart vid mellantid, men det stämmer nog att man får en begränsad vy i realtid vid mellantidtagning.

    Polar är ett litet företag jämfört med Garmin. Om Polar vill hänga med i utvecklingen finns det flera områden de bör utveckla vad gäller sina produkter. En sådan sak är ny hårdvara. De får en del kritik för att skärmen upplevs som liten, ljussvag (inte deras nya Ignite 3 som har amoledskärm) och att stand by-batteritiden för kort. Med tanke på företagets storlek tror jag det är uteslutet med stöd för Spotify och NFC-betalfunktion. Själv skulle jag vilja att de möjliggör stöd för ANT+ så att man kan koppla klockan mot exempelvis Skierg-maskinen och importera data från passet in i polar flow (en funktion Garmin har). Jag skulle gärna också se längre batteritid i stand by-läge, något samtliga konkurrenter ligger flera steg före på. I nu läget måste man ladda polarklockorna var 4-5 dag om man tränar flera utomhuspass med GPS. Konkurrenterna erbjuder modeller med flera veckors stand by-tid i batterikraft.

    Jag önskar dig ett gott nytt 2023!

    /Hans

 3. Erik Wickström skriver:

  Det är nog ingen dum analys du gör.

  Gällande träningshistorik så går det ju faktiskt att exportera från t ex Polar Flow till Garmin Connect, men jag misstänker att man kanske förlorar manuellt inlagda pass samt viss annan data.

  Gällande priset som du nämner så borde det ju kunna locka använda folk till Polar. Pacer Pro är ju otroligt prisvärd sett till att man får inte mycket mer som är användbart för träning till mer än dubbla priset hos t ex toppmodellerna hos Garmin.

Kommentarer är stängda.