Armbågsproblemen på rullskidorna borta – tack Fungera!

Förra året kunde jag inte åka rullskidor med stavar under oktober månad på grund av smärtor i armbågen. Efter mycket vila och diverse huskurer gick det sedan bättre när snön kom. Snö är mjukare än asfalt och då blir påfrestningarna mindre.

I år stegrade jag rullskidsträningen på gränsen till naivt långsamt från april till augusti, men när jag under sensommaren för första gången körde tre stakpass på en och samma vecka var känningarna tillbaka och jag fick köra benskejt ett halvt läger. Sådär kul.

Fungerande sjukgymnastik
Då bestämde jag mig för att träna bort skiten. Efter tips från SMS-kungen Mattias Karlsson i min klubb Ulricehamns IF så sökte jag mig till sjukgymnasten Susanne Shultz på Fungera i Göteborg.

Det visade sig vara mitt i prick och mina tre besök a´ 80 kr har varit guld värda. Första gången pratade vi mycket om min bakgrund och hon synade min kropp och min värdelösa hållning. Andra gången gjorde hon ett styrkeprogram med 8 övningar för att jag på hemmaplan skulle stärka mina ryggmuskler, minska framåtrotationen i axlarna och lära mig att aktivera musklerna i hela bålen och inte bara triceps. Tredje gången förfinade hon mitt program och lade till ett par övningar, samt noterade att jag hade gjort stora framsteg i hur jag aktiverade ryggmusklerna i de övningar som jag tidigare trott enbart var träning för triceps.

Styrka – Kraftstaven – StaffanStaven
Kort sagt: jag har framåtroterande axlar, dock inte lika mycket nu; jag har aktiverat ryggmusklerna för dåligt vid stakningen och därför överbelastat fästet för tricepssenan; jag har varit för klen i magen.

Styrkan blir bättre och bättre och nu är jag (peppar, peppar) helt fri från besvären. Stort tack till sjukgymnasten Susanne och SMS-kungen Mattias som tipsade om henne!

Kraftstaven har också hjälp till att bota problemen, dels genom att minska belastningen, dels genom att stärka ryggmusklerna. Även StaffanStaven har gjort rullskidsåkningen mer skonsam. Jag har inte använt någon smärtlindring senaste månaderna (voltaren, massage, akupunktur, Tens elektrostimulering etc).

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Rehab, Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Armbågsproblemen på rullskidorna borta – tack Fungera!

 1. theed skriver:

  Känner igen framåtrotationen av axlarna och armbågssymptomen som för mig visar sig efter 10km asfaltsstakning. Skönt att det verkar finnas så konkreta övningar att ta till för att åtgärda det! Jag har hittat bål- och ryggaktivering i stakningen på egen hand, men har svårt att komma på direkta styrkeövningar för ändamålet..Har du lust att tipsa om någon eller några övningar? Vore guld!
  /T

  • Erik Wickström skriver:

   Olika typer av roddövningar är bra. Och även tricepspress med rep. Hela grejen är aktivera ryggmusklerna vid utförandet. Det blir en helt annan grej när man hittar de musklerna.

 2. theed skriver:

  Så logiskt 🙂 Ska bli intressant att se hur de gamla övningarna känns i ny regi. Får bli test och mjuk uppstart imorgon. Stort tack!

Kommentarer är stängda.