Vasaloppsläger med härligt humör!

Olle Häggdahl och Andreas Gustafsson tillhör kategorin snabbisar. Med en härlig positiv attityd och en sjuhelvetes träningsvilja. De kommer att slakta deras respektive bästa Vasaloppsplaceringar i vinter.

Olle Häggdahl och Andreas Gustafsson tillhör kategorin snabbisar. Med en härlig positiv attityd och en sjuhelvetes träningsvilja. De kommer att slakta deras respektive bästa Vasaloppsplaceringar i vinter.

Vilket fantastiskt gäng!!! Det är halvtid på Din Konditions skidläger i Torsby. Johan Martinsson och jag är tekniktränare för en grupp på 19 glada skidåkare från hela Sverige. Två stycken från Danmark till och med.

Just nu är det lördag strax efter lunch och vi förbereder oss för en timmes prat och frågor om träning, teknik, kost, utrustning och annat som kan hjälpa till för att berika upplevelsen med att åka längdskidor. Efter det ska vi träna lite barmark innan det blir bastu, middag, vallagenomgång och mys.

Dansken Jesper åker riktigt bra. Särskilt med tanke på utrustningen från 80-talet.

Dansken Jesper åker riktigt bra. Särskilt med tanke på utrustningen från 80-talet.

Späckade dagar
Det är ett hektiskt schema, men deltagarna är laddade till tusen och är verkligen på tårna. I morse var ett gäng ute och sprang 7,5 km i kuperad terräng redan vid 06.30, liksom för att frukosten skulle smaka bättre. Jag själv var ganska trött när klockan ringde kl. 06.15 efter gårdagens trevliga videostund (analyserade deltagarnas teknik) med efterföljande rödvinsmys. Det är verkligen ett fantastiskt trevligt gäng som redan har riktigt bra sammanhållning. Vi bor i dubbelrum på Valbergsängen, där vi äter alla mål mat. Kapacitetsmässigt åker vissa Vasaloppet på 5 timmar, medan andra använder dubbelt så mycket tid. Johan tar hand om den erfarna gruppen, medan jag har den mindre erfarna under mina vingar. Det fungerar bra tycker vi. Johan är snäll.

Den tidigare finhockeyspelaren Daniel Parkhagen jobbar med uppfällbara glas. I orange färg.

Den tidigare finhockeyspelaren Daniel Parkhagen jobbar med uppfällbara glas. I orange färg.

Idag avslutade vi förmiddagspasset med lite 50 meters-sprinter: stakning, Smirre-stak och vanlig klassisk åkning. Många hårda kamper och ännu fler skratt. Och några snygga vurpor! Alltid kul med lite prestigelös tävling i träningen!

Så här ser helgen ut!

Fredag
16.00: Ankomst Valbergsängen. Vallning och ombyte till skidkläder.
16.30: Ett lättare skidpass på ca 1,5 timme då vi filmar de tre olika teknikerna för klassisk skidåkning. Vi kommer även åka några teknikbanor för att öva upp balansen.
18.30: Middag
19.30: Genomgång av det vi filmade och tips på teknikförbättringar

Lördag
09.00-11.00: Skidåkning i tunneln. Först fokus på balans och diagonalåkning,
sedan på styrka och stakteknik
12.00: Lunch
14.00: Träningslära, Vasaloppsförberedelser och frågestund.
15.00-17.00: Skidgång/löpning med inslag av intervallträning. Lätt styrka efteråt.
18.00: Middag
19.00: Vallagenomgång + kvällsaktivitet

En skidtränares superkit: elektriska sulvärmare, skoöverdrag, videokamera och koner.

En skidtränares superkit: elektriska sulvärmare, skoöverdrag, videokamera och koner.

Söndag
09.00-11.00: Skidor med fokus på fart och intervallträning för de som vill. Pröva på skejt för de som vill.
12.00: Lunch
13.00: Avresa

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Skidor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.