Terrängrullskidan Skike och jag

Jag fick ett par Skike för en prylrecension förra året. Jag använder dom inte lika mycket som mina rullskidor, men när jag är i stugan i Aplared är Skiken verkligen helt underbara. Inte minst på grund av att vi har grusväg de sista 2 km till huset.

I lördags stack jag ut kl 08.00 och stakade jag knappt 3 mil på fantastiskt vackra och kuperade grusväg i Aplaredstrakten. Skitkul och grymt jobbigt för överkroppen! Däcktrycket på 5 bar gjorde att de gick ungefär som ett par rullskids-2:or.

Kaffet smakade underbart på bryggan efteråt!

Test: Grusvägen på hjul blir kul! (skrivet april 2010)

Vi har testat Skike, en ordlek med skate och bike. Denna typ av rullskida passar dig som gillar offroad.

Idén till Skike kom från en Österrikare som 1997 bestämde sig för utveckla en terränggående skida för barmarksträningen. I Sverige har skidan saluförts sedan förra året, med säte i skånska Landskrona.

Man använder vanliga skor och spänner fast sig med tre kardborreremmar. Det finns många inställningar som gör att skidan passar alla typer av fötter. Däcken är fylls med luft vilket tillåter åkning på ojämnt underlag.

Modellen vi prövade saknade stänkskärmar och backspärr, så vi testade endast styrkestak och skejting.

Domen
Skidorna är ett perfekt alternativ för dig som tröttnar på att nöta asfalt och vill ge dig in i skogen på grusvägar. Blöta och mjuka grusvägar är ingen höjdare, men vid torrare väder går de fint fram i terrängen. Även så asfalt är de riktigt sköna att åka med. Särskilt på kullersten, eftersom däcken tar upp alla vibrationer.

Det är en stor fördel att man kan välja tryck i däcken. För komfortens skull kan man med fördel lätta på trycket då man kör på stökigt underlag, medan några extra kilon i däcken på asfalt ökar farten. Bromsarna tar ordentligt, om än lite sämre vid regn. Bästa sättet att bromsa är att föra fram ena benen och böja det bakåt. Försök INTE bromsa med båda bromsarna samtidigt. Det leder enligt empirisk erfarenhet till kopiös bakvikt och fall.

Nackdelen med Skike är att man sitter fast med hälen. Detta gör att det blir ett visst tryck på fotleden, både vid skejting och då man försöker gå upp på tå i stakningen. För att lindra det problemet kan man spänna mittenbandet lite lösare, men det blir ändå inte riktigt samma känsla som riktiga skidor och rullskidor.

Skike V07-120

Skike V07-120

Lite tråkigt också att den modell vi fick inte hade stänkskärmar och backspärr. Båda dessa deviser finns som tillbehör, men varför inte kita alla skidor så man kan diagonala och slippa få en rand på baksidan av benet? För övrigt finns det rejält med tillbehör, som hjul, skruvar, kullager och väska, på leverantörens hemsida.

Alternativet till Skike är offroadrullskidor. Elpex hade tidigare en variant med pumpbara däck, men av deras hemsida att döma har de bytts ut mot ett par grövre däck av ”vanlig” rullskidkaraktär. Även tillverkaren V2 har gjort en modell som heter Aero, vilket passar i terräng, men de säljs så vitt vi vet inte i Sverige.

Sammanfattning
Gillar du grusvägar, större skogstigar och torra elljuspår kan Skike göra barmarksträningen riktigt rolig. Helt klart värt en investering för den som bor i obygden. På asfalt är dock skidkänslan något bättre på vanliga rullskidor.

Pris Skike V07-120 (på bilderna): 2795 kr
Stänkskärmar:  249 kr
Bakhjul med backspärr: 795 kr

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor. Bokmärk permalänken.