Impulser i intervaller

Hallands rullski 2013. Gustaf Pettersson före Z till vänster, jag till höger.

Hallands rullski 2013. Gustaf Pettersson före Z till vänster, jag till höger. Foto: Vinnalt Foto Halmstad.

Jag har verkligen övat upp min spurtförmåga i år. Först gjorde jag en fin avslutning i Landsjön Runt, sedan långspurtade jag ner Emil Ekman och Samuel Norlén i Stockholmski, sedan slog jag två ryssar med bl a topp 10-noteringar i världscupen vid Alliansloppet och nu i Hallands rullski tog jag både spurtpriset och spurtade ner Z vid mål.

Notera Marcus Thormés antika skejtskor. Foto: Vinnalts Foto Halmstad.

Notera Marcus Thormés antika skejtskor. Foto: Vinnalt Foto Halmstad.

Kanske inga superstora skalper, men det ska tilläggas att jag alltid varit SÄMST på att spurta. Med råge. På skidgymnasiet, på skiduniversitetet, i Hallby, i Ulricehamn, överallt har alla kunnat ställa av mig hur lätt som helst på korta sträckor.

Men i år har det som sagt varit stor skillnad. Jag tror det främst beror på tre saker:

1) Jag kör alltid HELT max sista 300 m vid SkiErg-intervaller och -testlopp. Det innebär att jag har blivit ganska mentalt bra på att plocka ut det sista när man redan är väldigt trött.
2) Jag kör tränat mer styrka i år, och fokuserat mer på skidåkarmuskler. Jag har helt enkelt lite mer att trycka till med nu (även i fall jag fortfarande är fruktansvärt klen mot många duktiga stakåkare).
3) Jag har börjat introducera impulser i intervaller. Impulser innebär att man kör allt vad man orkar i 10-15 s för att sedan vila flera minuter innan nästa spurt. Detta en vanlig träningsmetod som forskades fram (förbättrar åkekonomin) av HC Holmberg för över ett decennium sedan. Vad jag vet kör de flesta detta i samband med lugna distanspass. Jag har istället börja göra det i samband med intervallpass. Så kör jag till exempel 3 st 8 min-intervaller stakning på platten i Viared så tokmaxar jag 15 stavtag vid två tillfällen på varje intervall, för att sedan övergå till normal intervallfart. Det känns som en bra simulering av klungkörning på långlopp då det ofta går ryckigt. Jag tror också att det har funkat för mig att öva upp spurten. Så nu är jag lite bättre än usel, som jag var tidigare.

Bilder i detta inlägg av Thomas Johansson, Vinnalt Foto Halmstad.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.