Älskade Astrid

Tisdag 22 maj kl. 18.50 kom världens vackraste bebis till jorden. Astrid Wickström föddes 48 cm lång och 3140 g tung, alltså 3,14 kg. Det är de första siffrorna i pi, så hon verkar intresserad av matematik.

Många av er härliga läsare har misstänkt att detta har skett pga av blogguppehåll och har hört av er via SMS och mejl. Tack för alla gratulationer!

Det hela har dock inte gått helt friktionsfritt.

Förlossningen gick snabbt och fint och Ida mår bra (om man nu mår “bra” efter att ha skitit ut en soffgrupp). Vi fick sova på sjukhuset i Borås och alla var glada och nöjda. Men i samband med att en sköterska var på vårt rum onsdag förmiddag för en genomgång blev Astrid plötsligt helt blå. Sedan följde de fem värsta timmarna av mitt liv.

Allt gick väldigt fort och jag skippar detaljerna. Men det var stressade läkare som inte visste vad felet var; sjuksköterskor som sprang till andra avdelningar med Astrid tillsammans med syrgas; ett fullt akutrum med all möjlig apparatur; monitorer som skrek för att olika värden var för låga. Och jag och Ida som var förtvivlade.

Den första diagnosen vi fick i Borås var ingen höjdare och läkaren gav oss till och med en icke så angenäm procentsats om dödligheten. Det skulle bli flera komplicerade hjärtoperationer med stora risker de första levnadsåren. Och sedan ett liv med ett halvtaskigt hjärta.

För att inte Astrid ska få sin samma björnskräck som sin far har hon två stycken snälla björnan på sitt bord. Den ena sitter hela tiden.

För att inte Astrid ska få samma björnskräck som sin far har hon två stycken snälla björnar på sitt bord. Den ena sitter hela tiden och blir på så vis ganska ofarlig. Mora-Nisse är hemma i Borås och sköter huset.

Mycket trevligare diagnos i Göteborg
Astrid fick åka i transportkuvös i ambulans till Östra Sjukhuset i Göteborg, som tillsammans med Lund är hjärtat (haha) för barnkardiologi i Sverige. Hit åker och flygs barn från hela Sverige, så hade vi bott i Arjeplog hade vi kommit till samma ställe som om vi bodde i Borås.

I Göteborg fick vi en mycket trevligare diagnos efter att de hade tittat på röntgen och ultraljud. De gjorde en annan bedömning än vad de gjorde i Borås och det kändes väldigt bra. Igår gjordes ett ingrepp på hjärtat då Astrid låg nedsövd några timmar, men nu är läget stabilt. Om allt går som det ska är vi hemma om mindre än en vecka. Sedan väntar kontroller (men inte operationer) i Borås framöver. Ida och jag bor mycket trevligt och fint på Ronald McDonalds Hus på sjukhusområdet. Astrid sover på avdelningen i ett rum med bemanning dygnet runt.

Ronald McDonalds Hus, framsidan av svensk skräpmatskonsumption

Ronald McDonalds Hus, framsidan av svensk skräpmatskonsumption

Matningen det bästa
Onsdagen var verkligen fruktansvärd. Klyscher och floskler som “tårarna ville aldrig ta slut” och “plötsligt blev allt annat oviktigt” fick genast en veritabel innebörd. Samtidigt som känslorna redan flödade (fast åt andra hållet) efter allt fantastiskt i samband med förlossningen.

Nu känns det bättre. På barnkardiologen finns det många som har det betydligt värre än Astrid. Man är inte ensam om att ha ett ha barn med komplikationer. Det är också trevligt att prata med andra föräldrar. En dörrvakt från Kiruna, en fotbollsspelare från Umeå, en hockeytokig familj från Skellefteå. Alla skrattar och ingen deppar.

Idag ser vi fram emot höjdpunkterna: att få mata Astrid var 3:e timme. Däremellan får vi sitta jämte henne där hon ligger med alla slangar, men vi får inte ta upp och hålla henne så ofta. Men förhoppningsvis får vi det snart. Hon är väldigt fin. Den finaste bebisen i världen faktiskt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

20 svar på Älskade Astrid

 1. marie andersson skriver:

  Stort grattis till dig och Ida! Fint namn ni har valt, det tyckte även min mormor som heter Astrid:)

 2. Marre skriver:

  Grattis till er båda! Sitter här och läser med känslorna utanpå kroppen jag också och känner med er. Skönt att ni hamnat hos ett proffsgäng och att det nu ser ljust och härligt ut. Hoppas ni kommer hem till “storebrorsan” snart.

 3. Anna skriver:

  Stort grattis och jag blir verkligen berörd när jag läser om vad ni fick vara med om. Men det är ytterst få saker om läkarna inte kan fixa och hela familjen kommer få en underbar sommar!

 4. Fia skriver:

  Stort grattis till er båda! Håller tummarna att allt går bra framöver!

 5. Micke Å skriver:

  Grattis Erik och hoppas allt kommer att bli bättre och bättre. Vilket det säkert kommer att bli med Ida och dig som stolta föräldrar!

 6. Marcus skriver:

  Grattis Erik och lycka till i framtiden!

 7. Jonas skriver:

  Stort grattis till er dotter. Hoppas det går bra framöver o lycka till!

 8. johanzhe skriver:

  Grattis till er båda! Hoppas hon blir lika grym på skidor som far sin! 🙂

 9. Jakob skriver:

  Grattis till er! Önskar er Lycka till nu!

 10. Martin the guitar Guy skriver:

  Jättegrattis till er båda! Skönt att ni börjar få lite rätsida på tillvaron efter vad som verkar vara några riktigt hemska ögonblick. Grattis igen!! Att vara förälder är livet! 🙂

 11. Marie Schörling skriver:

  Ett stort GRATTIS till Dej och Ida. Jag önskar Astrid och Er allt gott i framtiden!
  Kramar från Marie

 12. Grattis Erik och Ida!
  Väntar med spänning på första bilden på skidprisessan 🙂
  Finns ju en Astrid som varit hyfsad på skidor tidigare 😉
  Håller tummarna att allt går bra!

 13. Niklas skriver:

  Grattis till er dotter!

 14. Håkan T skriver:

  Stort grattis! Klart större än en förmodad Vasaloppsvinst 🙂

 15. Snart H35 Palmér skriver:

  Snart förstår du vitsen av att köra både rull o löp klass när paltorna väl åkt på…
  Stora gratulationer

 16. M skriver:

  Grattis och kämpa på!

 17. C skriver:

  Blir helt tårögd av er optimism…tack för att du delar med dig och njut av tiden som förälder den största gåvan man kan få.

 18. Erik Wickström skriver:

  Tack alla för ert stöd! Ida och Astrid hälsar!

 19. Pierre skriver:

  Stort grattis till er alla tre!!

 20. Lars Bern skriver:

  Jättegrattis till er och välkommen till Världen Astrid. Har en klump i halsen när jag läser och hoppas att hon får ordning på sin syresättning. De är bland de bästa på Östra. Vet det av egen erfarenhet för ett par veckor sen så ni är i goda händer. Håller alla tummar.

Kommentarer är stängda.