Dubbelstakning – Längdåkning i klassisk stil

Vasalöparen har nyligen lämnats till tryck, vilket gör arbetsdagarna blir betydligt kortare i några veckor framöver. Då brukar jag alltid försöka läsa några böcker. Efter ett par skönlitterära pocketar läste jag igår ut den mycket inspirerande ”Mjölkrevolutionen : naturens mest perfekta mat som du inte får köpa (ännu)”, som handlar om varför vi ska dricka opastöriserad mjölk. Mer om varför den var så bra vid ett senare tillfälle.

Dubbelstakning - Längdåkning i klassisk stil

Dubbelstakning - Längdåkning i klassisk stil

Igår gav jag mig på fackboken ”Dubbelstakning – Längdåkning i klassisk stil”, som jag ska njuta av under nästa vecka då vi är kvar i Bruksvallarna på läger. Jag tror att den kommer vara riktigt bra, med en massa info om konstiga muskelgrupper och optimala vinklar vid styrkestakning, eller dubbelstakning som det också heter. Eller varför inte bara stakning? Min sjukgymnast som hjälpte mig att bli av med armbågsbesvären rekommenderade boken.

Jag tror som sagt man kan lära sig mycket av innehållet, men jag frågar mig till vem författaren Johnny Nilsson vänder sig. Eller vad sägs om följande lättsmälta mening, i förordet!!!

Ett ökat kunnande om staktekniken bör inte bara kunna komma den tävlingsinriktade motionären och ungdomsåkaren tillgodo utan även den unge och äldre motionären som bedriver skidåkning enbart för nöjes och hälsans skull men där förmågan att uppnå relativ hög fart trots en liten energiinsats kan förstärka njutningsupplevelsen under motion.

Mora-Nisse trivs med sin kusin i fjällen.

Mora-Nisse trivs med sin kusin i fjällen.

Jag inte vet om jag har svårt för att läsa, men jag tycker att den här meningen på 49 ord känns lite invecklad. Som motionär hade jag nog blivit lite skrämd av att läsa det här, trots att jag lyckas förstå att den vänder sig till mig. Det blir kanske så om man jobbar för mycket i universitetskorridorer.

Hur som helst, jag ser verkligen fram emot en veckas  helnördig läsning!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dubbelstakning – Längdåkning i klassisk stil

 1. daniel frehde skriver:

  Hej!
  När jag läste om armbågen tänkte jag rekommendera boken . Mina onda armbågar har försvunnit. Ska man gå över till denna teknik får man ge de ett år eller två. De är lite som att börja springa med vibram/liknande. Eftersom min kapacitet är lite begränsad är detta mitt lillaprojekt när det gäller träning. Jag provar ofta nya metoder som många inte tror på och i det här fallet kommer jag aldrig ändra mig. Långa stavar är the shit. Problemet är inte att man måste lyfta armarna när man använder benen utan att kunna åka med riktig teknik . Rätt tyngdöverföring är ännu viktigare med längre stavar.
  Ola ravald säger att skidor är en enbens sport och med längre stavar är det helt avgörande faktor för en bra pendel. Varför fler ur eliten inte kör med långa stavar vet jag inte. Finns säkert nån förklaring. En sak jag noterat är att ju mer funktionell man blir( maq-träning etc) desto mer får man ut av långa stavar. För mågan att koppla ihop hela kroppen i en träff är mer avgörande tycker jag själv.
  Ingen har hittills vunnit vasan med långa stavar men å andra sidan envisas man med att köra ovallat. Vem blir först till en seger?

  Bagarn Karlslund if Skidor örebro

Kommentarer är stängda.