Test av Crafts underställ i merinoull

För dig som känner mig som idrottare och/eller läser flitigt på denna blogg så vet du att jag älskar underställ i ull och aldrig använder syntet närmast kroppen i minusgrader. Ull är fullständigt överlägset på vintern: lagom varmt, andas fint, luktar inte svett och kyler inte då det blir lite fuktigt.

Då jag var testansvarig på Runners World fick jag och mina testlöpare träna med en rad olika märken, och efter och innan det har jag också provat många olika varianter: totalt har det nog blivit ca 50 olika modeller av syntetunderställ och ca 10 olika modeller i ull. Min absoluta favorit är Aclimas nätunderställ i ull (och nej, jag är inte sponsrad). De övriga i ull jag testat är bl a Icebreker, Smartwool och Ullmax. Den sistnämnde gjorde tidigare modeller helt i ull, men har nu gått över till att blanda in syntet, antagligen för att det ska passa in i deras lågprislinje med klubbförsäljning.

Crafts underställ till hälften gjort i merinoull

Crafts underställ till hälften gjort i merinoull. Ett riktigt bra set.

Samma kläder i olika väder
På skidlägrena tjatar jag våldsamt mycket om mina Aclima-kläder. Jag håller mig rätt tempererad både i långa uppförsbackar och långa nedförsbackar. Alltid med en underställströja och en överdragsjacka. Aldrig mer eller mindre, i temperaturspannet -5 till -30 grader.

Min klubbis Mattias Karlsson (han som skickar 50 SMS om dagen) jobbar på Craft och jag påminner honom alltid att Craft inte ska sitta kvar i polyesterträsket utan måste åka till Nya Zeeland med fårsaxen. I övrigt tycker jag att Craft är ett av världens främsta företag inom sportklädesbranschen med sin imponerande innovation, snygga design, smarta funktion och trendiga stil. Han framhöll att Craft faktiskt numera har en modell som är gjord i 50 % polyester och 50 % ull.

Skön!
Han fixade fram ett set som jag nu testat både i tunneln vid två helger och på ett tiotal rullskidspass. Och domen är…TUMMEN UPP! Funktionen är riktigt bra. Kläderna andas bra och när tröjan blir lite fuktig värmer den fortfarande, i sann ullanda. Även lukten är ullbra, men inte fullt ut. Mitt Aclimaställ kan jag ha vid 30 träningspass utan att det börjar lukta svett. Crafts blandställ håller cirka 5 träningspass innan det börja lukta suspekt. Men det är bra mycket bättre än helsyntet!

Passformen och designen är som vanligt på topp när det gäller Craft. Men muddarna nere på byxorna är lite trånga och saknar resår, vilket leder till ett litet störningsmoment när man tar av sig dom.

Precis som övriga underställ i ull kan det klia i början på känsliga personer.

Jag hittar den inte till salu på svenska webbshoppar (hjälp mig gärna), men här finns tröjan på Wiggle för £52.

Fakta Craft Warm Wool Crewneck enligt tillverkaren:
– The best of two worlds by using our unique air channel knitting technique
– Polyester on the inside for perfect moisture transportation
– Merino super wash on the outside for excellent warming features
– Ergonomic shape and cut for total freed

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.