Jizerska 2013 the story

Resultat Jizerska 2013 finns här.

Swix Ski Classics röda jacka går ner och täcker röven. Damlandslagets tränare Rikard Grip (pojkvän till Team Coops Jenny Hansson) har mobbat mig för det hela helgen.

Swix Ski Classics röda jacka går ner och täcker röven. Damlandslagets tränare Rikard Grip (pojkvän till Team Coops Jenny Hansson) har mobbat mig för det hela helgen.

Jag lever, frodas, är glad, dricker italienskt rödvin och är vansinnigt trött i hela kroppen efter att ha kört långloppet Jizerska Padesatka utan fästvalla idag.

Det kommer fortfarande ett par mejl i veckan från personer runt om i landet som vill att jag börjar blogga igen. Jag har tidigare sagt att jag är en ”allt eller inget”-person, som vill skriva varje dag eller aldrig. Men nu ska jag göra ett försök att bara skriva då och då, främst efter tävlingar. Vi får se hur det går… Det som fick mig att komma tillbaka hit var ett mejl för några dagar sidan som bland annat innehöll de två meningarna ”Låt mig förts understryka att ditt blogguppehåll (jag väljer att kalla det så) har lämnat ett stort tomrum i idrottsvärlden. Jag ser fram emot dagen då du återupptar bloggandet.”

Jag skippar hela perioden från senaste inlägget i augusti till nu (det kommer kanske innan Marcialonga) och hoppar rakt in i Tjeckien, där jag nu befinner mig vid ett middagsbord efter en fin trerätters med den obeskrivligt duktige och väldigt trevlige fotografen Magnus Östh. Han har tagit alla bilder i detta inlägg.

Magnus Östh gillar skägg.

Magnus Östh gillar skägg.

Alla lopp i Swix Ski Classics
Som vissa kanske läst i skidmedia så jobbar jag som journalist åt den internationella långloppscupen Swix Ski Classics, där jag bland annat skriver pressmeddelande, uppdaterar swixskiclassics.com, har hand om dess sociala medier Twitter, YouTube och Facebook, är moderator på presskonferenser (ja, visst är det galet!), åker med mobiltelefon under loppen etc. Ganska kul för övrigt med Facebook: jag vägrar själv att öppna ett konto trots påtryckningar från min uppdragsgivare, så jag administrerar Swix Ski Classics Facebooksida med min fru Idas konto istället.

Lukas Bauer är en trevlig grabb. Jag hade ett extrajobb över nyår då jag intervjuade honom på telefon efter varje Tour de Ski-etapp. Trevlig påg.

Lukas Bauer är en trevlig grabb. Jag hade ett extrajobb över nyår då jag intervjuade honom på telefon efter varje Tour de Ski-etapp.

Jag kommer att åka samtliga lopp i Swix Ski Classics i år: Jizerska, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Vasaloppet, Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet. Jag hade egentligen inte tänkt att åka så mycket utomlands, men när jag blev erbjuden detta uppdrag såg jag det som en bra chans och kombinera jobb och fritid. De fixar flyg, hyrbil, mat och bra boende, det är skönt att slippa. Det blir väldigt mycket jobb torsdag till måndag dessa helger, men jag lär mig HUR MYCKET SOM HELST om allt möjligt. Och får träffa, umgås med och intervjua typ alla långloppsstjärnor. Man har fått höra en del häftigt skvaller…

Självklart påverkar allt runt omkring det sportsliga, men förhoppningsvis kommer jag kunna jobba lite mindre under Vasaloppet, det lopp som jag verkligen siktar på. Det märkliga är dock att jag inte har den minsta prestationsångest kvar. Det låter ju såklart som jordens floskel, men sedan dagen Astrid föddes så är jag liksom glad vad jag än blir på för placering så länge jag har roligt. Men det betyder inte att man ändå träna stenhårt.

Sandra Hansson gjorde comeback i Swix Ski Classics idag efter att fått fjolårets säsong förstörd av sjukdom. Hon blev 4:a idag, bra kört.

Sandra Hansson gjorde comeback i Swix Ski Classics idag efter att fått fjolårets säsong förstörd av sjukdom. Hon blev 4:a idag, bra kört.

Kul att staka
Hur gick det idag då? Tja, efter en höst med väldigt mycket sjukdomar och skador hade jag lägre målsättningar än att bli 24:a eller 29:a, som jag blivit i Jizerska tidigare år. För övrigt mina två livs bästa skidresultat. Därför valde jag att staka, trots en stentuff banprofil med en totalstigning på 1000 meter, kärvt före och en dump nysnö dagen innan. Var det någon dag på året man inte skulle staka Jizerska så var det idag. Hade jag åkt med fästvalla hade placeringen garanterat blivit bättre, men jag hade inte känt mig lika häftig!

I första stigningen upp till spurtpriset efter 11 km stakade jag om många finåkare utan fästvalla som sedan bröt, bland annat Nicola Morandini (2 ggr 7:a i Marcialonga), Anton Järnberg och Klas Nilsson. Jag stakade även om Johan Kjölstad (5:a i Vasaloppet förra året), men han tog sig i alla fall i mål, några placeringar efter mig. Martin Koukal (tidigare världsmästare på 50 km) den jäveln bröt precis när jag passerade honom med 10 km kvar. Fan ta dig Martin, nu syns det inte lika tydligt i resultatlistan att jag slog dig. 53:a blev jag.

Nästa tävling blir Västgötaloppet på söndag, sedan Marcialonga. Jag får se om det blir ett inlägg i nästa vecka, i så fall blir det en gulligullig uppdatering på vår underbara dotters framsteg, om jobbet och den mycket svajiga formen. Målet att bli topp 30 i Vasaloppet kvarstår, även i fall det är högt uppsatt!

Måndag blir en resdag med bil från Liberec till Prag, flyg till Landvetter och sedan hem till Borås, världens bästa stad.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

33 svar på Jizerska 2013 the story

 1. Lars Bern skriver:

  Gott att se tillbaka vid tangenterna. Starkt att staka idag då det inte var det självklara valet. Varför körde inte Brink?

  • Erik Wickström skriver:

   Han blev sjuk. LIksom Alsgaard. Tynell var sjuk tidigare. Skofterud hade ont i armbågen. Chris Jespersen blev sjuk. Vi skidåkare är ett vekt folk 🙂

 2. Christoffer skriver:

  Galet kul att ha dig tillbaka!
  Du kommer återuppta en plats på min “hemskärm” på iphonen.
  Lycka till med dina inlägg och känn ingen press.

 3. Sam skriver:

  Jättekul! Nu har man något att se fram emot igen.
  Hoppas det går bra för dig och din familj!

 4. Mattias skriver:

  Hallelujah…
  Detta är en bra dag i mitt skidliv…

 5. Jörgen skriver:

  Riktigt kul att du är tillbaka som bloggare:-) Har liksom saknats nåt i vintervärlden sedan du slutade. Grattis till genomfört lopp! Håller med om att Borås är bra. Har varit där hela helgen för Borås skidfestval,där sonen tävlat i H 9-10. Mycket bra arrangemang, tror det var minst lika bra som Jizerska (för barnen):-D

 6. Jacob skriver:

  Härligt! Att bli citerad på den bästaste bloggen och dessutom tillskrivas en liten del i att du nu återupptar ditt bloggande ser jag som en personlig idrottsmerit!

  Tack

 7. Niklas skriver:

  Gôtt att du år tillbaka!

 8. Björn Lind skriver:

  Jaha, precis när jag tagit bort dig från favoriter i webläsaren så är du tillbaka.. Visste jag det hade jag tagit bort dig för länge sen… 😉
  Härligt att se att du skriver igen och härligt att höra att du facebookvägrar!
  Fråga…
  Nu när du inte skriver din träningsdagbok på bloggen, för du den hemma på papper eller har du typ en profil på funbeat eller så?

 9. John skriver:

  Yes! Underbara intervjuer du har gjort:). Mycket intressant att se skidåkarna ansikte mot ansikte. Kanske kan vi bidra med flera knäppiga frågor att ställa — men hittills får du högsta betyg på den fronten:). (menat som komplimang) Vågat att åka ovallat! Ta hand om dig (inkl armbågarna) och din familj…

 10. Hubes skriver:

  Ah, en mycket bra start på dagen när telefonen plingade till för en uppdatering. Mycket kul och bra initiativ från din sida.

  Kommer du staka genom alla Ski Classic lopp, nog ingen som gjort det tidigare? alla lopp, utan fäste, samma år, varken det behövs eller inte.

  Kör hårt och lycka till!

  /hubes

  • Erik Wickström skriver:

   Nej, Birken lär jag åka med fäste. Det var ju helt värdelöst att staka Jizerska. Det visste jag, men tyckte det var kul ändå 🙂 Jag är förvånad att många av eliten valde att staka, det var verkligen en nackdel i det kärva föret på den tuffa banan. Hatten av för omänsklige Jörgen Aukland. Han var verkligen sprudlande glad när jag pratade med honom efter loppet.

 11. Maja Myrén skriver:

  Härligt att du är tillbaka Erik, som vi har väntat!!

 12. Katja skriver:

  Välkommen tillbaka! 🙂

 13. Adam Steen skriver:

  Kul att du är tillbaka!

 14. Mattias skriver:

  Det här kan bli ännu bättre än tidigare, nu när man med spänning snällt får vänta lite mellan inläggen. Precis som med Vasalöparen och fotbollstidningen Offside!

 15. Martin skriver:

  Så gött!
  Ska bli skoj att återigen följa dina blogginlägg!

 16. Jaa vad glad jag blir! Kul!!

 17. Robin Larsen skriver:

  Härligt att du är tillbaka! Vi ses på söndag när du varvar mig på Västgötaloppet!

 18. majken skriver:

  Kul att du är med blogg igen Erik! Hoppas att allt går fint med familjen! =)

 19. Mikael E skriver:

  Det är ju helt fantastiskt att läsa ett nytt inlägg av Koditionskonnässören med stort K, var inne och läste lite gamla inlägg häromdagen…..

 20. Erik Wickström skriver:

  Stort tack alla! Man blir ju nästan rörd av få läsa så fina ord!

 21. Johan Martinsson skriver:

  Härligt att se dig “back on track” i skidspåret! 🙂 Stort lycka till med alla dina uppdrag i fortsättningen! // J.M

 22. Nils Bergdahl skriver:

  Chansade att gå in på din hemsida och du är tillbaka!! Det krävs en hel del av en gammal 40 åring att erkänna: men det har varit jäkligt tomt utan din blogg. Det har verkligen blivit ännu tydligare sen du slutade att det är skillnad på blogg och blogg. Din blogg har ett innehåll som alltid varit intressant och läsvärd: din idrottssatsning, kombinerat med prylinfo, vintips, allmänt idrottsnörderi i en härlig mix. Ta det nu lugnt med bloggandet. “Dräp dig int´”, som vi säger i norrbotten. Välkommen tillbaka.

 23. Peter N skriver:

  Gott att du är tillbaka vid tangenterna.Lycka till i skidspåret. Fan va skönt att det finns fler facebook vägrare.

 24. Mårten Svensson skriver:

  Välkommen tillbaka!!

 25. Carro skriver:

  Vad roligt! En av mina inspirationskällor är tillbaka! Välkommen tillbaka och fortsatt lycka till dig nu under vintersäsongen och alla tävlingar.

 26. Christian skriver:

  Kul att du är tillbaka i bloggen. Nu bockar jag nog i rutan om e-postaviseringar vid nya inlägg. detta får man bara inte missa. Jag kunde inte heller hålla mig så vi ses i Italien nästa vecka!!! Och i Åre i slutet av mars. Naken på skidstadion eller 3-rätters om jag slår dig? (riskfritt vilket som) Varför går det inte sluta åka skidor?

 27. Anders skriver:

  Jag säger som Gert Fylking: äntligen!!!

 28. Peter skriver:

  Oh vad kul! Piggar verkligen upp en, pga magsjuk son, lite orolig skidåkarpappa! Hoppas vi ses i Västgötaloppet.

 29. Fia Jobs skriver:

  Bara att instämma i kören: Kul med aktivitet här igen! Ser fram emot spännande tävlingsrapporter framöver! Verkligen starkt (galet) att staka Jizerska.

 30. Jonas Lejon skriver:

  Mycket trevligt att du bloggar igen!

Kommentarer är stängda.