I P4 Jämtland om längdskidspåren i Åre

P4 Jämtland. Skidspåren i Åre.

P4 Jämtland. Skidspåren i Åre.

Igår skrev jag ett nytt inlägg på Instagram, se nedan.

Jag var också med i P4 Jämtland.

Varför driver jag då detta mitt i sportlovet då vi främst hänger i slalombackarna med familjen? Det är flera anledningar. Dels att jag tycker Skistar sysslar med vilseledande marknadsföring kring deras längdåkning när de t ex skriver att Björnen är snösäkert.

Maj och Astrid i högzon i Åre

Maj och Astrid i högzon i Åre

Men mest av allt gör jag nog detta för alla årebor som berättar att de klagat på Skistar i åratal men att ingenting händer. Jag har fått väldigt många personliga meddelanden från ortsbor som är oerhört tacksamma att jag gör detta då Skistar inte valt att lyssna på dem. Och de har givit upp med att driva frågan.

De öppna kommentarerna på inläggen vittnar också om att jag inte är ensam om min åsikt.

Jag har också pratat i telefon med flera “skidprofiler” här som skäms för längdskidåkningen i Åre. Och Duveds IF är inte direkt jätteimponerade av Skistars spårpreparering. Milt uttryckt. Deras yngre ungdomar (inte de äldre) fick ställa in träningen vid ett tillfälle i veckan då det var för isigt. Alltså inte åkbara spår. I Åre. I februari.

I övrigt har jag ganska mycket positivt att säga om Åre. Störst fallhöjd i Sverige. Störst liftsystem. Jag har varit i Åre uppåt 50 gånger. Jag har släkt här. Jag är aktieägare i Skistar (för att få rabatt på liftkort och skidhyra). Men de behöver förbättra längdåkningen.

Hej igen @skistar_are ❄️

De senaste dagarna har jag medverkat i SVT Nyheter Jämtland, P4 Jämtland och Östersunds-Posten angående era skidspår i Åre.

Ni har svarat genom er destinationschef och er operativa chef i media och delvis genom er vd @skistar.stefan i mitt tidigare inlägg på Instagram. Främst hänvisar ni till tunt snötäcke och mildväder som förklaring till varför samtliga skidspår i Åre var stängda tidigare i veckan.

Idag har ni trots uteblivit snöfall öppnat ett spår i Ullådalen och ett i Tegefjäll. Tack för det.

Det är dock flera frågor jag fortfarande söker svar på:

– Varför skriver ni i appen/hemsidan att Björnen är snösäkert när det inte är en enda kilometer öppet mitt i vintern?
– Tycker ni det är rimligt att Borås har bättre skidspår än Åre på sportlovet?
– För att bra förutsättningar till skidspår kan det behövas visst markarbete. Den typen av arbete är ni duktiga på när ni gör slalombackar, sätter upp stolsliftar och bygger ut er Bike Park. Varför inte använda er kunskap kring det i skidspåren?
– Varför packar ni inte nyfallen snö tillräckligt regelbundet med skoter i början av säsongen då den första snön kommer (och det är för lite snö för pistmaskinen)?
– Om ni nu inte klarar att skapa spår i det ni kallar ”Cross Country Arena” med den natursnö ni har, varför börjar ni inte med konstsnö för längdskidåkning? Den investeringen är ganska liten sett till er anläggnings storlek och den potentiella nyttjandegraden.

Jag har respekt för om ni väljer att prioritera bort längdåkning, men då behöver ni också vara tydliga med det i appen/på hemsidan.

Till exempel: När jag köpte liftkort till familjen i lördags var det översta alternativet kombinerat liftkort och spårkort (det första alternativet var alltså inte enbart liftkort). Det tyder på att ni åtminstone är intresserade av försäljningsdelen gällande längdskidåkning.

Tacksam för svar. /Erik

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.