Västerås Skidtunnel på gång?

Jag träffade nyligen Kent Strömberg, som jobbar hårt för skidtunneln i Västerås. Han sade att den kan stå färdig om två år om allt vill sig väl. Det är en intrikat resa från idé till färdig tunnel som han redogjorde för. Det har svårt att hänga med: finansiering, projektering, byggnation, godkännande av kommun, nämnder och styrelser med mera.

Egentligen förstod jag inte så mycket mer än så här: Finansieringen är klar och beslut om bygge tas inom 3 månader. Blir det ett ja så står tunneln färdig hösten 2013, annars ser det mörkt ut.

Men mest hoppas jag naturligt vid på skidtunneln i Göteborg som planeras. För cirka ett år sedan skrev jag en artikel i Vasalöperskan om fem olika tunnelprojekt i Sverige, men det verkar vara försenat på alla håll. Hur det går i Göteborg vet jag inte, har någon annan koll så hojta till!

Artikeln om tunnlar finns här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Västerås Skidtunnel på gång?

 1. Leif Wallin skriver:

  Hej Erik.

  Vi jobbar oförtrutet vidare även på Lida skidtunnel. Kort kan vi sammanfatta att när kommunerna inte vill satsa ekonomiskt är det svårt att få investerare att göra det. En investerare vet vad avkastningen blir vid industri-, kontors- och bostadsbyggande. Detta med skidtunnel är något nytt och svårt att ha säkra uppfattningar om det ekonomiska resultatet.

  Vi har bit för bit försökt undanröja alla fallgropar genom att ha så bra underlag som möjligt. Vi kan nämna sammanställning av fakta om fem anläggningar i Finland och den i Torsby. Ordentliga energiutredningar, miljökonsekvensbeskrivning, marknadsundersökning och just nu jobbar vi på en detaljplan.

  Vi trodde ju också från början att detta skulle vara en enklare resa, så just nu vågar jag inte ens gissa på en tidsplan. Men, vi har definitivt inte gett upp!

  Leif Wallin
  Lida Friluftsgård

 2. Glenn Bovin skriver:

  Hej Erik.
  Från skipark360 jobbar vi vidare tillsammans med NCC som har gått in som delägare och numera sitter dom också i vår styrelse. Till detta har vi tecknat ett partneringavtal på projekteringen.
  Vi kommer tvärtemot andra tunnel projekt att göra detta utan kommunala medel eller borgensåtagande. Rätt eller fel, det får tiden utvisa. Vår plan är iallafall att vi skall kunna öppna Skipark360 i jan 2015. Hög delen för alpin åkning i dec 2105. Just nu pågår detaljplans arbetet tillsammans med kommunen.
  Vi välkomnar andra tunnelprojekt och vi kommer samarbete med Lida skidtunnel. Vi har investerare med som tror på det vi gör och det är inte omöjligt att Skipark360 blir ett koncept som finns på fler ställen. Varför inte Göteborg, Malmö, Botkyrka och Bålsta!? 🙂

  Glenn Bovin
  Skipark360 AB

 3. jakobhanberger skriver:

  Ang Göteborg och skidtunnel. Mail från byggherren SEFA bygg i januari 2011.

  Hej igen !
  Vi kommer att utföra skidtunneln i två etapper, först en etapp som kommer att ligga under den nya Änglagårdsarenan i form av en skidhall om 13000 m2 och en senare etapp som kommer att ligga runt Kvibergsområdet. Se bilagor.
  Etapp 1 ligger i den detaljplan som nu vunnit laga kraft etapp 2 finns ännu ingen detaljplan på ännu.

  Således det som konkret skall byggas nu är den sk. Skidsalen med ca 1300 m skidspår, pulkabacke, halfpipe mm. se även bifogad bild

  Med vänliga hälsningar:
  Ola Serneke
  Ola Serneke AB / Sefa Byggnads AB

Kommentarer är stängda.