Alla dessa ingångar

Elitidrottande handlar mycket om att kunna vara på och av. Träna riktigt hårt och fokuserat ena dagen, för att sedan ta det lite lugnare nästa dag med en mer avslappnad inställning. Den mentala vilan från träningen är mycket viktig. Är det en vilodag tror jag det är bra att inte tänka på för många pulskurvor utan istället njuta av helt andra ting.

Det samma gäller ett vanligt jobb. Jag tror alla behöver en rejäl semester på sommaren för att koppla bort jobbet, hur mycket man än tycker om sitt arbete.

Jag har kommit på att nyckeln till att bli så där härlig avstressad och leva i nuet är att stänga några av sin ”ingångar”, alltså instanser där man kan bli kontaktad av omvärlden. I många fall leder ingångarna till stress på ett eller annat sätt och ju fler ingångar man har, desto svårare blir det att stressa av. Kanske tänker man på det där mejlet man måste svara på eller det där samtalet man måste ringa för att man sätt att personen ringt fem gånger senaste dagarna. Därför ska man se till att stänga så många ingångar som möjligt på semestern. De här är mina ingångar:

–          Brevinkastet i lägenheten

–          Hemtelefonen i lägenheten

–          Fysiska besök i lägenheten

–          Mobilen: ta emot samtal

–          Mobilen: ta emot SMS

–          Mobilen: ta emot röstmeddelanden på telefonsvararen

–          Brevlådan i sommarstugan

–          Fysiska besök i sommarstugan

–          Hotmail e-postadress

–          Din Kondition e-postadress

–          Kommentatorsfunktionen på denna blogg

Totalt har jag 11 ingångar. De flesta är mycket trevliga och skapar välbefinnande, men ibland kan en del av dom bli stressande. Eftersom jag jobbar hemifrån slipper jag några ingångar (t ex kontorstelefon och –mejl), men det finns också nackdelar med att blanda privata och professionella ingångar. Jag har inte Facebook längre, vilket gör att jag slipper två ingångar (meddelande och logg).

Jag uppriktigt älskar mitt jobb som frilansande skribent och personlig tränare, men det innebär också att jag ofta blandar ihop det privata med det professionella. Jag får heller inte en sammanhängande semester. Därför blir jag överlycklig och när jag kan känna den helt underbart avslappnande känslan när Ida och jag åker bort ibland. Denna känsla uppkommer nästan alltid när ingångarna är långt borta: vi är inte hemma, får ingen post, ingen täckning på mobilen, ingen internettillgång… Det är bara att koppla bort rubbet och leva i nuet.

Men varför då ha alla dessa ingångar? Jo, det ger så mycket tillbaka med alla underbara möten med så många fantastiska människor. Både face to face, på telefon och via datorn. Men man måste lära sig att inte bli stressad av ingångarna.

Nästa vecka ska vi vara i Skåne fram till onsdag hos mina föräldrars stugor och då blir det rullskidsintervaller uppför Hallandsåsen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor. Bokmärk permalänken.