Världens mest vältränade 50-åring?

Anders Aukland med en mil kvar

Anders Aukland med en mil kvar. Bilden tog jag i Nordenskiöldsloppet 2016.

Jag läste nyligen en lång och bra artikel om Anders Aukland på NRK. Om vad som händer med en elittränad kropp när blir äldre. Jag är oerhört imponerad över Anders motivation och hans sätt att klamra sig fast i tätklungan.

Kanske Anders är världens mest vältränade 50-åring. Det är såklart svårt att jämföra, men jag har svårt att tänka mig att så många andra kan vara så nära den absoluta världseliten i en idrott med så stora krav på fysiken.

Det finns exempel på 50-åringar som tillhör världseliten, men i dessa aktiviteter är det sällan sådana stora krav på fysiken som i längdskidåkning. Sedan kan man ju argumentera att idrotten längdskidåkning inte är så konkurrensutsatt eftersom den bara utförs i ett fåtal länder i världen. Men å andra sidan är träningsvolymen och träningskvaliteten bland utövarna hög.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Världens mest vältränade 50-åring?

  1. Fuskare skriver:

    Tycker inte man ska hylla dopingmisstänkta. Svagt och tänk ett varv extra nästa gång.

Kommentarer är stängda.