Simteknik med Jonas Colting – styrka med Tobias Westman

I veckan har jag tränat med två av mina lokala idoler tillika goda vänner.

Simpaddlar

Simpaddlar

Sedan oktober simmar jag nästan en gång i veckan och har nu crawlat ungefär 5 gånger. Det brukar bli 45 min (ca 2000 m) med Martin Josefsson, men nu var han sjuk och finersättaren blev öppet vatten-crawlekvilibristen Jonas Colting. Eftersom min simteknik är helt kass passade jag på att ta lite råd av Jonas (som jag byter mot att jag ger honom tekniktips på längdskidor), och shit vad han lär ut bra. Den verkliga skillnaden uppnådde jag genom att ändra bensparken till så kallad 2-takt.

Simplatta

Simplatta

Tidigare simmade jag med mycket högre frekvens med benen, men det ska enligt läromästaren endast bidra till onödig mjölksyra. Nu blev min teknik mycket bättre och det gick snabbare, lättare och framförallt fick jag upp kroppen närmare horisontalläge. Tidigare simmade jag i uppförsbacke.

Snabbare med mindre ansträngning

Min bästa serie med 10*100 m crawl med 30 s vila ligger på 1.54-2.04 min. Nu prövade jag en hundring med den nya tekniken och det tog bara 1.49 min utan vidare ansträngning. Ingen höjdartid direkt, men det går helt klart åt rätt håll. Fattas bara voltvändning, har spanat lite här på YouTube.

Dolme (skall enbart användas för simning)

Dolme (skall enbart användas för simning)

Det var även kul att testa på mina nya simleksaker: paddlar, dolme, fenor och simplatta (kitet kostar 695 kr inkl fräsig väska på nätet). Paddlarna ger mycket vattenmotstånd och är grymt bra armträning.

Simfenor

Simfenor

Underkänd av Tobias
Rullskidsvärldsmästaren och allkonstnären Tobias Westman har hjälp mig lite med styrketräning. I tisdags träffades vi på gymmet på Lerums Brandstation och han gick igenom 15 olika övningar som ska vara bra för skidåkarmuskler, bland annat mycket med skivstång. Tobias hade med sig ett papper där det stod hur mycket man borde klara av på varje övning i förhållande till sin kroppsvikt. Jävla skitpapper, jag fick underkänt på allt utom dips, där jag kunde lasta på 30 kg på ryggen. Tobias själv är en stark karl och det är alltid inspirerande att prata med denna idéspruta.

På fredag bär det av till Italien, La Sgambeda 42 km F på söndag. Det blir far, jag och Markus Jönsson med vallare.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Simning, Styrka. Bokmärk permalänken.