Ramsau vs Val Senales

Val Senales från Maria Rydqvists hemsida.

Val Senales från Maria Rydqvists hemsida.

Under hösten är många skidåkare på glaciärerläger. Jag själv har varit i österrikiska Ramsau en handfull gånger och även besökt Val Senales (Schnalstal) en gång som junior. Gemensamt för de två orterna är att man bor i dalen och åker skidor på höjden, 2700 möh för Ramsau och 3000 möh för Val Senales.

Jag älskar Ramsau för dess skidåkning, rullskidåkning, natur och skidgångsmöjligheter. Men den enda gången jag var i Val Senales var det typ snöstorm hela tiden och jag minns inte så mycket från den resan. Men visst är jag sugen på att testa igen.

Så här säger landslagsåkaren Maria Rydqvist om skillnaden mellan orterna efter höstens läger:

Ja nog är det kanske dags att prova Val Senales! Fram tills detta besök har jag alltid framhållit Ramsau som ett bättre ställe än Val Senales. Gillar Ramsau mycket och Val Senales kändes lite som världens ände tyckte jag. Någonting har fått mig att ändra mig. Glaciären är tusan mig bättre i Val Senales, många landslag håller till där i oktober , vilket är inspirerande och även om just rullskidåkningen kan bli enformig är löpningen helt ok och totalen riktigt bra. Man åker ju faktiskt inte så mycket rullskidor när man är där. Det går dessutom att åka backen upp några gånger utan att tröttna och far man ner de två milen till ”äppeldalen” som vi säger, får man riktigt mysig rullskidåkning där. Ja. Val Senales är värt ett test. Vare sig man är ute efter höjdmetrar eller ej. Man bor ju på 2000 möh så visst är det högt. Det blir ju inte som Ramsau. Sen kan man se det som ett plus eller minus. Ja det beror på syftet. För oss har det ju varit att vi ska vara på höjd, men en höjdvistelse kan nog aldrig vara fel i vilket fall, bara man hanterar träningen därefter!

Kanske kanske att testa Val Senales igen!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.