Växjöklassikern 2010 the story

I söndags åkte jag och min gode vän Martin Josefsson till Växjö för en mycket annorlunda tävling: Växjöklassikern= ¼ klassiker på rad. Tidigare i somras köpte jag en våtdräkt för att på sikt delta i någon triathlontävling, och innan dödsbädden genomföra en ironman. Men det har bara blivit tre simpass i år, alla 20 min crawl med starkt bristande teknik. Och hittills ingen triathlontävling om man inte räknar den här. Så här gick i alla fall loppet:

Martin tog dagens bild. Han tog alla bilder förresten.

750 meter simning: Det gick ungefär lika illa som väntat. Min tid på 14,26 min var drygt 4 min sämre än de snabbaste och jag låg på en 12:e-plats. Martin stod på stranden och flabbade åt min låga ”kadens” och vidöppna käft (hur fan ska man annars få in luft?). Sedan märkte jag hur svårt det var navigera. Man måste ju typ kolla upp var femte tag för att inte helt simma åt fel håll.

75 km cykel: Växlingen till cykeln gick bra. Jag hade tempodräkt under våtdräkten. Sedan på med glasögon och tempohjälm och iväg med cykeln. Skorna (som är speciella triathlonskor med ett spänne istället för tre) satt redan fast på pedalerna och utan strumpor var man snabbt fit for fight. Men oj vad yr man blir av crawl. Första två minuterna på cykeln körde jag som en rattfull. Väl iväg hade jag en Garmin som motiverade mig. Jag siktade på 40 och lyckades snitta 40,5 km/h ensam i 75 km på den småkuperade vägen i det småländska regnet. Cykeltiden var den näst snabbaste (15 s sämre än den bästa) och jag låg tvåa drygt 2 min efter triathleten Johan Olsson.

Kurvtagning i regn på polyurethanhjul. Kan få både modiga och fega att fega.

22,5 km rullskidor: Återigen en bra växling. Jag behöll tempodräkten, -hjälmen och glasögon. Cykelskor byttes mot rullskidsskor, fortfarande inga sockar. Och inga handskar, det tar för lång tid att ta på sig (12 blåsor fick jag på händerna, alla har spruckit, alla gör ont). På rullskidåkningen avgjorde jag loppet, med fantastiskt stöd av Martin som gav mig mellantider och langade dricka. TACK Martin, I owe you.

Martin Josefsson, dagens bästaste sällskap.

7,5 km löpning: Senast jag sprang ett hårt löppass var i höstas, alltså nästan ett år sedan. Sedan dess har jag haft problem med ischias och hälsenor. Men för några månader sedan bestämde jag mig för att gå till botten med problemet. Jag började gå i barfotaskor och instabila skor som får fotens muskler att jobba. Jag började löpträna i tävlingsskor. Jag slutade använda mina ilägg. Jag började styrketräna specifika övningar för bålen 20 min 2 ggr/v. Och det har verkligen hjälpt. Hittills mycket mindre problem och ett mycket bättre löpsteg, men jag har låtit det ta tid. Nu tränar i ganska hög distansfart och landar helt klart på framfoten. Sista löpsträckan idag vann jag överlägset och efteråt var det säkert 10 st som sade: ”Vad snyggt och lätt du sprang” istället för mer väntade ”Grattis till segern”. Jag gick ut på löpningen efter 3 timmars tävlingstid och höll 3.35-fart (motsvarar höga 35 min på milen). Låter inte så idiotfort, men så långt in i tävlingen ligger man hela tiden på gränsen till kramp och måste hålla igen lite. Längsta löppasset är fortfarande 10 km i år, men förhoppningsvis kommer det att öka. Förresten att springa utan sockar i skorna kan göra ont. Det skavde så mycket så att de vita skorna blev röda.

Totaltid: 3h 28min (banrekord). Energiintag: 1 liter sportdryck, 1 japp, 1 koffeingel.

Resultat

Nästa helg väntar nya tävlingar, men då en idrott i taget!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Löpning, Rullskidor, Simning. Bokmärk permalänken.

9 svar på Växjöklassikern 2010 the story

 1. robban skriver:

  Grattis Erik, Banrekord och allt!! Såg att du var snabbast på växlingen mellan simningen och cyklingen…..måste varit träningen i måndags!
  /robban

 2. Markus skriver:

  Grattis Erik! Bra jobbat. Ska vi köra på Kransmossen med Linus på onsdag kl 10.00?

 3. Martin skriver:

  Härligt att läsa om tävlingen och roligt att det går så bra för dig.

 4. Erik Wickström skriver:

  Tack för alla gratulationer. Det värmer upp en för dagen mycket stel kropp. Tisdag till torsdag blir det en blixtvisit till tunneln i Torsby för ett skidtest för en tidning. Så tyvärr ingen K-mosse på onsdag. Men gärna nästa vecka!

 5. Tell skriver:

  Grattis Erik !!! Jag är imponerad, både av hastigheten på cykel o med löparskorna under fötterna. Intressant förresten det där med löpningen, kul att du kan springa igen.

 6. Johan Olsson skriver:

  Än en gång grattis till en fin insats. Nästa år ska jag försöka få in en vätternrunda (7,24) och även 2000m rodd(6,41) i tävlingen, så kanske jag kan närma mig dig lite i resultatlistan.

  http://www.smp.se/sport/fenomenal-wickstrom-vann-vaxjoklassikern(2061462).gm

 7. Sara KSS triathlon skriver:

  Gratulerar till kanoninsats! Skavsår går ju över ganska snart. Tips till nästa gång: med öronproppar under simningen blir yrseln mindre efteråt.

 8. Erik Wickström skriver:

  Jag diggar Smålandspostens formulering i ingressen på Johans länk: “Stark skidåkning och långt ifrån långsam löpning fällde avgörandet när Erik Wickström segrade i Växjöklassikern i söndags.” Långt ifrån långsam låter ju hur bra som helst. Jag väntar f ö fortfarande på Tells löparcomeback. Stockholm Marathon 2011…

  Jag tackar för tipset om öronpropparna. Det ska jag helt klart prova. Läkarboken säger ju att balansen sitter i öronen.

 9. Åse Sternesjö skriver:

  Heja Eric, vilken fin blogg du har och vad roligt att läsa om dina olika upplevelser under tävlingen. Förstod dock tidigt hur historien skulle sluta. Stort GRATTIS, men du får väl komma upp och hälsa på i Vansbro så du kan jobba lite med simningen?

  Åse

Kommentarer är stängda.