Jordnötssmör på ICA

ICAs jordnötssmör. Utbudet växer.

ICAs hyllor för jordnötssmör. Utbudet växer och finns i den andra och fjärde kvadranten på bilden.

När jag började äta jordnötssmör i Sverige år 2006 fanns två olika sorter på ICA:
ekologiska och äkta “Kung Markatta” med endast malda jordnötter och salt, samt “Skippy” med fuloljor och socker.

Igår när jag handlade på ICA i Borås kunde jag räkna in hela nio sorter från sex olika märken. Jag har under årens lopp som burksamlare noterat att nya märken adderats successivt i jordnötssmörsfloran, och igår upptäckte jag en ny sort: ICAs egna, alltså en EMVare.

Jag vet inte varför jordnötssmöret har fått ett sådant uppsving, men jag misstänker att det delvis beror på trender, som att varan äntligen anses nyttig och att LCHFare jagar efter foder med lite kolisar.

Men det är skillnad mellan de olika sorterna. Det är fortfarande bara två märken (Kung Markatta och Green Choice) som håller sig till ingredienserna jordnötter och salt. ICAs egna variant, till exempel, trycker även i solrosolja, druvsocker och härdat palmfett, vilket gör det billigt och lättare för barn att tycka om. Jag är verkligen ingen kostexpert, men jag inbillar mig att jordnötssmör är nyttigare utan druvsocker och härdat palmfett.

Vilken väljer du?

Green Choice jordnötssmör.

Vem väljer du?

ICA eget jordnötssmör.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Mat och dryck, Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Jordnötssmör på ICA

  1. Peter skriver:

    Jordnötsmör är ju underbart gott som pålägg. Speciellt om man toppar med några skivor banan också. Jag brukar alltid köpa Green Choice men fick för mig att testa Mississippi Belle sist. Den var riktigt god frågan är bara om den är lika nyttig?

Kommentarer är stängda.