I media del 2

Den svenska längdskidsajten langd.se publicerade denna artikeln för några veckor sedan.

Erik Wickström. Foto: Luca Mara.

Erik Wickström. Foto: Luca Mara.

Erik gillar konditionsidrott, P1 och rödvin, men har svårt för vallafusk

Hårdsatsar på Vasaloppet

Dagens åkare i Längd.se´s enkät är ingen mindre än mångsysslaren och träningsnarkomanen Erik Wickström. Läs om forskarstudenten som efter 8 års studier bytte bana och numer hårdsatsar mot Vasaloppet och hans tankar om kärleken till sin fru och till pratbaserad allmänradio och hans åsikter om det mesta som rör skidåkning!

Av Per Frost – 01-07-2011

Namn:

Erik Wickström

Ålder:

28

 När började du med skidåkning?

Första riktiga tävlingen var i Tranemoloppet i H12, men innan dess tog mina föräldrar ut mig i spåren runt Borås med choklad och apelsinsklyftor. Vi var även norrut ibland.

Vem har motiverat dig att satsa på skidåkning?

Mig själv framförallt. Drivkraften är alltid att se förbättringar, det kanske är därför jag har hållit på med så många olika konditionsidrotter. Jag tycker oftast att det ger en större inre tillfredsställelse att slå personligt rekord på 2 varv på elljusspåret man alltid sprungit än att vinna en skidtävling. Ingen av mina föräldrar har elitsatsat på konditionsidrott, så de har aldrig drivit mig till hårdträning. Störst inspiration fick jag nog på skidgymnasiet i Ulricehamn, där jag studerade i två år. Min gode vän Joakim “Jochen” Gustafsson har jag fajtats med mycket. Innan dess var jag inte så seriös, gick på vanligt gymnasium första året. Linus Davidsson övertalade mig till slut att åka mindre skejtboard och istället gå mer skidgång.

 Har du någon förebild inom skidsporten, i så fall vem?

På skidgymnasiet blev jag, precis som alla andra killar, smått upphetsade av att se Per Elofsson åka på treans växel i skejt. Numer håller jag alltid på Northug i skidtävlingar. Även när han tävlar mot svenskar (förlåt, jag kan inte hjälpa det). Han är fantastisk, min första “idol” sedan Elofsson. Northug har en fantastisk karaktär och är extremt viktig för skidsporten. Att han är “kaxig” gör han för att lätta upp stämningen. Att som Jonas Karlsson säga att han är en gris för målgesten i Oslo tycker jag är tragiskt. Den i övrigt klarsynte Karlsson måste varit typ bitter eller något sådant den dagen.

Sponsorer:

Eftersom jag jobbar som personlig tränare, skidinstruktör och framförallt journalist försöker jag vara försiktig med sponsorer. Jag måste jobba proffsigt som produkttestare och behålla min trovärdighet som objektiv testare. Det tycker jag går bra. Men om en däckfirma, försäkringsbolag eller något annat som inte skulle ha något med konditionsidrott att göra så skulle jag inte tacka nej till ett miljonkontrakt. Intresserade kan höra av sig på mobilen.

Utbildning:

1 års matematikstudier i Borås 4 års kanditatutbildning till biolog i Alaska. 1 års mastersutbildning till molekylärbiolog i Göteborg 2 år som forskarstuderande (vita blodceller i mjölk) vid SLU i Uppsala. Två publikationer. Efter åtta års studier som gav mig min examen som filosofie licentiat insåg jag att det är roligare att intervjua skidåkare och lära ut motionärer hur man stakar.

 Vilken bok läste du senast?

Fabrikör Liljeroos Luftskepp av Arto Paasilinna. Jag har nu läst 18 av hans 20 böcker som finns på svenska. Annars läser jag mest fackböcker.

 Civilstatus

Gift

Hur spenderar du en bra lördagkväll?

I stugan med Ida, bra vänner, god mat och Amaronevin.

Vilken är den bästa filmen du sett?

Den Röda Filmen av Krystof Kieslowski.

Vilken musik lyssnar du på?

Rock

Har du en hobby, utöver skidåkningen, i så fall vad?

Jag är en notorisk P1-lyssnare. Kan i stort sätt hela tablån utantill. Program som Stil, Spanarna, Kropp och Själ, Språket och Studio Ett är fantastiska. Vår tjock-TV är endast på ca 5 min per vecka. Annars gillar jag italienska rödviner, gräsmattan i stugan och alla typer av konditionsidrott.

Vem anser du är den snyggaste längdskidåkaren?

Anders Solin var jävligt fräsch på Mallis i våras.

Vad anser du är viktigt hos en konkurrent för att du skall respektera denna?

Att man inte ger upp. Jag blir förbannad på Björn Lind som ofta bryter lopp eller slår av på takten när något går snett. Det tycker jag är respektlöst. Jag tycker också det är respektlöst att inte valla sina skidor ordentligt inför ett lopp för att sedan kunna skylla på det.

 Är det något inom skidsporten som du vill ska ändras för att du ska gilla det du gör ännu mer?

Masstarterna är väl lite väl många.

Var, och med vem åker du på semester?

Min fru Ida och jag var i Andorra och såg på Touren för två år sedan. I år såg vi på Girot i Italien i kombination med vinprovning i Valpolicella och bad i Gardasjön. En liknande cykel- och vinresa till Vueltan i Spanien om två år vore inte fel.

Vad ska du träna speciellt på i sommar?

Styrka och stakning. Skierg minst en gång i veckan. Hittills har det bara blivit ett 2-timmarspass på rullskidorna, men det ska bli betydligt fler.

Vad är målet med sommaren? Några viktiga tävlingar?

Jag ska åka alla sju deltävlingar i långloppscupen i MTB som ett jobb åt Cykeltidningen Kadens. Två är avklarade och det är hur kul som helst. Alla nya utmaningar är roligt, att nörda ned sig i ett nytt område.

Är det något från förra säsongen du gärna skulle klarat dig utan eller något speciellt du skulle gjort bättre?

Förra säsongen var den första jag hade rullskidstränat inför på 5 år, så jag tyckte det gick över förväntan (under mellanåren sprang och cyklade jag istället). Jag prickade formen till de loppen jag tyckte var viktiga. Men det blev lite väl mycket långlopp, ska åka färre sådana till vintern.

Vad är målet inför säsongen 2011/2012?

Topp 30 på Vasaloppet. Det är det loppet som betyder någonting i Borås. I vintras blev jag 52:a, men jag är mycket starkare nu, framförallt i magen. Som egenföretagare jobbar jag väldigt mycket i perioder, och någon veckolång semester finns inte på kartan. Därför varierar träningen mycket, oftast mellan 5 och 15 timmar. Lyckas jag få många veckor med 15 timmar med mycket rullskidor kommer jag att nå mitt mål

Eriks hemsida hittar du på: Erikwickstrom.se

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Mat och dryck, Rullskidor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.