ColdZyme® Munspray – bot mot halsont?

Så här skriver man från Enzymatica i ett pressmeddelande (med på tok för mycket fokus på p-värden för att vara ett pressmeddelande) idag om ColdZyme munspray. Kanske sanning, kanske hokus pokus. För mig har det i alla fall funktat 1 gång på 2 försök. Det var gött att kunna mota Olle i grind den gången det fungerade, kändes som en mirakelkur! Så här används det.

ColdZyme munspray mot halsont

ColdZyme munspray mot halsont

Enzymatica AB (publ) har genomfört en systematisk användarstudie med elitidrottare för att utvärdera ColdZyme® Munspray, användarvänlighet och hur väl den fungerar. Dessa resultat är del i den dokumentation som inhämtas för produkten. Under utvärderingen har det även framkommit att användningen av ColdZyme Munspray resulterade i att studiegruppen kände sig bättre eller mycket bättre än under tidigare säsonger och att de som drabbades av förkylning upplevde mildare eller mycket mildare symptom. Dessa resultat ligger till grund för en större dubbelblind placebokontrollerad studie som Enzymatica nu förbereder.

”Resultaten är väldigt betydelsefulla och intressanta för oss. Vi får mycket feedback och anekdoter förmedlade av kunder, men här kan vi se ett tydligt mönster med mycket nöjda idrottare i en systematisk uppföljning” säger forskningschef Marcus Fornbacke.

Om användandet

Elva elitskidskyttar använde ColdZyme Munspray under 90 dagar, för att utvärdera användningen.

 • Elitskidskyttarna var mycket nöjda med användandet av ColdZyme Munspray som produkt. Samtliga elva skidskyttar rapporterade att de skulle använda ColdZyme Munspray igen om de blev erbjudna, en andel som var statistiskt signifikant***, (p=0,001).

Elitskidskyttar för idrottsdagbok där de registrerar träning, diet och hälsa, vilket innebär att idrottarna även registrerat användandet av ColdZyme Munspray i sina dagböcker. Samtidigt registrerades också antalet förkylningsdagar enl praxis för idrottsdagböcker. Eftersom de flesta deltagarna var mycket nöjda med ColdZyme Munspray, så erbjöds en jämförelse av utfallet mot dagböckerna under tidigare år samt deras livskvalitet, (Idrottarna hade fört dagbok mellan 2-4 tidigare år).

 • Avseende livskvalitet, hur skidskyttarna känt sig i tävlingssäsongen då de använt ColdZyme Munspray, rapporterade nio av elva idrottare, en statistiskt signifikant andel**(p=0,0039), att de mådde bättre eller mycket bättre än under tidigare säsonger.
 • Av de skidskyttar som ändå drabbades av förkylning så rapporterade nio av elva idrottare, en statistiskt signifikant andel** (p=0,0039) att de hade mildare eller mycket mildare symptom än under tidigare tävlingssäsonger.
 • Avseende antalet förkylningsdagar jämfört med tidigare säsonger, kunde man se en numerisk förbättring av dessa. Under säsongen 2011/2012 minskade antalet förkylningsdagar med i genomsnitt 3.1 dagar jämfört med säsongen 2010/2011. Då detta material är begränsat, var denna förbättring inte statistiskt signifikant, (p=0,0949).

 Om ColdZyme
Förkylningsvirus använder sig av proteiner för att infektera celler. ColdZyme är en naturlig munspray bestående av enzymer speciellt anpassade för att bryta ner de proteiner som förkylningsvirus använder sig av för att infektera, det innebär att ColdZyme Munspray potentiellt har möjligheten att förebygga eller förkorta en förkylning.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Prylar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på ColdZyme® Munspray – bot mot halsont?

 1. Marie skriver:

  Var shoppar man? Tredje svängen halsont/förkylning efter Vasan får mig att vilja testa allt om än bara för placeboeffekten.

 2. Fia skriver:

  Jag har använt Coldzyme sen i januari så fort jag haft förkylningskänningar. Sprayade halsen full på tågresa med förkylda tyskar i kupén hem från Marcialonga tex….=) Svårt (omöjligt) att bedöma hur det funkar men jag har i alla fall klarat mig från sjukdom trots betydligt högre träningsmängd än tidigare säsonger!

 3. Axel skriver:

  Dessa resultat säger väl inte så fasligt mycket då de inte hade en kontrollgrupp. Det blir mycket intressantare att se när nästa studie är färdig

  • ulf blom skriver:

   Hej, det är riktigt att det inte fanns någon kontrollgrupp, men det är ju inte allenarådande för att uttala sig om resultaten. I detta fall var “varje deltagare sin egen kontroll” genom att man hade en sk baseline registrerad för varje person. Det vill säga man kunde jämföra ett genomsnitt av antalet förkylningsdagar under de tidigare obehandlade tävlingasäsongerna mot 2012, den behandlade coldzyme säsongen och där såg man en genomsnittlig minskning på över 3 förkylningsdagar, resultatet eller trenden var tydligare desto känsligare personen var för förkylningar.

   Det vill säga – effekten är bättre ju känsligare du är för förkylning…
   Mvh
   Ulf

   • Axel skriver:

    Som bekant finns det ofta en märkbar placeboeffekt. Av vad jag har märkt på förkylningar verkar de vara väldigt beronde av psyket (och hur det antagligen påverkar immunförsvaret). Det märks på en del aktiva när tävlingsäsong är slut eller vanliga arbetare som blir lediga att de slappnar av och drar på sig sjukdomar. Ju mer känslig man är för förkylning, ju större sannolikhet är det att det finns en psykologisk komponent inblandad.

 4. Ulf skriver:

  Hej Axel, de är helt riktigt att stressnivån, dvs kortisol nivån korrelerar med risken för infektioner. Det exempel som du nämner när “de slappnar av och drar på sig sjukdomar” är ett bra exempel på det. I detta fall var det flera som hävdade att de genom förebyggande sprayning verkade klara sig bra

Kommentarer är stängda.