Swix Ski Classics utan mig nästa säsong

Bild 1

Bild 21 april gick mitt “kontrakt” för Swix Ski Classics ut. Det är för övrigt första gången sedan jag blev frilansare på heltid för tre år sedan som jag skrivit på något för ett jobb. Annars har jag inga garantier på de uppdrag jag har. Vasalöparen kan sparka ut mig med huvudet före i morgon om de känner för det (dock ganska låg risk), det är nackdelen med detta drömjobb/drömvärld jag lever i. Då kanske man får sälja sina rullskidor för att betala räntan till bolånen.

Helt utan att följa Jantelagen är jag ganska säker på att jag hade blivit tillfrågat att göra jobbet för långloppscupen även nästa år, men istället ringde jag själv upp chefen David Nilsson och sade att jag inte ämnade att fortsätta. Detta har jag bl a gjort i vinter för Swix Ski Classics:

 • Åkt alla sex Swix Ski Classics-loppen (med utantag för Birken, då jag blev sjuk i Norge), de tre första som åkande reporter med mobiltelefon
 • Varit moderator på alla presskonferenser (i Vasan tillsammans med Roberto Vacchi) två dagar innan loppet
 • Gjort videointervjuer två dagar innan och dagen innan loppet ihop med Magnus Östh
 • Skrivit pressmeddelanden före och efter loppen
 • Skrivit nyheter, lagt upp andras pressmeddelanden och uppdaterat Swix Ski Classics hemsida
 • Uppdaterat Swix Ski Classics sociala medier Facebook, YouTube och Twitter
Magnus Östh

Magnus Östh

Sex långa helger har det blivit (ofta fyra heldagar borta) och jag har främst jobbat med fotograf Magnus Östh (även tagit bilderna på mig i detta inlägg) och Mari Haugli. Vi har kommit mycket bra överens och Magnus har jag ofta delat rum med. Jag har också valt att arvodera honom så vi kan använda hans magiskt fina bilder från tävlingarna under hela året i Vasalöparen. Swix Ski Classics består bl a av:

 • David Nilsson, VD
 • Mari Haugli, “samordnare”
 • Karel Jonak, TV-producent
 • Thomas Granlund, Race Director
 • Magnus Östh, fotograf
 • Erik Wickström, journalist

Anledningen till att jag inte fortsätter är främst att det inte känns superbra att vara borta från familjen sex långhelger på drygt två månader (när jag sedan tidigare reser mycket), men också att det påverkade det sportsliga ganska mycket. Att jobba hårt och stressat dagarna innan loppet och lägga ifrån sig datamaskinen vid midnatt dagen innan man rejsar är ingen höjdaruppladdningen.

Jag har två mål med min skidåkning, båda mycket konkreta:

 1. Ha roligt på träning och tävling
 2. Bli topp 30 i Vasaloppet

IMG_6162Dessa två mål når jag nog bäst utan att tävla så mycket i långloppsvärldscupen, särskilt om jag ska jobba en massa i samband med tävlingarna. Nästa säsong kommer jag förmodligen bara att åka ett lopp utomlands, antingen Jizerska, Tartu eller något annat. Resten blir långlopp i Västergötland och ett par norrut, förmodligen med max en övernattning på de norrut. Det känns bättre att inte vara borta så mycket och ändå få riktigt roliga och bra tävlingar.

Jag vill i alla fall tacka alla inblandade och inte minst alla elitåkare som stått ut med mig på presskonferenserna och intervjuer i spåret dagen innan loppet. Det har varit en enormt lärorik säsong och fantastiskt kul att lära känna storfräsarna!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Swix Ski Classics utan mig nästa säsong

 1. Olle Nyman skriver:

  “bra placering” känns inte jättekonkret. Eller?

Kommentarer är stängda.