Längdskidåkning i Åre – Skistar satsar på längd?

Stig var inte tillräckligt pigg för för slalom igår eftermiddag så jag hyrde i Chariot och drog till Björnen.

Stig var inte tillräckligt pigg för för slalom igår eftermiddag så jag hyrde i Chariot och drog till Björnen.

Vi är i Åre med min systers familj och hänger i backarna på dagarna. Jag försöker få till lite längdskidträning emellanåt.

Att Skistar inte prioriterar längdskidåkning i önskvärd omfattning är i längdskidkretsar känt sedan länge. Jag förstår att de tjänar mer pengar på alpint, men samtidigt kan man ju tycka att det finns ett värde att ha en hyfsat längdprodukt då familjer likt vår väljer destination utifrån både alpint och längd.

Men låt säga att dessa familjer är så få att de gjort matematiken att det inte spelar någon roll. Det kan jag respektera. Då tycker jag de ska förklara det på hemsidan.

De gör de inte, utan använder termer som Cross Country Arena Björnen.

Nedan skrev jag på Instagram igår tillsammans med filmen ovan, vilket gav ganska mycket uppmärksamhet.

Kära Skistar Åre. Kan ni berätta lite om hur ni tänker kring era längdskidspår i Duved, Ullådalen och Björnen som jag nu testat på sportlovet.

När jag ringer till kundtjänst hänvisar ni till regn och dålig snömängd.

Vi har nästan aldrig så mycket natursnö i Västergötland som ni har i Björnen nu (och i Ullådalen är det ännu mer). Ändå lyckas nästan ingen anläggning i hela södra Sverige med att skapa så undermåliga förutsättningar som det var i Björnen idag.

Jag har betalt spårkort och liftkort för en vecka. Om ni nu säger att snötäcket är för tunt för pistmaskin kan ni väl åtminstone skoterspåra. Och med tanke att detta inte direkt är första gången jag möter liknande förhållanden i Åre kanske det börjar bli dags att kika på markarbeten, hur ofta spåren plattas vid vinterns tidiga snöfall och t o m konstsnö.

Jag klagar ytterst sällan på skidspår eftersom de oftast sköts av ideella krafter. Men ni är ett företag med en vinst på strax under miljarden så jag tycker att vi som åker upp till Åre med familjen för att åka både längd och alpint kan kräva mer.

Tacksam för svar. /Erik

VD:n Stefan Sjöstrand svarade bl a så här:

“Hej hej . Superbra att du kommenterar våra förhållanden , särskilt igår som var utmanande . Att styra över vädret ligger dock fortfarande utanför vår kontroll. Vore bra att få feedback alla dagar det är bra.. som idag kanske?”

På det svarade jag så här:

“Tack för svar. Sluta skyll på snömängd och regn. Det är 30 cm natursnö i Björnen. Varför har vi bara i Borås kommun minst fem anläggningar som fixar bättre spår med 30 cm natursnö (och ja, det regnar ibland i Borås)? Markarbete är en del. Att platta med skoter vid tidiga snöfall är en annan. Jag har pratat med 5-10 lokala längdåkare idag som säger att Skistar oftar väntar ganska länge (alternativt inte gör det ofta) med att trycka till första snön. Ofta görs det inte ens med skoter före ni tar till pistmaskinen. Med en meter snö kan man slarva med grundjobbet. Men det går inte med 30 cm. Dags att anpassa sig efter rådande vintrar.”

Jag har fått många lokala ortsbor som hört av sig och tackat. De har tydligen påpekat detta i flera år, men Skistar väljer att inte göra något åt det.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Längdskidåkning i Åre – Skistar satsar på längd?

 1. Lennart Klingberg skriver:

  Strålande att detta kommer upp
  Att styra över vädret måste man göra. Går inte att slarva med grundarbetet. Här finns hur mycket som helst att förbättra för att få skidspåren att ligga hela vintern.
  Att underhålla spår måste man jobba med naturen för att lyckad. Dett gäller även mot skidåkarna med tacke på hur dyr skidutrustningen är

  Lennart Klingberg
  Båstad-Mölle Event AB

Kommentarer är stängda.