Styrketräning för magens stakmuskler

Jag har fått testa några styrketräningsredskap från Smartgym. Här kommer en recension på “Styrkehjulet”:

Power Wheel

Styrkehjulet Power Wheel

Styrkehjulet – eller Power Wheel som det heter på utrikiska – påminner mycket om ”abslide”, som är ett vanligt träningsredskap som finns på de flesta gym. Men den stora skillnaden mot andra ”maghjul” är möjligheten att fästa Styrkehjulet på fötterna och därmed få möjlighet att utföra ett större antal övningar som tillsammans kan träna fler muskelgrupper.

Generellt går det att använda Styrkehjulet på tre olika sätt: med händerna på ”axeln” av hjulet, vilket främst får magmusklerna att jobba; på rygg med fötterna på fotstöden för att bland annat träna höften och lårens baksidor; på mage med fötterna på fotstöden, då du verkligen kan träna hela bålen.

Hela idén med Styrkehjulet är att skapa instabilitet, så du kan träna upp dina stabiliserande muskler. För skidåkare och cyklister är det viktigt med starka synergister, alltså att få musklerna att kunna jobba tillsammans, vilket Styrkehjulet hjälper till med. En instruktionsvideo med mängder med övningar ingår, där uppfinnaren själv visar hur träningen ska utföras för maximal effekt och för att undvika snedbelastningar.

Videon är helt klart nödvändig, annars hade jag inte vetat hur jag skulle gå till väga med träningen. Jag saknar dock ett träningsprogram, så istället tittade jag igenom videon en gång till och skrev ned ett femtontal bra övningar. Övningarna tog ungefär 25 minuter att genomföra och efteråt var magmusklerna rejält trötta, för att inte tala om träningsvärken dagen efter. Även armarna var utmattade efter alla armhävningar med fötterna på hjulet. Man känner hela tiden hur man behöver spänna bålmuskulaturen för att kunna hålla balansen, så man skulle kunna säga att magövningen ”plankan” ingår i alla rörelser.

Sammanfattning: Ett mycket bra redskap för att träna bålmuskulaturerna genom att utsättas för instabilitet.
Plus
: Stora variationsmöjligheter. Enkelt att bära med sig.
Minus
: Förutom övningar för baksida lår är det svårt att träna benmusklerna. Inget nedtecknat träningsprogram medföljer.
Pris
: 679 kr
Läs mer
: www.smartgym.se

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Styrka. Bokmärk permalänken.