SkiErg-fika

Jag har fått låna en stakmaskin fram till 30 mars nästa år: SkiErg från Concept 2.

Detta tänkte jag fira genom att ha öppet hus nu på onsdag 2 november mellan kl. 20 och kl. 21 på Kellgrensgatan 34 på Druvefors i Borås. Alla som gillar längdskidåkning är välkomna på te, smörgås med jordnötssmör (valbart) och 100 m-tävling. Att köra 100 meter tar cirka 20 sekunder, klockan 21.00 kommer vinnaren att koras och bli prisad. Välkommen till en av världens få invigningscermonier för en stakmaskin!

Adrumdrum
När jag skrev om brödbak i ett tidigare inlägg så frågade en läsare efter mitt favvorecept. Jag gillar många typer av bröd och det går i perioder. Ibland har jag surdegsbrödsperioder, men det kan gå år mellan dessa. Så jag presenterar ett lättbakt “jästbröd” som jag bjuder på i samband med SkiErg-fikan. Observera att jag inte är en bakkung, utan bara tycker att det är kul att göra bröd några gånger i månaden.

Variera gärna mjölsort, men tänk på att för mycket fullkornsmjöl gör att brödet blir poröst och svårt att skära utan att det går sönder.

Ingredienser för typ 2-3 limpor eller 24 bullar

I en liten bunke:
4 dl vatten (kokande om du ska baka inom en timme, kallt om du ska baka nästa dag)
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl russin (kan uteslutas)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk malen kummin, funkar att mala i handen om mortel saknas
2 tsk havssalt

I assistenten
1 påse torrjäst
4 dl grovt rågmjöl (ej mer för då jäser det dåligt)
4 dl vetemjöl special (reser sig extra bra)
10 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten

1. Blanda ihop vatten, vetekross, rågkross, linfrö, russin, sirap, kummin och salt i en bunke. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme om vattnet är kokande eller över natten om det är kallt.

2. Blanda torrjästen och mjölet i en hushållsassistent. Tillsätt blandningen och sedan det kokande vattnet. Arbeta degen i ca 5 minuter tills den fortfarande är lite kladdig men släpper från sidorna. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

3. Sätt ugnen på 200 grader (225 grader för bullar). Forma 2-3 limpor och lägg limporna i smorda former (helst) eller bakplåtspappersförsedd plåt. Eller gör bullar av det, siktar på 12 st två olika plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter (20 min för bullar). Knacka lätt på undersidan. Låter det ihåligt är bröden färdiga. Vill ha fuska så sätt i stektermometer och ta ut bröden när kärntemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Mat och dryck, Träning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på SkiErg-fika

  1. Vasa skriver:

    Förutom smörgåsar tycker jag du ska duka upp med extra linor, lär väl ryka några under kvällen.
    Men det kanske du redan tänkt på? 😉

Kommentarer är stängda.