Tufft för baken med tröga skejthjul

Skejt på rullskidor. Foto: Thiberg media

Skejt på rullskidor. Foto: Thiberg media

Jag har skejtat ett pass på ca 1,5-2 timmar nästan varje vecka sedan i april. Det var många år sedan jag skejtade så mycket under barmarkssäsongen.

I klassisk skidåkning är jag en stor förespråkare att åka på tröga hjul. Jag har tjatat om att inte åka på 2:or (alltså “standardhjul” som rullar väldigt lätt) sedan 2010 i olika kanaler.

Med lite trögare hjul får du åkningen mer skidlik, du kan diagonala mer, du sänker farten i nedförsbackar, du bygger bra överkroppsstyrka etc. Jag avskyr argumentet att 3:or och 4:or enbart är för elit och elitmotionärer.

De enda argumenten (båda dock ganska starka) för att åka på lätta hjul i klassiskt som jag kan komma på är: 1) Vissa har lättare att driva puls med snabbare hjul (vilken kan göra det lämpligt för högintensiva pass) och 2) Många tycker helt enkelt det är roligare när det går lätt.

Jag tycker ändå fördelarna för att lägga merparter av den klassiska rullskidträningen på tröga hjul överväger så jag håller mig nästan enbart till det.

Skejt på rullskidor. Foto: Thiberg media

Skejt på rullskidor. Foto: Thiberg media

Skapa fart i högre farter
I skejt tycker jag däremot det är annorlunda. Visst får ben- och rumpmusklerna bättre träning med trögare hjul. Och nedförsbackarna blir lättare om det inte går så fort.

Men till skillnad från klassiskt så kan du jobba med både armar och ben i betydligt högre farter, vilket gör att du aktiverar större muskelgrupper nästan oavsett fart. Det gör också att det blir relativt enkelt att nå hög puls på flacka träningsrundor, vilket inte alltid är fallet i klassiskt på lättrullade hjul.

Vidare så är den “styrketränande delen” i skejtpassen av mindre betydelse för mig. Jag –  som nästan enbart kör tävlingar där jag stakar – skejtar främst för att det är konditionsträning där armarna är involverade, men med mindre slitage. Jag är överlag betydligt mer intresserad av en stark överkropp än en stark underkropp.

Mest 2:or i år
I år har jag mest skejtat på på 2:or, men idag dammade jag av mina tröga Marwe-8:or (typ som 4:or).

Jag skejtade 1 h 40 min när Johan Österlund stakade på 3:or (se passet på Strava här). Tack vare att jag tränar mer skejt i år gick det ganska bra, men sista kvarten kändes det i rumpmusklerna.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tufft för baken med tröga skejthjul

  1. Per Tikkanen skriver:

    För några år sedan gjorde du några videos där du visade tekniken för skejt på rullskidor. Jag minns dem som mycket bra. Har sökt men inte hittat, finns filmerna att se någonstans?

Lämna ett svar