Swix Marathon och HFBW paraffin

I samband med junior-SM i Borås för knappt två veckor sedan pratade jag en hel del med Lasse Jonsson, som jobbar med Swix i Sverige. Lasse har själv VM-guld i skidorientering, jobbar även för Fischer, vallar åt Hudiksvall och är pappa till (ibland) världscupåkaren Fredrik Jonsson.

Att få tag på Lasse via telefon eller mejl är fullständigt omöjligt. Men varje gång jag träffar honom “på riktigt” är han alltid jättetrevlig och tar sig tid att prata. Eftersom han har vallat åt många i världseliten är det naturligtvis intressant att höra vad de gör på toppnivån. Jag har stor respekt för Lasse, delvis för att han inte är så dogmatiskt om vilket vallamärke som är bäst. Han använder naturligtvis i stort sett enbart Swix, men i vissa fören pratar han öppet om att konkurrenterna har ett par klister som faktiskt är bättre. De såg jag till och med på hans vallabord.

Det gör att jag tror på honom när han bland annat berättar att:

 • Pulvren FC7 och FC7 blandat med FC10 är en mycket beprövad mix, som används frekvent på toppnivå i gammal och hård snö. Med FC7 när det är kallt och blandningen när det är lite varmare är glidet alltid bra på konstsnö/transformerad snö vid långlopp. Det är något jag själv fick uppleva i bland König Ludwig Lauf, då jag gled jämsides med Jerry Ahrlin i täten innan jag föll och bröt staven.
 • FC8x passar bättre vid nysnö
 • Swix Marathon är riktigt bra glidvalla att ha under pulvret på långlopp, då föret ofta ändras. Används i minusgrader, trots att det står 1 till +20 på förpackningen.
 • Vanlig Swix HF8 gäller vid fin snö och nysnö, HF8BW gäller vid konstsnö/smutsig snö (nummer 8 var bara ett exempel, det finns även 4,6,7,10)

Swix Marathon och HF8BW är två vallor jag aldrig använt tidigare, men nu ligger de äntligen i vallaboxen och väntar på nästa säsong…

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Skidor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Swix Marathon och HFBW paraffin

 1. Nordmann skriver:

  Hvis man ser på bilde på denne linken http://www.oslosportslager.no/produkt/swix-marathon-hf-hoyfluorglider-180-g-25478.aspx har swix bare endret merkingen på produktet fra -10- +20 til 0- +20 for at det ikke skal konkurrere med HFxxW

 2. Therese skriver:

  Intressant! Jag hann aldrig prova Swix marathon under den här säsongen, men den lär nog införskaffas inför nästa. 🙂

 3. Hubes skriver:

  intressant, är det 50/50 mix med FC7 när det är kallare och FC8 när det är varmare?

  • Erik Wickström skriver:

   Det är nog mer att FC8 passar bättre vid nysnö, och att en mix med FC7 och FC10 passar bättre vid konstsnö/grovkornig snö. Vad gäller mixen gäller mer FC10 ju varmare det är.

 4. Pierre skriver:

  vad jag lurar på är vad skillnaden är mellan FC8 och FC8X eller är det samma pulver som bytt namn under vintern? Men det kanske inte diskuterades?

Kommentarer är stängda.