Bakhala rullskidor ger rätt teknik

Efter tips av min vän Tobias Magnusson hittade jag ett intressant pressmeddelande på Mittuniversitetets hemsida när jag lyssnade på reprisen av Stil i P1 (Susanne Ljungs röst är fortfarande lite förförisk):

Hittills har bara eliten fått testa den – rullskidan som kan variera fäste och glid så att åkningen liknar klassisk skidåkning på snö. Nu står skidan inför serietillverkning. Lagom till sommaren väntas motionärer kunna köpa rullskidan. Bakom skidan står forskare vid Mittuniversitetets SportsTech.
− Det här har stor betydelse för forskning och tester som genomförs på längdskidåkare och för längdskidåkare på alla nivåer i deras barmarksträning. Man behöver träna med rätt teknik även på barmark, säger Mats Ainegren, doktorand, som tillsammans med sina kollegor vid SportsTech konstruerat den nya rullskidan.

Hittills har skidan varit förbehållen forskning samt några få elitskidåkare och studenter vid Mittuniversitetets Skid-och Skidskytteuniversitet och elever vid Skidgymnasiet i Sollefteå. Normalt har rullskidor ett fäste som är flera gånger bättre än längdskidor för åkning på snö, utan att det drabbar glidet. Den nya rullskidan kan användas med varierande inställningar av både fäste och glid, vilket gör att åkarna kan träna in rätt teknik inför vintersäsongen.
– Med den här rullskidan måste man tänka på tyngdöverföring och teknik, vilket liknar klassisk längdskidåkning, säger Mattias Persson, tränare vid Skid- och Skidskytteuniversitetet på Mittuniversitetet.

Nu planerar forskarteamet serietillverkning. Det innebär att vanliga motionärer också kommer att kunna använda skidan.
–  Även vasaloppsåkaren vill ju träna in en bra teknik, säger Mats Ainegren.

Bild på rullskidan finns här

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Bakhala rullskidor ger rätt teknik

 1. Jakob skriver:

  Funderade på en sak, har du märkt någon skillnad på skidåkningen efter en säsong med endel MTB?

  • Erik Wickström skriver:

   Det var kanon att köra MTB. Jag tränade inte så mycket i skogen, men sju tävlingar på typ 3 timmar styck ger fruktansvärt bra hårdhet för konditionen!

 2. Stefan skriver:

  Känns något öferarbetat med ställbart fäste på rullisar, dem flesta tränar ju ändå bara stakning på asfalt. Men ändå, troligtvis står jag längst fram i kön med kaninpuls när dom släpps….

Kommentarer är stängda.