Dalande form?

Jag fick nyligen en bloggfråga angående hur man håller i en formtopp under en längre tid. Den frågan ska jag till viss del försöka att besvara här och nu.

För det första tycker jag att form och träningstillstånd blandas ihop ganska ofta. Bara för att Petter Northug är bättre skidåkare än mig året runt i alla fören betyder inte det att han alltid är i bra form. Däremot är hans träningstillstånd på en så mycket högre nivå än mitt, så han slår mig även i fall han är i dålig form.

Till Långberget åker man för att träffa goda vänner och hämta hem en toppform.

Till Långberget åker man för att fira nyår, träffa goda vänner och hämta hem en toppform.

Jag känner inte till den rätta definitionen, men för mig betyder bra form att man kan prestera på topp utifrån sina egna konditions- och styrkeegenskaper.

I år är jag en mycket bättre skidåkare jämfört med förra säsongen. Mer skidinriktad och genomtänkt träning, mer intervallträning och mer SkiErg har gjort att jag har lyft mig ett snäpp. I tillägg till det har jag känt mig i extremt bra form ända sedan de fyra fantastiska skiddagarna i Långberget, då jag för en gångs skull fick chans att ta det lugnt mellan passen utan deadlines och njuta av närvaron med vänner. Vistelsen avslutades med 9 mil klassiskt i hyfsad fart på nyårsafton.

Jävla skejting
Efter det har det känts fantastiskt bra, både före, under och efter träning och tävling. Men i tisdags kände jag att dippen var framme. Förutom några tävlingar har jag knappt skejtat i hög fart sedan i november, och det kändes i Huskvaranaloppet i tisdags. Det var 10 km flack åkning utan vila, bara två dagar efter långloppet König Ludwig Lauf. Som jag dessutom stakade, vilket innebär statiskt arbete för benen. Lätt att bli stum!

Sedan i tisdags har jag känt mig stum och seg i benen. Men det är inte katastrof. Jag har hållit mig på ganska hög nivå i olika konditionsidrotter i 10 år och ibland har jag totalt tappat formen och varit seg i flera månader. Det har ofta skett efter riktigt hård cykelträning och det har kommit direkt. Förra året hände det också (en dag med trippelpass två dagar efter DM-tremilen idiotiskt nog), men då lyckades jag ta mig ur det på några veckor. Nu hoppas jag att det går över snabbare, men jag har inga högt ställda förväntningar på Västgötaloppet Skate 23 km idag. Vi får se hur det går.

Så här tror jag att man kan få en ihållande formtopp på några månader (sedan bör man nog börja träna fler timmar igen):

  • Träna hårt och mycket i minst ett halvår
  • Gå ned i träningsmängd till drygt hälften mot tidigare
  • Tävla ca 1 gång i veckan och 1-2 lite längre intervallpass
  • Skippa korta intervaller (mindre än 2 min långa)
  • Se till att aldrig känn dig sliten eller seg
  • Styrketräna i samma utsträckning som tidigare
  • Var försiktig med skejtingen
  • Tänk på att rena stakpass genererar stumma ben

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.